e-devlete girişin faturası
e-devlet hizmetinden faydalanmak için elektronik ya da mobil imza gerekiyor. Elbette bunun da bir faturası var. İşte rakamlar;
Abone ol www.türkiye.gov.tr açıldı. Siteye erişimde Türkçe karakter sorunu yok, ancak birçok işlem için şifre gerekiyor. Şifre PTT’lerden bir günde, oturduğunuz yerden ise bir haftada alınıyor.Hizmetlerin bir kısmından yararlanmak için sisteme giriş yapmış olma zorunluluğu yok ancak, kişiye özel işlemler için üç seçenek sunuluyor:
PTT bürolarına başvurularak alınan kişiye özel şifre,
Özel firmalardan alınan elektronik imza (E-İmza),
Avea ve Turkcell’den alınabilecek mobil imza (M-İmza).
KİŞİYE ÖZEL ŞİFRE NEDİR, NASIL ALINIR?
PTT Genel Müdürlüğü’ne bağlı ofislerden şahsen başvuruyla alınabilecek kişiye özel şifre, e-Devlet Kapısı’nda sunulan hizmetlerden faydalanmak isteyen vatandaşlara özel olarak yaratılacak bir şifre. Bunun için vatandaşlar en yakın PTT ofisine gidip, kendilerine özel şifrelerini TC Kimlik numaralarını ibraz ederek alabilecekler.
E-İMZA NEDİR, NASIL ALINIR?
5070 sayılı Elektronik İmza Yasası uyarınca Telekomünikasyon Kurumu’na bildirimini yapmış ve Türkiye’de bu hizmeti vermeye yetkili “Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı”lara yapılarak başvuruyla alınabilen, ıslak imza yerine geçen kimlik tanımlama aracıdır. E-İmza; Türkiye Bilişim Vakfı ve Siemens Business Services tarafından kurulan E-Güven üzerinden Nitelikli Elektronik Sertifika Ön Başvuru Formu ile satın alınabilir.
E-imza 319 YTL
Ücretsiz bir hizmet olmayan E-İmza, www.e-guven.com adresinde bulunan ONLINE BAŞVURU formu doldurularak yapılan ödemenin ardından, başvuru E-Güven yetkilileri tarafından incelenir. İnceleme ardından hazırlanan kurulum paketi adresinize gönderilecek ve elinize geçtikten en geç beş gün sonra bir teknisyen başvuru sahibinden kurulum yapmak amacıyla randevu alır. Teknisyen evinize kadar gelir ve kimlik doğrulaması ardından kurulumu yapar. Elbette bu hizmetin de bir bedeli var. Nitelikli Elektronik Sertifika’nın yıllık 110 YTL’lik bedeline ek olarak kurulum, akıllı çubuk, akıllı kart ve okuyucusu ile kurulum hizmeti de istenirse 319 YTL ödenmesi gerekiyor. Kurulum hizmeti alınmadığında ise bu rakam 218 YTL’ye düşüyor.
MOBİL İMZA NEDİR, NASIL ALINIR?
NE KADAR ÖDEMESİ VAR?
Türkiye’de Avea ve Turkcell tarafından dağıtılan Mobil İmza (M-İmza), kurumların servislerine SMS yollayarak, internet üzerinden ya da müşteri hizmetlerinin sunulduğu ofislerden alınabiliyor. Ancak kullanıcıların Mobil İmza almadan önce cep telefonlarının ve SIM kartlarının uyumluluğunu kontrol etmeleri gerekiyor. Mobil İmza da, Elektronik İmza gibi ücretli bir servis ve aktivasyonu 1 hafta sürüyor. M-İmza’nın ücretlendirmesi biraz daha insaflı. Turkcell kullanıcılarına iki seçenek sunuyor: işlem başına 1SMS ya da 2 kontör, aylık sınırsız işlem içinse faturalı hatlardan 5 YTL, kontörlü hatlardan ise haftada 10 kontör talep ediyor. Avea ise aylık olarak 4 YTL bedelle mobil imza servisini kullanıcılarına sunuyor.
ŞİFRE, M-İMZA YA DA E-İMZA GEREKTİREN HİZMETLER:
Başbakanlık İletişim Merkezi Başvuru Sorgulama
SSK Hizmet Dökümü
Profile Göre Açık İş Sorgulama ve Basvuru
İş Başvuru Sonucu Sorgulama
İşsizlik Ödeneği Başvurusu
İşsizlik Ödeneği Ödemesi Takibi
İŞKUR’a Olan Borcu Sorgulama
İçişleri Bakanlığı Evrak Durum Takibi
Ulastırma Bakanlığı Sivil Havacılık Uçuş Mürettebatı Lisans Müracaatı
TCDD e-Bilet Rezervasyon ve Satış
Denizcilik Müsteşarlığı Amatör Denizcilik Belgesi
(Kaynak: ntvmsnbc)