Yapılan anket dünya nüfusunun yüzde 55, Tükiye nüfusunun yüzde 50'sinin bu korkuyu yaşadığını gösteriyor
Abone olBarem Research ve global ortağı WIN/ Gallup International'ın yaptığı araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 55'i, Türkiye'de ise yüzde 50'si işini kaybetme korkusu yaşıyor.
Konuya ilişkin yapılan açıklamada, 56 ülkede 50 bin kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen "İşgücü Endişe Göstergesi" araştırmasına göre, global ekonomik krizin tetiklediği işini kaybetme veya iş bulamama korkusu insanları huzursuz etmeye devam ediyor.
Araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 55'i geçen yıla göre bu yıl iş endişesinin artacağını, yüzde 13'ü azalacağını düşünürken, "net işsizlik korkusu" global olarak yüzde 42 düzeyinde.
Araştırma, Türkiye'de "net işsizlik korkusu"nun yüzde 33 ile global ortalamanın altında olduğunu gösteriyor. Türkiye'de bu yıl işgücü sorunlarının geçen yıla göre artacağını öngörenlerin oranı yüzde 50 iken, azalacağını düşünenlerin oranı yüzde 17 seviyesinde.
WIN/ Gallup International'ın global araştırmasına göre, yükselen işgücü sıkıntılarının yarattığı korku, en fazla zengin ve büyümekte olan toplumlarda görülüyor.
İşçi işveren arasındaki huzursuzluğun artacağı korkusu global olarak net yüzde 42 iken, bu korkunun yarattığı sıkıntıların, ekonomileri yükselen BRIC ülkeleri ile finansal sıkıntılar yaşayan Batı Avrupa ve zengin G7 ülkelerinde neredeyse aynı olması dikkati çekiyor.
BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinde yüzde 48 olarak ölçülen endeks, G7 ülkelerinde yüzde 45 olurken, bu durumdan en fazla etkilenen ülkeler ağırlıkla zenginler ve ekonomisi büyümekte olan ülkeler, en az endişe duyanlar ise gelir düzeyi düşük ülkeler olduğu gözleniyor.
Araştırma sonuçları, aynı zamanda zengin ve yükselen ile fakir ve savaş mağduru ulusların farklı sorunları olduğunu gösteriyor. Afganistan (eksi yüzde 19) ve Irak (eksi yüzde 17) net işgücü endişesi oranları ile iş dünyası uyuşmazlıkları açısından en rahat 10 ülke arasında yer alıyor.
İşsizliğin "dibe vurduğu" ülkelerde insanların gelecek için daha da olumsuz düşünme şansına sahip olmadıklarına işaret edilirken, bu ülkelerde işgücü sorunlarının azalacağını düşünenlerin oranı, artacağını düşünenlere göre daha yüksek ve sonuçta "net işgücü endişe göstergesi" negatif görünüyor.
İşgücü endişesi, bir ülkede önümüzdeki 12 ayda iş endişesinin ve çalışma hayatındaki uyuşmazlıkların artacağını düşünenlerin oranından, azalacağını düşünenlerin oranının çıkarılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla bu oranın pozitif olması endişeyi, negatif olması ise rahatlığı gösterir.