e-Devlet kapısı geliyor
OYAK Teknoloji tarafından yürütülen 'e-Devlet Kapısı' projesi önümüzdeki yıl tamamlanacak.
Abone olOYAK Teknoloji tarafından yürütülen ve zaman kaybını sona erdirecek 'e-Devlet Kapısı' projesi önümüzdeki yıl tamamlanacak. OYTEK Genel Müdürü Altay Elbek, devletin tüm kurumlarında kullanılan internet uygulamalarının tek çatı altında birleştirilerek kurumlararası bilgi ve belge paylaşımının sağlanacağını söyledi.
Hyatt Regency Oteli'nde yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Elbek, "'e-devlet kapısı' tüm web servislerine bağlantıyı içinde barındıran, aradaki bütünleşmeyi sağlayan ve birleşik servisler mantığıyla hareket eden bir platform özelliği taşıyor" dedi. Proje, birçok kamu kuruluşuna kolaylıklar sağlayacağı gibi, vatandaşlara da pasaport işlemlerinde olduğu gibi birçok müracaatın tek bir arayüz üzerinden yapabilmesi olanağını sağlayacak.
'e-Devlet Kapısı' projesi hayata geçtiğinde, pasaport müracaatında gerekli tüm belgeler ilgili kurumların sitelerinden otomatik olarak çekilecek ve başvuran kişinin belge alma konusunda herhangi bir işlem yapması gerekmeyecek. Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülen projenin alt kollarını ise Kimlik Paylaşım Sistemi, VEDOP, UYAP gibi projeler oluşturuyor.
Altay Elbek, Türkiye'de yapılmış tüm e-devlet uygulamalarının da arka uygulama olarak sistemde yer alacağını söyledi. Projeyi, Singapur'un CrimsonLogic şirketiyle ortak olarak yürüttüklerini anlatan Elbek, CrimsonLogic'in birçok farklı ülkede gerekli e-dönüşüm çalışmalarını yaparak başarılı olmuş ve başarısını tüm dünyada kanıtlamış bir şirket olduğunu anlattı.
Elbek, yürütülen çalışmaların sonucunda, Türkiye'de de dünyanın en iyi e-devlet uygulamalarından birini gerçekleştireceklerine inandığını belirtti.
'e-Devlet Kapısı'na ilk aşamada dahil olacak kurumlar:
Adalet Bakanlığı, Adli Sicil, Maliye Bakanlığı, SSK, Emniyet Müdürlüğü, İŞKUR, ÖSYM, MERNİS, Emekli Sandığı, BAĞKUR, Milli Kütüphane, TCDD, THY, DT.
Nasıl başladı?
Şubat 2005 tarihinde yapılan ihaleyi OYTEK kazandı. OYTEK proje ile ilgili çalışmalarına kasım 2005'te başladı. Proje, ilk aşamada Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda OYTEK ile Türk Telekom tarafından yürütülüyordu. Ancak ihalenin sonuçlanmasından kısa bir süre sonra Türk Telekom'un özelleştirilmesi ile Bakanlar Kurulu projenin daha sağlıklı yürütülmesi için Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesi kararı aldı. OYTEK bu kapsamda çalışmalarını sürdürüyor. Projenin 2007 yılında hayata geçmesi planlanıyor.