BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  SAĞLIK

Dünyanın ilk rahim naklinde flaş gelişme

Dünyanın kadavradan rahim nakli yapılan ilk hastası Derya Sert'e Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde embriyo transferi gerçekleştirildi.

Abone ol

Dünyanın kadavradan rahim nakli yapılan ilk hastası Derya Sert'e Akdeniz Üniversitesi hastanesinde embriyo transferi gerçekleştirildi.

Derya Sert' e 8 Ağustos 2011 tarihinde kadavradan rahim nakli transferi yapılmıştı. AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk kişi olan 23 yaşındaki Derya Sert'e embriyo transferini başlattıklarını açıkladı.

ekran-resmi-2013-04-02,-11.34.40.png

DÜNYADA İLK KEZ KADAVRADAN RAHİM NAKLİ

AÜ Hastanesi'nde 8 Ağustos 2011'de Derya Sert'e 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim nakli yapılmıştı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği fakat başarılı olamadığı rahim naklini bu kez kadavradan alarak yapan ekip, dünya tıp literatürüne girmişti.

AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ekip Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan ile Başhekim Prof. Dr. Mustafa Ünal, bu sabah ortak yaptıkları yazılı açıklamada, Derya Sert için ön hazırlıklar tamamlanarak, geniş bir ekip tarafından embriyo transferi işleminin başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, "Derya Sert'in sağlık durumu iyidir ve evinde istirahat etmektedir. Kamuoyu süreçle ilgili olarak bilgilendirilmeye devam edilecektir" denildi.

Embriyo nakli için yol haritalarının belli olduğunu aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan, geçen ayki bir konferansta Derya Sert'in durumuyla ilgili şunları söylemişti:

"Derya'ya 8 Ağustos 2011'de rahim naklini gerçekleştirdik. Transferden 1- 2 yıl sonra da daha önceden elde ettiğimiz dondurulmuş embriyolardan yararlanıp embriyo transferini gerçekleştirmeyi planladık. Yol haritamızı buna göre belirledik. Elimizde yeterince embriyo bulunuyor. Nisan ayı başından itibaren kaliteli embriyoları transfer edeceğiz. Bu tür işlemlerde başarı oranı yüzde 30- 40'tır. Çoğul gebeliği kesinlikle istemiyoruz."