BIST 8.908
DOLAR 34,29
EURO 37,03
ALTIN 3.029,35
HABER /  GÜNCEL

Dünyayı yöneten 4 adam

Müstakbel ABD başkanı Barack Obama, önceki dört başkanla bir araya geldi

Abone ol

İNTERNETHABER

Dünyadaki en güç sahibi sistemi yönetmenin yirmi dört yıllık tecrübesiyle Amerika'nın yaşayan dört eski başkanı ve Barack Obama bir araya geldiler.

Yani Baracak Obama, bu ay sonunda bu gücü devralmadan önce sahip olabileceği en iyi fırsatı değerlendirdi ve dönemlerinin en güçlü adamlarından öğütler aldı.

Beyaz Saray'daki bu buluşmanın fikri Obama'dan çıktı, Bush da memnuniyetle organizasyonu ayarladı. Barack Obama (47), hala başkan olan George Bush (62), baba George H.W. Bush (84), Bill Clinton (62) ve Jimmy Carter (84) keyifli vakit geçirdiklerini söylediler.

Obama ve Bush toplantıdan önce özel olarak görüştüler ve ABD ekonomisi ile Orta Doğu sorununu tartıştıklarını söylediler. Bush'tan öğütler aldığını söyleyen Obama, bölgede huzur ve barış istediklerini belirtti.

Başkan Bush, halefine "ben ve diğer başkanlar, senin bu işi başarıyla yapacağını umut ediyoruz ve sana güveniyoruz" dedi.

Obama, bu buluşmayı olağanüstü bir toplantı olarak nitelerken "başkanlık ve Beyaz Saray'ın yönetimi hakkında 24 yıllık tecrübeyi ilk ağızlardan dinlemek harikaydı" diye ekledi.

ABD başkanlarının bir araya gelmesi ülke için her defasında önemli bir olay nedeniyle gerçekleşmişti. Hayatta olan başkanlar en son 2000 yılı Kasım ayında Beyaz Saray'ın 200. kuruluş yıl dönümü için bir araya gelmişti, ancak eski başkan Ronald Reagan hayatta olmasına rağmen hastalığı nedeniyle bu törene katılamamıştı.

Tüm hayatta olan başkanlar en son 1981 yılında yine özel bir tören için bir araya gelmişti. Bu buluşmada Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter ve dönemin başkanı olan Ronald Reagan vardı.

20 Ocakta iş başına gelecek olan Obama için bu toplantı bu nedenle bu kadar önemliydi. ABD tarihinde ilk kez hiç bir önemli durum olmadan, sadece fikir alışverişi yapmak için başkanlar bir araya geldi.