BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  SAĞLIK

Dünyayı dolaşan İngiliz hasta çareyi İstanbul'da buldu: Tekerlekli sandalyeyle geldi dans ederek çıkacak

Tedavisi için Almanya, ABD gibi dünyanın birçok ülkesini dolaşan skolyoz hastası 13 yaşındaki İngiliz dansçı Olivia Buckley, çareyi Türk hekimlerinde buldu. İngiltere’den Türkiye’ye topladığı bağışlar sayesinde tedavi olmak için gelen genç dansçı, geçirdiği başarılı ameliyat sonrasında tekerlekli sandalyeyle girdiği hastaneden dans ederek çıkacak.

Abone ol

Geçmişte birçok hasta tedavilerini gerçekleştirmek için Avrupa ülkelerine yönelirken, Türkiye bugün sağlık alanındaki başarısıyla dünyanın dört bir yanından gelen hastalar tarafından tercih ediliyor. İngiltere’de yaşayan 13 yaşındaki dansçı Olivia Buckley de o hastalardan biri oldu. İleri derecede omurilik eğriliği (skolyoz) hastası olduğu ortaya çıkan genç kızın ailesi, ABD, Almanya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde genç kız için tedavi yolu aradı.

Birçok ülkeyi gezerek kızlarının dans kariyerine devam etme hayalini gerçekleştirmek isteyen aile, Alice McLoughlin ve Megan Fleming isimli iki genç kızın geçmişte kızlarıyla aynı durumunda olduğunu ve Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay sayesinde dans kariyerlerine devam edebildiklerini öğrendi. Ardından rotalarını Türkiye’ye çeviren aile, Alanay ile iletişime geçti ve genç dansçının tedavi süreci de başladı.

Dansa devam edebilecek
İngiltere’den Türkiye’ye tedavisi için gelen genç dansçı Olivia geçirdiği başarılı ameliyat sonrası dans tutkusuna kaldığı yerden devam edecek. Acıbadem Maslak Hastanesi’nde tedavisi devam eden ve hibrit yöntem kullanılarak ameliyat edilen Olivia, tedavisinin tamamlanmasının ardından dans tutkusuna kaldığı yerden devam edebilecek.

"Harekette bir kısıtlama söz konusu oluyor"
Ameliyatın zorlu ama başarılı geçtiğini söyleyen ve hastasının Türkiye’ye geliş hikayesini anlatan Prof. Dr. Ahmet Alanay, “Olivia aslında çocukluğundan itibaren skolyoz yani omurganın eğriliği nedeniyle izlenen bir hastamız. Gördüğü çeşitli tedaviler skolyozunun ilerlemesini maalesef durduramamış. Cerrahi tedaviler de tabii söz konusu olmuş. Fakat bir dans tutkusu var. Bu dansa da devam etmek istiyor ve biliyor ki klasik cerrahi yöntemde omurga sabitleniyor. Harekette bir kısıtlama söz konusu oluyor. Belki normal bir hayat sürdüren birisi için bu çok ciddi bir sıkıntı oluşturmayabilir ama dansa devam eden ve dansı bir tutku şeklinde yapan biri için tabii ki hareket kısıtlılığı bir dezavantaj olacaktır. O yüzden de acaba başka bir tedavi yöntemi var mı alternatifini ararken bizi buluyorlar." dedi. 

"Bize tedavi olmaya geldi"
"Zannederim hastaların sosyal medyada sayfaları da var. Orada bu BBT hakkındaki bizim Türkçe’deki bantla gerdirme veya iple gerdirme yöntemini duyuyor" diyen Alanay "Bu zaten şu an için genel olarak baktığınızda Amerika ‘da ve şimdi Almanya’da bir merkezi yapılıyor ve bizde yapılan bir yöntem. Bu alternatifleri araştırıyor ve bizde daha önceden tedavi gören hastalarımızın pozitif geri bildirimleri nedeniyle bize gelmeyi tercih ediyor. Sonra da bir bağış kampanyası yapıyor onun da güzel bir hikayesi var. Bağış kampanyası düzenleyerek finansal olarak da o desteği sağladıktan sonra ülkemize ve bize tedavi olmaya geldi" ifadelerini kullandı.


