BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,50
ALTIN 2.926,36
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın en eski aleti Gediz Nehri'nden çıktı

İngiliz, Türk ve Hollandalı arkeologlar Türkiye'deki araştırmalarında şu ana dek bulunmuş en eski işlenmiş taşa rastladı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin yıllık aletin, Afrika'dan göçün tahmin edilenden çok daha önce başladığını gösterdiği belirtiliyor.

Abone ol

İngiliz, Türk ve Hollandalı arkeologlar Türkiye'de yaptıkları araştırmalarda şu ana kadar bulunmuş en eski işlenmiş taşa rastladı. Yeni bulguların, insanların Afrika'dan Avrupa ve Asya'ya göçünün tahmin edilenden çok daha öne başladığını gösterdiği belirtiliyor.

Arkeologlar Anadolu topraklarının insanların diğer kıtalara göçü sırasında kullandığı en önemli yol olduğunu vurguladı ve Gediz Nehir yatağı çevresinin yerleşim yeri olarak kullanıldığını öne sürdü.

Arkeologların Quaternary Science Reviews akademik dergisinde yayınlanan makalesine göre, bulunan el aleti kuvarz taşından yapılma. Pembemsi bir rengi olan taşa "insan eliyle biçim verildiği" ifade ediliyor.

Kafatası parçası da bulundu

Araştırma ekibine liderlik yapan İngiltere'nin Royal Holloway Üniversitesi'nden Danielle Schreve, "Bu el aletinin ayakları üzerinde durabilen ilk insan homo erektus tarafından yapıldığını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 1,17 ila 1,24 milyon yıl önce Gediz Nehri yakınlarına gelip yerleşmişler. Bölgede bir de homo erektus kafatası parçasına rastladık" dedi.

Daha önce Avrupa'da bulunan en eski insan kalıntılarına İspanya'da rastlanmıştı. Atapuerca'da bulunan 1,2 milyon yıllık ilk insan kemiklerinin Cebelitarık Boğazı üzerinden göç eden ilk insanlara işaret ettiği düşünülüyordu. Gediz Nehri yakınlarında bulunan yeni kalıntılarla birlikte ilk insanların Anadolu üzerinden de göç ettiğini ortaya koyduğu ifade ediliyor.