BIST 9.831
DOLAR 35,35
EURO 36,62
ALTIN 2.983,32
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı koronavirüs için kullanılıyor

Araştırmacılar, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Summit'i, koronavirüs aşısı geliştirmek için kullanıyor.

Abone ol

Teknolojinin bir hayli gelişmesiyle birlikte insanların yapması gereken hesaplamalar ve modellemeler de giderek karmaşık bir hal almaya başladı.

Bu sorun ortadan kaldırmak için ise birçok güçlü bilgisayarın birleşmesi ve birbirleriyle uyumlu halde çalışması şeklinde ortaya çıkan süper bilgisayarlar geliştirildi.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu süper güçlü bilgisayarlar, günlük kullanım için değil, çözülmesi çok uzun zaman alan matematiksel problemlerde, fizik bilimleriyle ilgili modellemelerde ve insan zekâsının yetmeyeceği karışık hesaplamalarda kullanılmak için tasarlandı.

Karşınızda dünyanın en güçlü bilgisayarı: Summit 

Ridge ulusal laboratuvarındaki süper güçlü IBM Summit, saniyede 200 katrilyon işlem yapma kapasitesine sahip. Dünyanın en güçlü dizüstü bilgisayarlarından 1 milyon kat daha güçlü olan bu süper bilgisayar, 9 bin 216 Power 9 işlemciden ve 27 bin 648 Nvidia Tesla V100 grafik kartından oluşuyor.


Bu süper güçlü bilgisayar, ayrıca 250 petabayt (262.144.000 GB) depolama kapasitesine sahip

Koronavirüs aşısı geliştirmek için kullanılıyor 

Araştırmacılar, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olan Summit'i, koronavirüs aşısı geliştirmek için kullanmaya başladı. Aşıyı geliştirmeden önce ilaç bileşiklerini tanımlamak için çok sayıda simülasyona ihtiyaç duyan uzmanlar, söz konusu simülasyonları Summit üzerinden gerçekleştiriyor.

Normal yöntemlerle aşıdaki bileşiklerin bulunması yıllar sürebilirdi; ancak Summit, iki gün içinde 77 potansiyel faydalı ilaç bileşiğini tanımlamayı başardı.

Bu bileşiklerin oluşturulması, koronavirüs aşısının bulunduğu anlamına gelmiyor. Süper bilgisayarı geliştiren IBM, elde edilen verilerin virüsün özelliklerini belirlemede oldukça faydalı olacağını açıkladı.