"Ağrıları olduğunu söylüyordu"
Genç hastasının odaya tekerlekli sandalye ve ağrılarla geldiğini belirten Alanay, “Bize geldiğinde çok endişeliydi. Çok ağrıları olduğunu söylüyordu ve skolyozda az görülen bir şey benim odaya ilk gelişi tekerlekli sandalyeyle oldu açıkçası. Son derece depresif de görünüyordu. Tabii bir de yabancı bir ülkede ameliyat olmanın da eminim oluşturduğu bir stres de vardı. Ağrıları olduğunu söylüyordu. Ameliyatı zor ve uzun bir ameliyattı. Ona hibrit yöntem dediğimiz sırtına füzyon yaptık aslında. Alt tarafa belde ise koruyucu olarak hareketi koruyan iple gerdirme yöntemini uyguladık. Sırt daha az hareketli bir yer olduğundan asıl hareket belde olduğu için o yine bir avantaj sağladı." dedi. 

"Ameliyatta planlanan her şeyde yolunda gitti"
"Sırt için iple gerdirme tedaviyi karşılamadığından bizde iki yöntemi birleştirdik ve böyle uyguladık" diyen Alanay "Ameliyat tabii ağır bir ameliyattı. 10 saat- 12 saat süren bir ameliyat. Kapalı da uyguladığımız için. Ameliyattan sonra bir iki gün tabii doğal olarak ameliyat sonrası ağrıları mevcuttu. Ama şu anda çok çok iyi durumda. Yüzündeki o değişimi de gördüm. Son derece moralli. Çünkü boyu da uzadı bu ameliyattan sonra. Ameliyatta planlanan her şeyde yolunda gitti onun da farkında. Dolayısıyla hastamız ameliyat sonrasında hem moral olarak hem de fiziki olarak daha iyi durumda. Onu evinde mutlu bir şekilde göndereceğiz inşallah” diye konuştu.

"Üç aydan sonra klasik dansına başlayabilir"
Olivia’nın dans tutkusuna en kısa zamanda dönebileceğini belirten Prof. Dr. Ahmet Alanay, ”Genellikle biz bu ipli gerdirme ameliyatı sonrasında 3’üncü aya kadar bir hareket kısıtlamamız oluyor. Tabii bu hibrit yöntem olduğu için bu hareket kısıtlamamız füzyonda biraz daha uzun süreli ama yaklaşık olarak üçüncü ayda artık dansa başlatmayı düşünüyoruz. Özellikle akro dans dediğimiz çok akrobatik hareketleri olan dansa 6’ıncı aydan sonra başlatmayı düşünüyoruz. Ama üç aydan sonra klasik dansına başlayabilir." şeklinde konuştu. 

"Hepimiz adına bence bu güzel bir şey"
Alanay "6 haftadan sonrada önce bir kondisyonunu geliştirecek olan yüzme, koşu ve yer egzersizleri yaptıracağız. Üçüncü aydan sonra da dansa başlatacağız. Tabii Olivia ilk değil. 2013 yılında biz bunu başlattık bu yöntemi ve dünyada yapan sayılı yerlerden biri haline geldik. Öncü olduk. Hepimiz adına bence bu güzel bir şey. Özellikle Batı dünyasını buraya tedavi amaçlı getirebilmek güzel bir şey. Bu diğer branşlarda da eminim oluyor. İnşallah daha da artar ve Türkiye’ye de bir sağlık üssü olarak bir misyon yüklenir. Bundan sonra da bu şekilde ilerleriz inşallah" ifadelerini kullandı.