ABD'de bir grup bilim insanı, beyindeki dalgalara bakarak kişinin hangi sözcüğü düşündüğünü tespit edebildiklerini söylüyor. Bu buluş, iletişim kuramayacak durumdaki kişilere ulaşma yolunda umut verici bir gelişme.
Abone olAklınızdan bir şey geçirdiğinizde bir başkasının bunu duymasını sağlama fikri, inanılmaz gelebilir.
Ancak ABD'de bir grup bilim insanı beyindeki elektrik dalgalarına dayanarak bu 'iç sesi' yeniden oluşturmayı başardı.
Bu yöntem ileride komada olan ya da iletişim kuramayan hastalarla iletişim kurulmasını sağlayabilir.
Beyindeki elektrik iletişimine dayanarak düşünceleri deşifre edebilme konusunda son yıllarda pek çok araştırma yapıldı.
Geçen yıl yapılan bir çalışmada beyinlerine elektrotlar bağlanan katılımcıların sesli harfleri düşünerek imleci üzerine getirebildiği görüldü.
Bu verilerden hareket eden California Üniversitesi'nden Brian Pasley ve ekibi de "uyaranın yeniden canlandırılması" yönteminde bir adım daha ileri gitti.
Public Library of Sciences Biology dergisinde yayınlanan araştırma için bireylerin konuşmaları dinlerken beyninde oluşan sinyaller kaydedildi.
Ekip beynin yan tarafında, kulak hizasında bulunan superyor temporal gyrus (STG) denilen bir bölümüne odaklandı.
Bu bölge, hem duyma becerisi ile, hem yüzdeki ifadeleri yorumlama becerisi ile, hem de dil ile ilgili faaliyetlerle bağlantılı.
Ekip, epilepsi ya da tümör için ameliyata alınan 15 hastanın beyin dalgalarını inceledi. Varolan teknikler beyin sinyallerini kafatasının dışından incelemeye yetmiyor.
Doğrudan beyinlerine elektrotlar yerleştirilen hastalara ameliyat sırasında çeşitli kişilerin kaydettiği belirli sözcük ve cümleler dinletildi.
Sonra bir bilgisayar sistemi yardımıyla farklı frekanslardaki sözcüklerin dinlenmesi sırasında STG bölgesinde oluşan sinyaller incelendi.
Ortaya çıkarılan model doğrultusunda, hastalardan belirli sözcükleri düşünmeleri istendi. Ekip, beyin dalgalarına bakarak bu sözcüğün hangisi olduğunu tespit etti.
Hatta bu sözcüklerin bazıları söylendiği şekilde yeniden canlandırılabildi. Birebir olmasa da, sözcük boğuk ve ekolu bir şekilde duyulabiliyor.
Uzmanlar yine de düşüncelerin sese dönüşmesini sağlayacak protezler geliştirebilecek noktaya gelebilmek için daha pek çok çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.
Bu gibi bir cihaz geliştirilmesi, derdini anlatamayacak durumdaki pek çok hastanın hayatını değiştirecek nitelikte bir gelişme olacak.