BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  DÜNYA

Dünyayı zıplatan nükleer deneme

Nükleer karşıtlarını kızdıracak deneme Kuzey Kore'den geldi. Güney Kore ve Japonya ayağa kalktı. Dünya şokta

Abone ol

Kuzey Kore yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını açıkladı. Nükleer deneyi doğrulayan Rus Savunma Bakanlığı, denemenin 10 ila 20 kilotonluk bir güçte olduğunu ifade etti. 

Bir de füze denediler

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin, ülkenin kuzeydoğusundaki Musudan-ri deneme merkezinden 130 kilometre menzilli bir karadan havaya füzeyi ateşlediğini de bildirdi.

4.7 büyüklüğünde sarsıntı

Nükleer denemenin yarattığı sarsıntı, 4.7 büyüklüğünde bir deprem etkisiyle hissedildi. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA"ya yapılan duyuruda; başarılı bir nükleer deneme yapıldığı; denemenin nükleer caydırıcılığı artırma yolunda bir adım olduğu belirtildi.

Yerin 10 kilometre altında

Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, nükleer deneme merkez üssünün, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusundaki Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edildiğini duyurdu. 

Güney Kore alarmda

Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi. Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.

BM'en acil toplantı çağrısı

Nükleer deneme dünyayı ayağa kaldırdı. BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin nükleer denemesiyle ilgili olarak acil toplanacağı bildirildi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi, Konsey'in bugün olağanüstü bir toplantı yapacağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin, "tüm ülkeler için çok endişe verici bir sorun" olduğunu söyledi. Japonya'da da Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi. İngiltere "BM kararlarının ihlali" açıklamasında bulunurken, Moskova endişelerini dile getirdi.

Seul borsası düştü

Nükleer denemenin ardından Seul borsası düştü. KOSPI endeksi'nin Kuzey Kore'nin ''başarılı'' bir nükleer denemede bulunduğunu açıklaması üzerine borsanın 55,78 puan kaybettiği belirtildi.

Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.

İŞTE KUZEY KORE'NİN 15 YILDIR DEVAM EDEN NÜKLEER İNATLAŞMASI... DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



Kuzey Kore'nin nükleer ve füze teknolojisi çalışmalarıyla ilgili bazı önemli tarihler şöyle:  

- 1994: ABD ile yapılan anlaşma sonucu iki güvenli nükleer reaktör inşa edilmesi karşılığında, nükleer silah programını dondurma ve zaman içinde yürürlükten kaldırma sözü verdi.

-1998: Japonya ve Pasifik Okyanusu üzerinden geçen bir füze denemesinde bulundu, füzenin uydu olduğunu savundu. 

-1999: Uzun menzilli füze denemelerini dondurmayı taahhüt etti.

-2001: ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze geliştirdiğini açıkladı ve K.Kore'yi sorumlu tutacakları yolunda uyardı.

DEVAMI DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



- 2002: ABD, Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirdiğini kabul ettiğini ve bunun da 1994 tarihli ikili anlaşmanın ihlali olduğunu açıkladı. Kuzey Kore, BM'nin Yongbyon nükleer tesisindeki gözlem düzeneğini kapattı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) müfettişlerini sınır dışı etti.

- 2003: Kuzey Kore, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasından (NPT) çekildi.

-2004: Çok taraflı görüşmelerin ardından Kuzey Kore, atom bombası üretimi için 8 bin nükleer yakıt çubuğunun üretiminin tamamlandığını açıkladı.

- 2005: Kuzey Kore, savunmasına yönelik atom bombası yaptığını açıkladı.

DEVAMI DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

- 2005: Kuzey Kore, kendisine güvenlik garantisi verilmesi, enerji yardımı sağlanması ve sivil amaçlı nükleer enerji üretimi için bir reaktöre sahip olmasına izin verilmesi karşılığında nükleer silahlarından vazgeçmeyi taahhüt etti.

- 2006: Kuzey Kore 7 füze denemesinde bulundu, deneme başarısız oldu. Atılan füzelerden biri uzun menzilli Taepodong-2 idi ve bu füzenin Alaska'ya ulaşabileceği belirtiliyordu.

- 2006: BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin füze programının durdurulması istenen 1695 sayılı kararı kabul etti. 

- 2006: Kuzey Kore ilk yeraltı nükleer denemesini yaptı. Uzmanlar, Kuzey Kore'nin elinde 5 ila 12 atom bombası yapmaya yetecek plütonyum bulunduğunu belirtti.

DEVAMI DİĞER SAYFADA..

[PAGE]

- 2006: BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'ye ekonomik ve ticari ambargo kararı aldı.

-2006: Çok taraflı müzakereler yeniden başladı.

-2007: Pekin'deki görüşmelerde anlaşma sağlandı. Kuzey Kore kuzeydeki ana nükleer tesisi Yongbyon'u kapatmayı, UAEK müfettişlerinin geri dönüşünü, buna karşılık enerji yardımı almayı, Amerikan yaptırımlarının kaldırılmasını ve ABD ile arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik müzakerelerin başlamasını kabul etti.

- 2007: Pyongyang Yongbyon'daki nükleer tesisini kapattığını duyurdu. UAEK da bundan üç gün sonra nükleer silahlardan arınma sürecinin ilk aşamasının başladığını teyit etti.

DEVAMI DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

- 2007: Pyongyang yıl sonuna kadar Yongbyon'daki tesisin sökülmesini ve nükleer tesislerinin tam listesini sunmayı taahhüt etti.

- 2008: Pyongyang, nükleer programlarının ayrıntılarının yer aldığı bir deklarasyonu Çin'e teslim etti. Kuzey Kore, ABD'nin taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Yongbyon'daki tesisini yeniden faaliyete geçireceğini açıkladı. ABD Kuzey Kore'yi terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkardı.

DEVAMI DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

- 5 Nisan 2009: Kuzey Kore, yörüngeye oturtmak için uzun menzilli bir füze fırlattı, ancak ABD ve Japonya bunun gizli bir nükleer deneme olduğundan şüphelendi.

-13 Nisan 2009: BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'yi yine kınadı.

-14 Nisan 2009: Kuzey Kore, silahsızlanma görüşmelerinden çekildiğini ve nükleer tesislerini yeniden faaliyete geçireceğini açıkladı.

-25 Nisan 2009: Pyongyang, BM'nin 5 Nisandaki olayla ilgili kendisini kınamasının ve yaptırımlarının ardından yeniden nükleer çubuk üretimine başladığını bildirdi.

-29 Nisan 2009: Kuzey Kore, BM özür dilemezse yeni bir nükleer denemede bulunacağı tehdidinde bulundu.

-25 Mayıs 2009: Kuzey Kore, yerin altında başarıyla bir nükleer denemede bulunduğunu duyurdu