BIST 8.614
DOLAR 34,34
EURO 37,46
ALTIN 3.027,89
HABER /  DÜNYA

Düşman ateşine karşılık lazerli önlem

YTÜ VE ODTÜ’den iki öğrenci, sınır karakollarının güvenlik sorununa son verecek sistem geliştirdi. Düşman ateşinin geldiği noktayı lazer tek...

Abone ol

YTÜ VE ODTÜ’den iki öğrenci, sınır karakollarının güvenlik sorununa son verecek sistem geliştirdi. Düşman ateşinin geldiği noktayı lazer teknolojisiyle tespit eden sistem, özellikle sınır karakollarına yapılan ani baskınlarda güvenlik görevlilerine büyük avantaj sağlayacak.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi iki genç, düşman ateşinin geldiği yönü yüksek hassasiyetle tespit ederek, can kaybını büyük ölçüde önleyen yeni bir lazer teknolojisi geliştirdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne inşa edilen yüksek güvenlikli karakollarda kullanılabilecek sistem, en çok zayiatın verildiği saldırının ilk anlarında, merminin nereden geldiğini bir saniye gibi kısa bir sürede tespit edip karşılık verilmesini sağlıyor.
YTÜ Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Furkan Kutluca ve ODTÜ Kimya Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Ertuğrul Kılıç, geliştirdikleri Düşman Ateşi Tanıma Sistemi (Enemy Fire Detection System - EFDS) ile sınır karakollarının en büyük problemlerinden birisine çözüm üretti.
İki öğrenci Şubat 2012’de başladıkları çalışmayı yaklaşık 1.5 sene sonunda bitirmeyi başardı. İki genç bilim insanı, özellikle gece karanlığında yapılan saldırıların yerini anında ve noktasal olarak tespit edebilen EFDS’yi geliştirmeyi başardı. Henüz 22 yaşında bulunan iki öğrenci, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın, ODTÜ Teknokent’i ile birlikte düzenlediği ‘Yeni Fikirler, Yeni İşler’ yarışmasında derece almayı başardı.
Düşman Ateşi Tanıma Sistemi (EFDS) arka arkaya yerleştirilecek noktasal tespit yapabilen iki ayrı lazer perdesi ile çalışıyor. Geçit(pencere) şeklindeki alanda içinden geçen mermiyi algılıyor. Arka arkaya iki ayrı lazer perdesinden geçen merminin yönü doğrusal olarak tespit ediliyor. Lazer perdelerinde tespit edilen noktalar bilgisayar ortamına aktarılarak koordinat sistemine yansıtılıyor ve kurşunun geçtiği yörünge belirleniyor. Ardından gözetleme kulelerine yerleştirilen sistem sayesinde ateşin açıldığı bölge ışıklandırılıyor ve bir saniye gibi kısa bir sürede askeri personel saldırının yeri ile ilgili bilgilendiriliyor.
Sistem terör saldırılarında karakolları koruyabileceği gibi, özellikle son dönemde Suriye’de yaşanan iç savaşla gündeme gelen sınır karakollarına yapılan taciz atışlarında da önemli rol üstlenebilecek.

“MEŞRUBAT ÜRETİM SİSTEMİNİ SAVUNMA TEKNOLOJİSİNE UYARLADILAR”
Türkiye’nin önemli bir savunma gereksinimi kapatması beklenen Düşman Ateşi Tanıma Sistemi çok farklı bir endüstrinin savunma sanayine uyarlandı. Meşrubat fabrikalarında hatalı veya delik kutuların tespit edilmesine yarayan lazer perdelerinden esinlenen iki öğrenci bu sistemi Düşman Ateşi Tanıma Sistemi’ni geliştirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği öğrencisi Furkan Kutluca, yaklaşık 1.5 sene sonunda sistemi oluşturduklarını belirtti. Sistemin yaklaşık 25 bin lira gibi bir maliyetle hayata geçirilebileceğini ifade eden Kutluca, maddi desteğin gelmesi halinde kısa bir süre içinde hazır olacağını aktardı.
Kutluca, proje süresince kendilerine destek veren Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden hocalarına da teşekkür etti.
(İHA)