BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,72
ALTIN 2.979,03
HABER /  GÜNCEL

E-emeklilik resmen başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik işlemlerinin hızlandırılması ve aylık bağlama sürelerinin kısaltılması için internetten emeklilik başvurusu kabul etmeye, sigortalıya da SMS’le yanıt vermeye başladı.

Abone ol

Böylece yılda ortalama 606 bin yazılı belgeli işlem ortadan kalkacak. SGK, yeni sistemi uygulamaya 25 Temmuz’dan itibaren başladı. Kamuoyuna da bu hafta açıklayacak.

Emeklilik işlemlerinin hızlandırılması ve aylık bağlama sürelerinin kısaltılması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) SMS’li emeklilik sistemini başlattı. SGK’nın uygulamaya soktuğu yeni sistemle, SSK ve Bağ-Kur’lular artık internetten emeklilik başvurusu yapabilecek. Başvurunun sağlıklı bir şekilde sisteme girmesiyle SGK, sigortalıya ‘Başvurunuz kabul edildi’ diye SMS gönderecek. Böylece işlemler resmi olarak hemen başlamış olacak. Yeni sistemle yılda ortalama 606 bin yazılı belgeli işlemin ortadan kalkacağı hesaplanıyor. SGK Başkanlığı, yeni sistemi 25 Temmuz tarihinde resmi olarak başlattı. Kamuoyuna da bu hafta açıklayacak.

YAZILI BAŞVURU KALKTI

SGK, emekli olmak ya da sürekli iş göremezlik geliri, ölüm geliri ile yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı, yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi ile evlenme ve cenaze ödeneği almak için bugüne kadar bizzat kuruma gelerek ya da vekiliyle yazılı başvuru yapmak zorunda olan SSK ve Bağ-Kur’lulara müjde verecek. SGK’nın emeklilik aylığı bağlama veya diğer ödenek tahsis etme işlemleri, yasal olarak talep şartına bağlı. Bugüne kadar da sigortalı ve hak sahipleri söz konusu tahsis yardımlarından faydalanmak için ‘Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi’ ile SGK’ya doğrudan veya posta yoluyla müracaat etmek zorundaydı. Ancak SGK bir sistem değişikliğine giderek, SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerinin bu belgeleri internet ortamında verebilmelerine olanak sağladı.

İŞLEMLER HEMEN BAŞLAYACAK

SSK ve Bağ-Kur’luların emekli olmak ya da sürekli iş göremezlik geliri, ölüm geliri ile yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı, yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi ile evlenme ve cenaze ödeneği almak için yaptıkları başvuruya “tahsis talep başvurusu” deniliyor. Bu başvurunun tarihi, aylık başlangıç tarihi açısından büyük önem taşıyor. Başvuda birkaç gün gecikilmesi halinde bile aylık bağlanması bir ya da iki ay gecikebiliyor. Bu yolla başvuruların hemen SGK kayıtlarına girerek, aylık bağlama işlemlerinin bir an önce başlaması hedefleniyor.

BAŞVURULUAR E DEVLET ŞİFRESİYLE YAPILACAK

Yeni sistemde internet üzerinden emeklilik talebi başvurusundan SSK ve Bağ-Kur’lular yararlanacak. Buna göre başvurular e-devlet şifresiyle, SGK internet sitesinden ya da e-devlet portalından yapılabilecek. Buna göre, ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’, ‘Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler’, ‘Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin Verilmesi’ seçeneklerine sırasıyla girilecek. Söz konusu seçeneklerden giriş işlemi tamamlandıktan sonra ‘Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi’nin ‘Barkod numaralı’ dökümü yine internet ortamında sigortalı veya hak sahipleri tarafından alınacak. Başvuru tamamlandığında SGK, başvurunun alındığına dair kişiye SMS gönderecek. İnternet ortamından alınan talep belgesi, kurumda gelir veya aylık bağlamaya yetkili ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkezi Evrak Servisi’ne hemen gönderilecek. Kişilere ait işlemler de hemen başlatılacak.

SGK YILDA 606 BİN KAĞITLI İŞLEMDEN KURTULACAK

SGK, kuruma doğrudan ya da posta yoluyla gelen talep belgelerinin sayısal değeri konusunda işleyiş nedeniyle tam bir istatistik oluşturamıyor. Çünkü sistem gereği sadece aylık bağlananların sayısı alınıyor ve talebi reddedilenler ile işlemleri sonuçlandırılmamış olan talepler manyetik ortamda tutulmuyor. Böylece SGK sadece aylık bağlananların istatistiğini tutabiliyor. Yeni sistem, tüm başvuruları da istatistik olarak belirlemiş olacak. Mevcut sistemde SSK için aylık ortalama 30 bin, Bağ-Kurlu’lar için ise 15 bin gelir ve aylık bağlandığını gösteriyor.

Evlenme ve cenaze ödeneklerinde ise evlenme ödeneği olarak aylık ortalama 1.500 kişiden talep belgesi alındığı bu rakamın cenaze ödeneklerinde ortalama 4.000 kişiye ulaştığı görülüyor. Böylece toplam başvurular açısından yılda 606 bin yazılı işlem ortadan kalkmış olacak.