BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Duruşmada esas duruş

Sanıkları arasında Koramiral Sağdıç'ın da bulunduğu 'Kafes Eylem Planı' davasında bir ilk yaşandı

Abone ol

Denizaltıda öğrencilerin bombalanması ve Azınlıklara yönelik çeşitli saldırıların yer aldığı “Kafes Eylem Planı” davası başladı. 2’si görevde 3 paşanın sanık sandalyesine oturduğu davanın ilk duruşmasında, emekli Korgeneral Feyyaz Öğütçü, “40 sene bu devlete hizmet ettik, pirüpakız” diye bağırdı.

Vatan Gazetesi'nden Dilek Yıldız'ın haberine göre Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, İzmir Foça Çıkarma Filosu Komutanlığı’nda görevli Tuğamiral Mehmet Ilgar ve Kuzey Deniz Saha eski Komutanı emekil Koramiral Feyyaz Öğütçü... 2’si halen görevde 3 paşanın da aralarında olduğu 33 sanıklı Kafes Davası’nın ilk duruşması yapıldı. Sanıklar, Poyrazköy davası sanığı Emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın bürosunda ele geçirilen CD’de bulunan ve azınılklara yönelik saldırıların öngörüldüğü “Kafes Eylem Planı” yla suçlanıyor. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına 30 sanık katıldı.

Agos Kafes’te müdahil

Duruşmanın hemen başında Agos gazetesi avukatları duruşmaya müdahil olma talebinde bulundu. Kafes soruşturmasının ana konularından biri olan gayrimüslim vatandaşlara yönelik eylemler kapsamında, Agos Gazetesi ve abonelerine tehdit mektupları gönderildiği, abonelerin isimlerinin liste olarak sanıklardan ele geçirildiğini belirten avukatlar, gazete çalışanı Aris Nalcı’nın davaya müdahil olarak davaya kabul edilmesini talep etti. Agos Gazetesi adına duruşmaya katılan Avukat Fethiye Çetin’in müdahillik dilekçesinin uzun olmasına sanık avukatları tepki gösterdi. Ardından tutuksuz sanıklardan Albay Metin Samancı, mahkemenin görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri mahkemeye göndermesini talep etti.

Duruşma salona karıştı

Mahkeme Heyeti, talepleri değerlendirmek için verdiği ara sırasında Agos Gazetesi avukatlarından Bahri Belen ile emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü tartıştı. Belen’in, “Biz sizi şu anda suçlu olarak görmüyoruz. Daha yargılama yapılmadı.” şeklindeki sözleri üzerine Öğütçü, “Ben 40 sene devlete hizmet ettim. Biz pirüpakız” diye çıkıştı. Araya giren sanıklarından Albay Mücahit Erakyol, “Davayı geciktiriyorsunuz. Benim için 1 dakika bile önemli” diyerek avukat Belen’e seslendi. Belen bu sözler üzerine, “Bizim için bir saniye bile önemli” dedi. Daha sonra Erakyol’un “Senin patronun kim?” sözlerine sert tepki gösteren avukat Belen, “Kimse benim patronum olamaz” diye bağırdı. Bu tartışma üzerine tutuklu sanıklar duruşma salonundan çıkarıldı. Müdahil avukatlarda salondan çıkarak dışarıda beklemeye başladı.

Askeri mahkemeye ret

Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin kararları açıkladı. Oy çokluğu ile alınan kararda, sanıklara atılı olan eylemlerin Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan suçlardan sayılmadığı, atılı olan eylem ve faaliyetlerin askeri mahal dışında gerçekleşmesi ve sonuçlarının da askeri mahal dışında meydana gelecek nitelikte olup askeri görev ile ilgisinin bulunmadığını ve her halükarda atılı eylemlerin terör suçu olarak nitelendirildiği belirtilerek dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesi talebinin reddine karar verildi. Mahkeme heyeti, Agos Gazetesi’nin müdahillik talebini de kabul etti.

Askeri mahkemede yargılanmalı

Daha önce birçok kararda heyetle farklı karar veren üye Hakim Oktay Kuban, mahkemenin iki kararına da şerh koydu. Kuban, askeri mahkemeyle ilgili şerh gerekçesinde, Anayasanın 37. maddesine göre hiç kimsenin kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir mercii önüne çıkarılmayacağını kaydetti. Kuban, AGOS’un müdahillik talebiyle ilgili olarak da “Sanıkların yaptıkları iddia edilen eylemlerden dolayı katılma talebinde bulunanların mağdur veya zarar gördüklerine dair delil ve anlatım bulunmamaktadır. Davaya katılma hakkı olmayanların, davaya katılmalarına karar verilerek, bu kişilere yargılamada bir taraf olma, bir suje sıfatı verilmesi ve işlem yapma yetkisi verilmesi yargılama açısından sakıncalar doğuracaktır” dedi.

Mahkemede esas duruş

Duruşmasında, alışılmadık sahneler de yaşandı. Duruşma salonuna ilk olarak salona tutuklu 3 sanık Albay Mücahit Erakyol, Albay Levent Gülman ve Yarbay Halil Özsaraç girdi. Ardından diğer tutuksuz sanıklar da alınmaya başlandı. Sanıklar yerlerini aldıktan sonra Güney Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü salona giriş yaptı. Komutanların mahkeme salonuna girdiğini gören tutuklu ve tutuksuz asker sanıklar, bir anda ayağa fırlayarak esas duruşa geçti. Koramiral Sağdıç’ın “Oturun” demesinden sonra sanıklar yerlerine oturdu.


SAVUNMALAR

‘Rastgele adam öldürmeyiz’

TUTUKLU sanık Albay Mücahit Erakyol, Rahmi Koç Müzesi’ndeki Uluç Reis denizaltısındaki patlayıcıların 14 Kasım 2008’de bulunduğunu, “Kafes Eylem Planı”nın ise 30 Mart 2009’da oluşturulduğunu belirterek tarihler arasında tutarsızlık olduğunu söyledi. Erakyol “Harbin de bir hukuku vardır. Biz askerler, harpte de rastgele adam öldürmeye karşıyız” dedi.


‘Maalesef içimizde
sütü bozuklar var’


15 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan Deniz Kıdemli Albay Levent Gülmen, TSK’ya karşı bir husumet olduğunu iddia etti. Gülmen “İçimizde malesef sütü bozuk, anasından emdiği sütün ak be ak olduğunu çocuklarına gösteremeyecek olan arkadaşalarımın varlığından şüpheliyim. Bu şahısaların bu oyuna dahil edilerek figuran olarak kullanıldığı kanaatindeyim” dedi.


‘Hedef sanıkları
terfi ettirmemek’


TUTUKLU sanık Yarbay Halil Özsaraç, Türkiye’de bir komplo çetesinin kurulduğunu öne sürdü. Özsaraç “Yakın zamanda bir parti liderine iğrenç bir komplo kuruldu. Burası Türkiye, bu siyasi ortamdan her şey beklenir. Bu dava nedeniyle tutuklu ve tutuksuz sanıklar terfi edemeyecek. Komplocuların hedefi bu” dedi.