BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  EKONOMİ

Düşük kurdan şikayet ayrışma yarattı

İhracatçının aylardır süren düşük kur şikâyeti bu konuda ekonomi yönetiminden farklı sesler yükselmeye başladı.

Abone ol

İhracatçının aylardır süren düşük kur şikâyeti ekonomi yönetiminin birinci gündem maddesi olurken, bu konuda ekonomi yönetiminden farklı sesler yükselmeye başladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçının sesine kulak verilmesini isterken, Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise kısa vadeli dalgalanmalar nedeniyle panik yapmanın, yeni kur politikası arayışına girmenin manası olmadığını söyledi. Sektörlere göre kısa vadeli politika değişikliğinin ekonomi yönetimine olan güveni zedeleyebileceğini ifade eden Bakan Ergün, "Ekonomi politikaları bir haftalık, bir aylık dalgalanmalara göre belirlenemez. Kurda kısa vadeli dalgalanma olduğunda hemen yorumlar değişiyor. Panik yapmanın anlamı yok. Böyle olursa hem iç hem de dış piyasada ekonomi yönetimine güven kalmaz. İşletmeler, sektörler durumu kendi açısından görür. Ancak Merkez Bankası daha yukarıdan etraflıca görüyor. Merkez Bankası senin sektöründe kura bakamaz. Genel bakması lazım. Şimdi dolarla satanlar memnun, euro ile satanlar şikâyetçi. Birkaç ay önce tam tersiydi. Dolarla satanlar şikâyetçiydi. Sektörlere göre ekonomi politikası belirlenmez. Yarın doğru adım atıldığında ona itimat edilmez" dedi.

'ŞİKÂYET AZALDI'

Ergün, kriz sonrası sanayideki toparlanmaya dikkat çekerken, iç ve dış pazarlar açıldıkça işletmelerin şikâyetlerinin de azaldığını söyledi. Bakan Ergün, "Kriz dönemi otomotiv sektörü için zor bir dönem oldu. Vardiya düştü, üretim azaldı ama çarkı çevirdiler. Teşvikler de destek oldu. Yeniden iki üç vardiyaya dönen işletmeler var" diye konuştu.

KUR KÂBUSU EKK GÜNDEMİNDE

Milyonlarca kişiye istihdam sağlayan ihracatçının kur kâbusu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda masaya yatırılacak. Hammadde ithalatını dolar, ürün ihracatını da ağırlıkla euro üzerinden yapan ve Türkiye'deki dövizin seyri nedeniyle zor bir dönem geçiren ihracatçının çığlığına kulak veren ekonomi yönetimi, hazır giyim, konfeksiyon, otomotiv ve yaş sebze-meyve başta olmak üzere zordaki ihracatçı sektöre soluk aldıracak tedbirler üzerinde çalışıyor. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu sektörlere yönelik mali tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunu vurgularken, Sanayi Bakanı Ergün ise kur değişikliklerine uzun vadeli bakılması gerektiğini savunuyor.

'SİHİRBAZ OLMAK GEREK'

Çağlayan geçtiğimiz hafta katıldığı bir toplantıda ihracatçıların bu parite ve kurun seviyesi ile ihracatı artırmak için sihirbaz olması gerektiğini ileri sürmüştü.


ERBİL'E ÇIKARMA YAPIYOR

Türkiye, Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimine karşı uygulamaya koyduğu yeni konseptle birlikte "ekonomik entegrasyonda" ilk adımı bugün atıyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 200 kişilik işadamı heyeti ile Erbil'e çıkarma yapacak. Türkiye-Irak İş Forumu'nda yatırım fırsatları masaya yatırılacak. İş dünyası hangi sektörlerde işbirliği yapılabileceğini yerinde inceleyecek. Çağlayan, iki günlük ziyaret kapsamında Mesut Barzani ve Başbakan Berham Salih'in yanısıra, KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Sanayi Bakanı Sinan Çelebi ile bir araya gelecek.