BIST 10.025
DOLAR 35,17
EURO 36,71
ALTIN 2.963,34
HABER /  DÜNYA

Dünyanın geleceğini tasarladılar

‘Akıllı Ev’ projesiyle büyük bir başarıya imza atan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, geleceğin ‘Akıllı Şehirleri’ projesini hayata ge...

Abone ol

‘Akıllı Ev’ projesiyle büyük bir başarıya imza atan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, geleceğin ‘Akıllı Şehirleri’ projesini hayata geçirdi.
Geliştirdikleri ‘Akıllı Ev’ projesiyle dikkatleri üzerine çeken Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri, bu kez de Akıllı Şehir’ projesine imza attı. Geleceğin teknolojilerinden örnekler taşıyan Star Smart City (Yıldız Akıllı Şehir) projesinde güneş panellerinden, rüzgar tribünlerin ve hatta elektrikli araçlar için kablosuz şarj istasyonunu simülasyonu bulunuyor. Elektrik Mühendisliği öğrencilerinin lisans bitirme tezinde hazırladığı projede, maket şehir, enerji ihtiyacını güneş panelleri ve rüzgar tribünlerinden elde ediyor. Proje, geleceğin teknolojisi olarak görülen elektrikli araçlar için kablosuz şarj istasyonu ile dikkat çekiyor.

“AKILLI ŞEHİR’E TÜBİTAK VE SANAYİDEN DESTEK”
Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği öğrencileri Murat Derin, Emre Öznişastacı, Arif Üzgün ve Tuna Utku, güneş panelleri, rüzgar türbininden enerji üretebilen ve elektrikli araçların kablosuz şarj edilebildiği bir şehir tasarladı. Akıllı Şehir ile ilgili tüm hesaplamalarını ve teorik çalışmayı yapan öğrenciler, Star Smart City adını verdikleri maket şehri inşaa etti. Plaza, cami, okul ve parktan oluşan şehir tüm ihtiyaçlarını yenilenebilir enerjiden karşılayabilecek şekilde tasarlandı. Dünya’da çeşitli uygulamaları olan ancak Türkiye’de henüz gerçekleşmeyen akıllı şehir projesine TÜBİTAK’ta destek verdi.

“ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN KABLOSUZ ŞARJ TEKNOLOJİSİ AKILLI ŞEHİRDE”
Öğrenciler akıllı şehre, tüm sisteminin internet üzerinden kontrol edilip müdahale edilebilme teknolojisini de ekledi. Çevreye duyarlı ve yaşanabilir bir şehir tasarlamak için harekete geçen Yıldızlı öğrenciler, otomotiv sektörünün yavaş yavaş geçmeye başladığı elektrikli araç teknolojisini de unutmadı. Şehirlerine elektrikli araç istasyonu da koyan Yıldızlı öğrenciler, şarj istasyonlarına kablosuz şarj teknolojisi ekledi. Maket şehrin içine koydukları şarjlı maket bir aracın şarj istasyonunda kablosuz bir şekilde şarj edilmesini sağlayan öğrenciler, teknolojinin yapılabilirliğini de ortaya koydu.
TÜBİTAK’dan destek almayı başaran destek alan proje ile sektörden de ilgi geldi. Türkiye’nin önde gelen elektrik ürünü üreticileri de Akıllı Şehir’e destek verdi.

“DÜNYA UYGULAMAYA BAŞLADI TÜRKİYE FARKINDA DEĞİL”
Proje ile ilgili bilgi veren Star Smart City Proje geliştiricilerinden YTÜ öğrencisi Murat Derin, akıllı şehir konseptinin dünyada bir çok örneği olmasına rağmen Türkiye’de yeterince gelişmediğine dikkat çekti. Derin, “Dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan birisi olan çevre sorununa ve küresel ısınmaya karşı ne yapabileceğimizi düşündük ve şehirlerin tasarımının bu konuda çok önemli olacağına karar verdik” dedi.
Projenin hazırlanması sırasında danışmanları YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Zorlu’dan destek aldıklarını belirten Derin, akıllı şehir hakkında bilgi verdi. Güneş enerjisinin önemine dikkat çeken Murat Derin, “Şehrimizin bir kısmında güneş panelleri kullanıyoruz. Bunun bize en büyük avantajı, paneller bize sonsuza kadar enerji üretebilecek pillerdir. Hiçbir şekilde güneş bitmediği sürece enerjisinin bitmesi söz konusu değil. Güneş panellerinden elde ettiğimiz enerjiyi şehirdeki plazalar üzerinde kullanarak plazaların enerjisinin dışarı bağımlılığını ortadan kaldırıyoruz. Şehrimizin diğer bir kısmında ise şehrimizin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla rüzgar türbinlerini kullanıyoruz. Dünyanın da üzerinde çalışmakta olduğu ve araçların kablosuz şarj edilebildiği ufak bir simülasyonu bulunuyor projemizde. Aracımız tamamen elektrikli olup kablosuz şarj olabilmektedir” şeklinde konuştu.
(İHA)