Başta internet olmak üzere yeni bilgi teknolojilerinin gelişimiyle başlı başına bir sektör haline gelen e-ticaret, Türkiye'de de büyüyor.
Abone olElektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, açıklamada, Türkiye'de ilk e-ticaret uygulamalarının 1990'ların sonlarına doğru ortaya çıktığını, bugün popüler olan birçok alışveriş sitesinin de 2000'li yılların başlarında hizmet vermeye başladığını söyledi.
Bugüne kadar yeni açılan ve faaliyetlerine son veren pek çok e-ticaret sitesi olduğunu ifade eden Orhun, buna karşın sektörün büyümesini hız kesmeden sürdürdüğünü dile getirdi.
Türkiye'de e-ticaretin hukuksal ve teknolojik altyapısının Avrupa ve Amerika düzeyine yaklaştığını anlatan Orhun, "Tüketiciler alışverişlerini online olarak yapmaya alıştılar" dedi.
"İNTERNETTEKİ GELİŞMELER SEKTÖRÜ HEYECANLANDIRIYOR"
E-ticaretin internet kullanım oranıyla paralel şekilde artan bir sektör olduğuna işaret ederek, bu anlamda sektörün geleceğine ilişkin görüşlerini de paylaşan Orhun, Türkiye'de internet kullanımının tahminlerin üzerinde bir hızla arttığını belirtti.
ComScore'un 2011 raporuna göre, Türkiye'nin 23,4 milyon tekil internet kullanıcısı sayısı ile Avrupa'nın 6. büyük internet nüfusu konumunda bulunduğunu, internetin yaygınlaşma oranının (penetrasyon) yüzde 44, mobil internet kullanımının da yüzde 22 seviyelerinde olduğunu anlatan Orhun, şu görüşleri dile getirdi: "Tüm bu rakamlar e-ticaret sektörü için çok heyecan verici ve bizleri heyecanlandırdığı kadar yurt dışındaki yatırımcıların da gözlerini üzerimizde tutuyor. Yabancı yatırımlar ile sektör çok daha hızlı büyüyor. Nüfusumuz çok genç ve yeni jenerasyon daha doğarken internet ile tanışıyor. Bu jenerasyonun online alışverişe katıldığı noktada asıl dönüşüm başlayacaktır. Şu anda 5 milyonun üzerinde internet üzerinden alışveriş yapan kullanıcı bulunuyor. 2016'ya geldiğimizde bu rakamın on katın üzerinde büyüyeceğini ve 20 milyar dolar üzerinde bir hacim yaratacağını öngörebiliriz."
SEKTÖR BİR YILDA YÜZDE 57 BÜYÜDÜ
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de sanal pos kullanan 50 bine yakın firma bulunduğunu bildiren Orhun, ancak bunların tamamının e-ticaret sektöründe hizmet verdiğini söylemenin doğru olmadığını belirtti.
Türkiye'de e-ticaretin en büyük sorunlarından birinin "B2C" ('işletmeden tüketiciye' anlamına gelen bir e-ticaret modeli) cirosunda güncel ve konsolide edilmiş sayılara ulaşılamaması olduğunu ifade eden Orhun, "BKM verilerine göre 2011'de yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiğimiz toplam e-ticaret hacmi 22 milyar liraya (12,5 milyar dolar) ulaştı. Bu rakam bir önceki yıl ile değerlendirildiğinde yaklaşık yüzde 57 oranında büyüme yaşandığını gösteriyor" diye konuştu.
İşlem adedinde de aynı dönemler itibarıyla yüzde 40'lık bir artış yaşandığına dikkati çeken Orhun, 2005 yılında 76 lira olan kişi başı ortalama alışveriş tutarının, geçen yıl 182 liraya ulaştığını ifade etti.
Bu rakamların e-ticaretin her yıl yüzde 50 yakın bir büyümeyi sürdürdüğünü gösterdiğini kaydeden Orhun, "Ancak bu rakamlar telekomünikasyon, havayolları, sigorta şirketlerinin verilerini de kapsıyor. Biz ETİD olarak 2011 yılı için internet üzerinden ürün satışı yapan sitelerin 22 milyar lira olarak gerçekleşen e-ticaret sektöründen yaklaşık 3-4 milyar lira gibi bir pay aldığını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"TÜRKİYE'NİN ADAPTASYON GÜCÜ YÜKSEK"
E-ticaret açısından dünyanın gelişmiş ülkeleri ile Türkiye'yi karşılaştıran Orhun, Türkiye'nin uygulamalar konusunda Avrupa ve Amerika'nın çok gerisinde olmadığını söyledi.
Özellikle yasalar ve sektöre ilişkin başka düzenlemeler konusundaki gelişmelerin son derece olumlu olduğunu belirten Orhun, "Türkiye çok genç bir nüfus, o nedenle yeniliklere çok açık ve adaptasyon gücü çok yüksek. Diğer yandan girişimci bir ruha sahip. Türkiye'de birçok özgün iş modellerinin oluşturulmasının yanı sıra dünyada hali hazırda başarılı olmuş iş modellerinin ülkemizde de hızlıca uygulama alanı buluyor. E-ticaret konusunda pek çok modelin ilk olarak Amerika ve Avrupa'da ortaya çıktığını söylemek mümkün ancak girişimciliğin son dönemlerde daha çok teşvik edilmesi ile ülkemizde de önemli gelişmeler görülüyor" ifadelerini kullandı.
DÜNYADA E-TİCARET
Sektörün ticaret hacmi açısından bakıldığında Türkiye'nin gidecek çok yolu olduğunu dile getiren Orhun, 2010 yılında Amerika'da 167,3 milyar dolar olan e-ticaret hacminin, 2011'de yüzde 16,1 artarak 194,3 milyar dolara yükseldiğini, İngiltere'de de sektörün 2011 yılını bir önceki yıla göre yüzde 17'lik bir artış ile 119,24 milyar pound ile kapattığını anlattı.
Dünyanın bir başka güçlü ekonomisi Çin'deki durum hakkında da değerlendirmelerde bulunan Orhun, 450 milyon internet kullanıcısı ile dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip olan Çin'in 150 milyon kişi ile en büyük online alışverişçi nüfusuna da sahip olduğunu söyledi.
Çin'de her yıl ortalama 30 milyon yeni alışveriş meraklısının e-ticaret sektörüne katılacağının ve bu kişilerin ortalama 1000 dolar harcayacağının tahmin edildiğini belirten Orhun, ülkede perakende sektörünün içerisinde e-ticaretin oranının bugünkü yüzde 3,3 seviyelerinden 2015 yılında yüzde 7,4'e çıkacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Orhun, Çin'de 2010 yılında kentsel nüfusun yüzde 23'ü online alışveriş yaparken, 2015'te bu oranın yüzde 44'lere çıkmasının beklendiğini kaydetti.
Almanya'ya ilişkin veriler konusunda da bilgi veren Orhun, Alman Perakende Federasyonu'nun verilerine göre 2011 yılında e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde yüzde 8,1 büyüyerek 26,1 milyar avroya ulaştığını dile getirdi.
Orhun, Fransa e-ticaret Derneği'nin (FEVAD) ülkede sektörün büyüklüğünü geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak 37,7 milyar avro olarak açıkladığını aktardı.
Söz konusu ülkelerin e-ticaret hacimleri ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin gelişmekte olan bir pazar olduğunu belirten Orhun, buna karşın yüzde 50'nin üzerindeki büyüme oranı ile Türkiye'nin dünyada en hızlı pazarlarından biri olduğunu sözlerine ekledi.