BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Duruşmalara laik yemin

Bundan böyle duruşmalarda davanın taraflarına "laik" yemin ettirilmesi uygulaması getiriliyor.

Abone ol

Duruşmada artık "Allah'ım ve namusum üzerine yemin ederim" yerine, "Namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerler üzerine yemin ederim" denecek

Adalet Bakanlığı'nca oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) taslağında dava taraflarına "laik" yemin ettirilmesi uygulaması getirildi. Taslakta, halen uygulanan "Allah'ım ve namusum üzerine yemin ederim" yemini değiştirildi. Yeni metinde "Allah" ifadesinin yerine, ateistler ve Müslüman olmayanlar için, "kutsal saydığım bütün inanç ve değerler" ifadesi konuldu.

Taraflar artık, "Bana sorulan sualler hakkında hakikate uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum ve şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" diye yemin edecek.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e sunulan taslak yaşama geçirilirse, 1927'de yasalaşan HMUK'un yerini AB kriterleri doğrultusunda hazırlanan HMK alacak. HMK taslağında yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

Hâkim kararıyla DNA

Taslağa göre, artık hâkimler taraflara yemin ettirmeyecek ve kanaatlerini ek delille oluşturacak. Davanın karşı tarafı ise haklılığını kanıtlamak için hiçbir yol bulamazsa, karşı taraftan yemin etmesini isteyebilecek. Karşı taraf yeni düzenlenen yemini tekrarlarsa davayı kazanacak.

AİHM'de Türkiye'nin 9 yıl sürmesi nedeniyle mahkûm edilmesine neden olan, şarkıcı Emrah'ın babalık davası gibi davalar kısa sürede bitecek. Baba olduğu iddia edilen kişiden isteğine göre değil, hâkim kararıyla, gerekirse zorla DNA, kan ve sperm örneği alınabilecek.

Mağdurlara tazminat

Hâkim ve bilirkişilerin hatası nedeniyle mağdur olanlara karşı önce devlet sorumlu olacak. Mağdurlar, birinci derecede sorumlu tutulan devletten tazminat alabilecek.
Duruşmaya gelemeyenler ses ve görüntülerinin nakledilmesiyle bulundukları yerden duruşmaya katılabilecek.
50 bin YTL'nin üzerindeki davalarda avukatla temsil zorunluluğu getirilecek.
Her yıl açılan yaklaşık 2.5 milyon davanın en aza indirilebilmesi için "uzlaşma" getirilecek. Hâkim taraflara, ön incelemede "sulh" teklif edecek.

Haber: www.Gökçer Tahincioğlu
Kaynak: www.milliyet.com.tr