BIST 9.930
DOLAR 35,41
EURO 36,36
ALTIN 3.053,45
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Dünyaya Karşı 3000 Yıl

"Çin Seddi" Çin’in dış dünyaya ve kendisine bakışının karmaşık bir tarihi

Abone ol

Yerleşik düşüncelere meydan okuyan bu kitapta Julia Lovell, Çin tarihini ve Çin’in dünyanın geri kalanıyla olan ilişkisini, onun en önemli anıtının çarpıcı öyküsü üzerinden ortaya koyuyor.

Efsaneye göre 2200 yaşında ve 7000 km olan Çin Seddi son derece kendinden emin bir fiziksel duruş sergiliyor: Çin’in kendisini gelişmiş bir uygarlık olarak görüp bu uygarlığı “korumak” için kendisiyle sınırlarının öteki tarafındaki “barbarlar” arasında çizdiği bir çizgi. Ancak, setin (ve bu set etrafında inşa edilen mitlerin) göz korkutucu dış görünüşünün arkasında Çin’in dış dünyaya ve kendisine bakışının karmaşık bir tarihi uzanmaktadır.

Lovell, Çin Seddi’nin günümüzdeki mitolojisinin (aydan görülebilen, Çin’in dünyanın geri kalanından kesinkes ayıran, tek parça halinde olan ve çok eski tarihlerde yapılan bir Çin Seddi efsanesi) aksine, çok daha parçalı, çok daha kanlı ve çok daha az hayranlık uyandırıcı bir tarih ortaya koyuyor. Çin Seddi öyküsü, Çin imparatorluğunun ve imparatorluğu tanımlayan sınır politikasının etrafında geçiyor.

Lovell bu şaşırtıcı yapıya insan boyutunu da katıyor: Set inşasının yeni aşamalarını planlayan imparatorlar; seti inşa eden, koruyan ve sette yaşayan insanlar; fazla çalıştırılmaktan, açlıktan, soğuktan, savaştan ölen milyonlar.

Çin imparatorluğunun son 3000 yıldaki fetihlerini ve felaketlerini gözler önüne seren Çin Seddi; Çin’in geçmişini, bugününü ve geleceğini anlamak isteyenler için temel bir kaynak niteliğinde.


JULIA LOVELL (d. 1975)
Cambridge Üniversitesi’nde Çin tarihi ve edebiyatı alanlarında ders vermektedir. Uzun süre Çin’de yaşayan Lovell, kısa bir süre önce ödüllü Çince roman A Dictionary of Maqiao’yu [Maqiao Sözlüğü] İngilizceye çevirdi. Lovell ayrıca Guardian, The Times, The Economist ve The Times Literary Supplement için Çin hakkında yazılar yazmaktadır.

İÇİNDEKİLER
1- Neden Setler
2- Uzun Set
3- Han Setleri: Ne Kadar Değişirse, O Kadar Aynı Kalır
4- Değişken Sınırlar ve Yoz Barbarlar
5- Çin Tekrar Birleşiyor
6- Setler Olmayınca: Çin Sınırları Genişliyor
7- Barbarların Dönüşü
8- Açıklık ve Kapalılık Örneği: Birinci Ming Sınırı
9- Set Yükseliyor
10- Çin’in Büyük Çöküşü
11- Barbarlar Çin Seddi’ni Nasıl İnşa Etti
12- Çin Seddi’ni Çinceye Çevirmek