Güneş Sistemi’nin dışında ilk kez jeolojik yapısı Dünya’ya benzeyen bir gezegen bulundu. Kayalık gezegen, Dünya’nın 7 katı bir kütleye ve iki katı çapa sahi
Abone olGüneş Sistemi’nin dışında ilk kez jeolojik yapısı Dünya’ya benzeyen bir gezegen bulundu. Kayalık gezegen, Dünya’nın 7 katı bir kütleye ve iki katı çapa sahip. Uzmanlar, kayalık yapısından dolayı yeni gezegene ‘Dünya’nın kuzeni’ yakıştırmasını yapıyor.
Gözlemi yapan University of California-Santa Cruz öğretim üyesi Steven Vogt keşif için, “Yeni dünyalar bulmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Kayalık gezegen, Dünya’dan 15 ışık yılı uzaklıktaki cüce yıldız Gliese 876’nın etrafında dönüyor. Kayalık gezegen, etrafında döndüğü yıldızın önünde yarattığı titreme sayesinde farkedildi. Titreme üzerinden bilim insanları, gezegenin çapını ve kütlesini hesapladı. Gezegen kendi yıldızının etrafında yörüngesini 1.94 günde tamamlıyor. Kısaca gezegenin bir yıl Dünya’ya göre, 1.94 gün. Gezegenin kendi yıldızına 3.2 milyon kilometre uzaklıkta olduğu belirlendi. Bu mesafe, Dünya-Güneş uzaklığının yaklaşık yüzde 2’sine denk düşüyor.
Kendi yıldızına bu kadar yakın olması nedeniyle de gezegenin yüzeyinde sıcaklığın 400 derece’ye tırmandığı tahmin ediliyor. Bu yüksek sıcaklıkta gaz bulunamayacağına göre, gezegenin katı, kayalık bir yapısı olması gerektiği kanısına varıldı. Gezegenin bir atmosferi tutacak kadar yerçekimine sahip olduğu sanılıyor. Gezegenin içinde demir bir çekirdek ve silikon bir katman olduğu düşünülüyor. Şimdiye dek bulunan 150 kadar gezegen, Jüpiter gibi yoğunlaşmış gazlardan oluşuyordu.
Kaynak: www.ntvmsnbc.com