BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın en genç devleti zor durumda

Geçen yıl devlet olan Güney Sudan, Sudan ile anlaşmazlık yüzünden petrol üretimini durdurunca ağır kemer sıkma önlemleri almak zorunda kaldı. Memur maaşlarına ise dokunulmayacak.

Abone ol

Dünyanın en yeni devleti Güney Sudan kemer sıkma önlemlerini açıkladı. Memur maaşları dışındaki tüm kamu harcamaları yarıya indirilecek.

Güney Sudan geçen ay Sudan ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle petrol üretimini durdurmuştu.

Petrol Güney Sudan'ın hemen hemen tek gelir kaynağı olduğundan iktisatçılar ülkenin nasıl ayakta kalabileceğini sorguluyor.

BBC'nin Hartum'daki muhabiri James Copnall, yine de hükümetin maaşlara dokunulmayacağını ve kimsenin işten çıkarılmayacağını söyleyerek öncelikle yüzbinlerce memur ve askerin yüreğine su serptiğini söylüyor.

Güney Sudan Maliye Bakanlığı buna karşılık hemen tüm diğer alanlarda ciddi bir kemer sıkmaya gidileceğini, kamu harcamalarının yüzde elli oranında kesileceğini bildirdi.

Güney Sudan'ın 10 eyaletine merkezi hükümet tarafından tahsis edilen yerel bütçelerin de kesileceği ancak bu kesintinin "asgari" düzeyde tutulacağı açıklandı.

Ayakta kalabilecek mi?

Henüz kesintilerin ayrıntıları açıklığa kavuşmadı ama ne kadar sıkı da olsa bu önlemlerin, Güney Sudan bütçesinin yüzde 98ini oluşturan petrol gelirlerinin kaybını telafi etmesi pek mümkün görünmüyor.

Güney Sudan geçen Temmuz ayında ayrı bir devlet olduktan sonra petrolünü Sudan'ın altyapısını kullanarak ihraç etmeye başlamıştı. Fakat Güney Sudan ile petrolün geçişinden alınacak komisyon konusunda anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle Sudan bir süre sonra petrole el koymaya başladı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Güney Sudan petrol üretimini durdurunca, "Savaş artık barıştan daha yakın" diyerek tepki gösterdi. Ama şu an için petrol üretiminin durması esasen iki ülkenin ekonomilerini etkiliyor. Güney Sudan petrol gelirine muhtaç, Sudan ise geçişten alacağı komisyona.

Yine de petrolü çıkarmama kararı Güney Sudanlılar arasında geniş destek bulmuşa benziyor. Bir çok Güney Sudanlı bu adımla, ülkelerinin nihayet tam bağımsızlığa kavuştuğunu düşünüyor.