Kira öder gibi uzun vadede ev almalarını sağlayacak olan 30 yıl vadeli kredi ürünleri için düğmeye basıldı.
Abone olMortgage brokeri Alp Demirler, bu tür ürünlerin taksitleri düşürerek daha önce borçlanarak ev alamayanlara imkan tanıyacağını söyledi.
Mortgage Broker'ı Alp Demirler, Türkiye'de konut kredilerinin hızlı bir ivmelenme gösterdiğini ve bir bankanın 30 yıl vadeli kredide düğmeye basmasıyla piyasanın daha da canlanacağını söyledi. Demirler "Rekabetle birlikte diğer bankalar da uzun vadeye yönelecektir. Şu anda beyaz yakalılar daha ziyade krediyle ev alabiliyor, vade uzayıp taksitler düşünce düşük gelir gruplarına da ev sahibi olma yolu açılacak" dedi
Bugün'den Selma Şenol'un haberine göre daha önce 14 yıl boyunca ABD'de mortgage brokerlığı yapan Demirler, Türkiye'deki mortgage sisteminin Amerikanvari bir tarza büründüğünü belirterek "Nasıl ki orda biri evini 30-40 yıl vadelerle alabiliyor ve kiraladıktan sonra üstüne 30-40 dolar ekleyerek taksitlerini ödeyebiliyorsa bizde de durum o noktaya gidiyor" dedi.
Türkiye'de vade 7 yıl
Piyasalardaki gelişmenin en yakın örneğinin Şekerbank'ın 30 yıllık kredi ürünü için BDDK'ya başvurması ve yıl sonuna doğru bu ürünü çıkarması olduğunu anlatan Demirler, "Bu, alım gücü olmayan veya zayıf olan C ve C altı gelir grupları için yeni bir imkan açıyor" dedi. Demirler Türkiye'de tüketicinin ortalama borçlanma vadesinin 7 yıl olduğuna da dikkat çekerek şunları söyledi:
"Uzun vadeli borçlanma, Türk ekonomisindeki dalgalanmalar ve faiz maliyeti yükseliyor diye tercih edilmiyor. Ama burda olaya bir de tersten bakmak gerekir. Bir konutu 30 yıl vadeli aldığınız zaman, konutun 30 yıl sonraki değerini basit bir hesapla yıllık üfe üzerinden hesapladığınızda ödediğiniz rakamın yüksek olmadığını görürsünüz. Kaldı ki daha ödenebilir taksitlerle ev sahibi olursunuz"
Vergi indirimi de gelecek
Alp Demirler, daha önce mortgage yasa taslağında var olan ama yasalaşmayan iki düzenlemenin daha 2 yıl içinde hayata geçerek sistemin büyümesine destek vereceğini de önü sürdü. Demirler şunları söyledi:
"Bunlardan en önemlisi ödediğiniz konut kredisinin faizinin gelir vergisinden düşebilmesine ilişkin. Eğer bu olursa, tüketici faiz maliyetinden büyük oranda kurtulacak ve daha rahat kredi kullanacak. Düşünün aylık bin 500 TL taksidi olan bir kredide ilk yıl aylık bin 400 lira faiz ödüyorsunuz. Bunun gelir vergisi diliminize oranla 280 lirasını yada 420 lirasını vergiden düşebileceksiniz. Yıllık bazda önemli bir tasarruf. Yine tapu sicil sigortası uygulaması da önümüzdeki yıllarda işlevsel hale gelmiş olacak"
Tabela faizinden daha düşük maliyete borçlanın
Mortgage brokerlik hizmeti vererek kredi kullanıcılarına en uygun ödeme planı almalarında yardımcı olduklarını belirten Demirler, tüketicinin bankanın ilan ettiği faizden daha düşük maliyetle borçlanmasının mümkün olduğunu açıkladı. Demirler "Biz tüketici adına bankalarla masaya oturuyoruz, en iyi ödeme planını oluşturmaya çalışıyoruz. Bazen ilan edilen faizden yarım puan aşağıda bile kredi sağlamak mümkün oluyor. Bir nevi yatırım danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Bu hizmeti veren başka brokerlar da var ama onlar ya internet üzerinden bu hizmeti veriyorlar yada bir bankanın çatısı altında hizmet veriyorlar. Böyle olunca tek bir bankanın ürününü satıyorlar. Biz her bankayla pazarlık yapıyoruz, gerekirse Türk bankaları aracılığıyla yurtdışından da kredi sağlayabiliyoruz. Bunların karşılığında A plus ürünler ve ticari mortgage hizmetleri dışında 200 lira ile 500 lira arasında bir dosya ücreti alıyoruz" dedi. Demirler ticari mortgage ürünlerinin ise şirketlere kredi ödemelerinde tasarruf imkanı sağladığını belirterek "Batmakta olan pek çok hastane var. Yine şirketler bu ürünün kullanıcısı. Başlangıçta doğru ödeme planı ile hareket etmediği için cirosu yüksek olduğu halde ödeme güçlüğüne düşen firmalar var, biz bunların kredilerinin yeniden yapılandırılmasına da katkıda bulunuyoruz" dedi.