BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

Dünyanın merkezi olarak gösterilen Çorum gündem oldu!

Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından Google'ın haritalama servisi Google Haritalar, dünyanın coğrafi merkezini Çorum olarak açıkladı.

Şimdiye kadar yapılan hesaplamalarda teorik olarak dünyanın merkezi olan Çorum, Google Haritalar tarafından dünyanın merkezi olarak işaretlendi.


ABD’nin sahil kenti San Diego'dan fizikçi Andrew J. Woods tarafından 1973 yılında yapılan hesaplamalara göre, dünyanın coğrafi merkezi Ankara’nın 150 kilometre güneydoğusu olarak belirlenmişti. 2003'te Holger Isenberg tarafından küresel dijital yüzey modeliyle yapılan yeni bir hesaplamayla ise dünyanın merkezi Çorum olarak açıklanmıştı. Daha önceden bu merkezin Mısır piramitlerinin yer aldığı bölge olduğu yönünde bazı teoriler de vardı.


Google’nin Çorum ile yaptığı açıklama, sosyal paylaşım sitesi Twitter olmak üzere diğer sosyal ağlarda da günün en çok tartışılan konularından birisi oldu. Çorum adıyla açılan hastaglarda konuyla ilgili binlerce yorum ve mesaj atıldı. Ayrıca sosyal medyada Çorum’la ilgili çok sayıda caps geliştirildi.


Google’nin açıklamasının ardından Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, şehrin simgesi olan Saat Kulesi’nin bulunduğu Hürriyet meydanında basın toplantısı düzenleyerek Google’nin açıklamalarını değerlendirdi.
Çorum’un bundan sonra sadece leblebisiyle meşhur şehir olmayacağını dile getiren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, şehrin dünyanın merkezi olarak da herkesin bildiği, tanıdığı şehir haline geleceğini söyledi.
Google ve NASA’nın yapmış olduğu ölçümleme çalışmasına göre şuanda içinde Çorum’un dünyanın merkezi olarak tespit edildiğini hatırlatan Başkan Külcü, Google’nin haritalama sistemi dünyanın en çok kullanılan ölçümleme sistemi olduğuna işaret ederek, yapılan çalışmanın doğru bir çalışma olduğunu belirtti.


Daha önce yapılan çalışmalarda da buna yakın sonuçlar tespit edildiğini dile getiren Başkan Külcü, “Ankara’nın 150 kilometre kıyısında merkez olarak belirlenen bir yer vardı. Bu yapılan çalışma ile artık Çorum’un il sınırlarının dünyanın merkezi olduğunu anlamış oluyoruz. Aslında biz Çorumluların buna benzer söylemi öteden beri var. Çorum dünyanın merkezi derdik. İnanmazsanız ölçün derdik. Şimdi birisi tüm insanlık adına ölçümlemeyi yapmış. Ve ortaya da böyle bir sonuç çıkarmıştır” diye konuştu.


"DÜNYANIN MERKEZİ OLARAK DA HERKESİN BİLDİĞİ, TANIDIĞI ŞEHİR HALİNE GELECEĞİZ"


Çorum’un köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Muzaffer Külcü, “Çorum esasında insanlığın kadim zamanlardan beri yerleşim yeri olarak tercih ettiği bir coğrafyadır. Hititlerin ve Hattilerin başkentliğini yaptı. 7 bin yıldır bilinen bir tarihi var. 7 bin yıllık tarih içerisinde de 7-8 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunların hepsinin ayrı ayrı zenginliklerine sahip olan bir şehirdir. Böyle bir sonucun ortaya çıkması aslında bizi çokta şaşırtmadı. Bir şaşkınlık içerisinde de değiliz. Bunun bizim için pratik bilgiye dönüşmesinden öte bundan sonra şehir için nasıl bir faydası olur, nasıl bir katkısı olur burası çok çok daha önemli. Çorum hem merkezi itibariyle hem de ilçeleriyle itibariyle tarih, doğa ve inanç turizmi açısından zengin kaynaklara sahip. Biz bunları yeteri kadar tanıtıp, dünya turizmcilerine taşımış değildik. Sadece leblebimiz ile meşhurduk. Bundan sonra sadece leblebimizle meşhur şehir olmayacağız. Sanayisi gelişmekte olan bir il olarak da tanınmış olmayacağız. Dünyanın merkezi olarak da herkesin bildiği, tanıdığı şehir haline geleceğiz. Pratikte birçok faydasının olacağını kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.


Google’ın dünyanın coğrafi merkezini Çorum yaptığı açıklamanın turizme etkisinin olacağına inandığını dile getiren Başkan Külcü, “Turizm açısından olumlu sonuçlar olacağının beklentisi var bende. Gerek tarih turizmi, gerek doğa ve gerekse inanç turizmi açısından sunulabilecek olan eserlerimizi bir kez daha gündeme getirme şansı bulmuş oluyoruz., Çorum’un artan bilinirliliğiyle daha çok turist gelir inşallah. 7 bin yıllık bilinen tarih boyunca oluşan ne kadar eser varsa biz bunların sahibi değiliz, bekçisi durumundayız. Bunlar insanlık tarihinin ortak malı ve zenginliğidir. Bunların tanınması açısından bir fırsat olur” şeklinde konuştu.


TURİZM VE SANAYİMİZ İÇİN BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM


Konuya ilişkin Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’ndan da yazılı bir açıklama geldi. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, fizikçilerin dünyanın merkezini Çorum olarak işaretlenmesinin şehir adına bir kazanç olduğunu kaydederek, “Turizm ve sanayimiz için bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.


Hititlerin Başkenti olan Çorum’un, Google tarafından dünyanın merkezi seçilmesinin bir avantaj olduğunun altını çizen ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, bu avantajın Çorum’un turizmine katkı sağlayacağını, bu avantajın iyi değerlendirilerek turistlerin Çorum’a çekilmesinin gerektiğini ifade etti. Turistlerin Çorum’a gelmesini kolaylaştırmak adına kısa vadede Merzifon Havaalanın kullanılması gerektiğini kaydeden Başaranhıncal, “Bu nedenle ilk önce havaalanı ismi çözüme kavuşturulmalıdır. Orta vadede ise ilimize ait bir havaalanı olması lazımdır” diye konuştu.


Havaalanı terminal binasının oldukça küçük ve kullanışsız olduğuna da değinen Başaranhıncal, “Terminal binası daha modern hale getirilmelidir. İnsanlarda oluşturulan ilk izlenim oldukça önemlidir. Bunla hareketle şehrimize gelecek olan turistleri daha iyi bir şekilde karşılamamız için havaalanı terminalinin yenilenmesi şarttır” dedi. 

Sitene Ekle
Etiketler