Para Politikası Kurulu, Durmuş Yılmaz başkanlığında bu yılın dördüncü toplantısını bugün yapacak.
Abone olPara Politikası Kurulu, Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında ilk, fakat bu yılın dördüncü toplantısını bugün yapacak. Önceki toplantıda, Merkez Bankası Başkanı atama sürecindeki belirsizlikler nedeniyle 'para politikasına ilişkin belirsizlik algılamalarının artma olasılığını' da dikkate alarak politika faizlerini değiştirmeyen kurulun, beş kişiyle yapması beklenen toplantıda faiz oranlarında indirim yapma olasılığının önceki toplantılara göre yükseldiği ifade ediliyor.
Beş üye oy kullanacak
Büyütmek için tıklayınız
Toplantı Yılmaz'ın yanı sıra Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, vekâleten başkan yardımcılığına getirilen Rifat Günay ve Çiğdem Köse ile Güven Sak'ın katılımıyla yapılacak. Durmuş Yılmaz'dan boşalan banka meclisi üyeleri arasından Para Politikası Kurulu üyeliğine ise henüz seçim yapılmadıği için kurulun Başkanla birlikte beş üyeyle toplanması bekleniyor. Alınacak karar bugün akşam saatlerinde açıklanacak.
Serdengeçti ne yaptı?
Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranlarında en son indirim, Para Politikası Kurulu'nun değerlendirmeleri de dikkate alınarak faiz kararının Merkez Bankası yönetimi tarafından alındığı geçen yıl aralık ayında yapılmıştı. Merkez Bankası'nın borçlanma faizi 9 Aralık'tan itibaren 0.25 puan düşürülerek yüzde 13.5'e indirilmişti. Borç verme faiz oranı da yüzde 16.50 olmuştu.
Niye düşürülmedi?
Bu yılbaşından itibaren faiz kararı, yasaya göre yedi üyeden oluşması gereken Para Politikası Kurulu'nda yapılan oylamayla alınıyor. Kurul beş üyenin katılımıyla nihai karar alabiliyor.
Kurul, faiz indirimi yapılmadığı için doğrudan eleştiriler alan Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin dolmasının ardından yaptığı marttaki son toplantısında faiz indirimine gitmemişti. Kurul, son dönemdeki gelişmelerin, kısa vadeli enflasyon tahminlerini olumlu etkilemekle birlikte, orta vadeli görünümü belirgin olarak değiştirmediği değerlendirmesini yapmıştı.
İndirimin gerekçeleri
Ancak kurulun geçen ay yaptığı, 'yıllık enflasyondaki düşüşünün mart ayından itibaren tekrar başlayacağı ve enflasyonun yıl sonunda nokta hedef olan yüzde 5'e yakın gerçekleşeceğinin tahmin edildiği' değerlendirmesi bu ay için bir faiz indirimi olasılığını güçlendirmişti. Ayrıca geçen ay 'para politikasına ilişkin belirsizlik algılamasının artma olasılığı'ndan da söz edilerek faiz indirimi yapılmamasına gerekçe gösterilen unsurlardan birinin Durmuş Yılmaz'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasıyla çözülmüş olması da faiz indirimi beklentilerini güçlendiriyor.
Sabit kalmalı çünkü...
Ayrıca geçen ay kurul, 'faizlerin kısa dönemde sabit kalma olasılığının önceki toplantıya göre azaldığına' da dikkat çekmişti.
Diğer taraftan piyasalarda faiz indirimi gerekçelerinin tam olarak oluşmadığı da ifade ediliyor. Hizmet sektöründeki fiyat artışlarının halen yüksek olması, talep koşullarının enflasyona verdiği desteğin azalması ve hammadde maliyetlerinin yüksek seviyelerde dalgalanması gibi faiz indirimini önleyen faktörler hâlâ geçerliliğini sürdürüyor.
Ayrıca ham petrol fiyatlarındaki artışın bu ay daha da hızlanması akaryakıta ay içerisinde üç defa zam yapılması gibi nedenlerin de bir faiz indirimi kararını zorlaştırdığı belirtiliyor.
Radikal