Hollandalı bilimciler tarafından son derece bulaşıcı ve ölümcül bir grip virüsü türevi geliştirilmesi tartışma yarattı.
Abone olHollandalı bilim insanları, 2009'da dünyada yaklaşık 9 bin insanın ölümüne yol açan kuş gribi virüsünün "çok daha bulaşıcı ve öldürücü" bir türünü geliştirdi.
Erasmus Tıp Merkezi'nde, kuş gribine yol açan H5N1'in genetiği üzerinde oynayan Ron Fouchier liderliğindeki ekip, sadece beş mutasyonun (gen değişimi), virüsü dünya nüfusunu silip süpürecek kadar bulaşıcı hale getirebileceğini keşfetti. İnsanlara benzer solunum yollarına sahip dağ gelincikleri üzerinde test edilen yeni virüs, çok kısa sürede milyonlarca kişiye bulaşma kapasitesine sahip.
YANLIŞ ELLERE GEÇERSE
Araştırma, bilim dünyasında büyük tartışma yarattı. Genetiği değiştirilmiş virüsün "yanlış ellere düşmesi" halinde biyolojik savaşa yol açması endişeleri dile getiriliyor.
Daily Mail Gazetesi, virüsün "şarbondan beter" olduğunu ve tüm uygarlığı tehdit edebilecek potansiyele sahip olduğunu yazdı. Araştırmayı H5N1'i daha iyi anlamak için yapan Fouchier, "yapılabilecek en tehlikeli virüs" dese de, yöntemini yayımlamaya kararlı.
Konu bilimsel yayın özgürülüğünü de tartışmaya açtı. Hollanda Ulusal Biyogüvenlik Danışma Kurulu ise makaleyi yasal olarak engelleyemese de basından yayınlamamasını rica etmeyi değerlendiriyor.