BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Dünyanın en büyük 4. köprüsü !

İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate düşürecek olan Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşası süren Körfez Köprüsü’nde çalışmalar süratl...

Abone ol

İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate düşürecek olan Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşası süren Körfez Köprüsü’nde çalışmalar süratle ilerliyor. Dünyanın en büyük 4. asma köprüsü olacak olan Körfez Köprüsü, çalışmaların bu hızda devam etmesi halinde 2015 yılı sonunda hizmete açılabilecek.
Yap - işlet - devret modeli ile Otoyol Aş. adı altında birleşen 6 firmanın oluşturduğu konsorsiyum tarafından yapımına devam edilen 430 kilometrelik İstanbul - İzmir arasını 3.5 saate indirecek, aynı zamanda da Marmara ve Ege Bölgelerini birbirine bağlayacak olan projede çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İçinde barındırdığı asma köprü, 29 viyadük ve tünellerle Türkiye tarihinin en prestijli projesi olarak gösterilen otoyol inşaatı toplamda 7 yılda tamamlanacak. Ancak projenin Gebze’den Bursa’ya kadar olan kısmı proje süresine göre 3.5 yılda tamamlanıp hizmete açılacak. Bir kısmı bile devreye girdiğinde Bursa İstanbul arası sirkülasyon düşünüldüğünde bile önemli bir eksiğin kapanacağı ön görülüyor. Banka kredilerinin faizleriyle birlikte 9.5 milyar dolara mal olması beklenen proje yapım süresinden başlayarak 22 yıl 4 aylığına Otoyol A.Ş. tarafından işletilecek.

95 KİLOMETRELİK KISALTMA
Projede dünyanın en büyük 4. köprüsü olma özelliğini taşıyan yaklaşık 3 kilometrelik Körfez Geçişi İzmit Körfezini dolaşmadan Yalova’ya ulaşmayı sağlayacak. Dilovası ve Hersek burunları arasında bulunan köprü 6 dakikada geçilerek 95 kilometrelik bir kısaltma sağlayacak. Kuzeyinde ve güneyinde yer alan viyadüklerle birlikte köprünün uzunluğu 4.5 kilometreyi bulacak. Yani Gebze’den köprüye geçiş yapmak isteyen bir sürücü çelik viyadükler ve asma köprüyü kullanarak tekrar otoyola bağlanacak. Köprünün yapım aşamasında gelinen nokta ile ilgili bilgiler veren Otoyol AŞ Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk köprü inşaatına 2012 yılının Temmuz ayında başlanıldığını söyleyerek köprünün dizayn işlerinin yüzde 95 oranında tamamlandığını belirtti. İnşaat aşamalarının ise safhalar halinde sürdüğünü söyleyen Öztürk, "Köprünün temelini oluşturan keson temellerin karadaki inşaatları devam ediyor. Deniz dibindeki taramalar ve kazık çakım işlemleri devam ediyor. Islak havuz çalışmamız var o da büyük ölçüde tamamlandı. Bu senenin Ağustos ayında köprü kulesinin temellerini yüzdürerek ıslak havuza götüreceğiz ve inşaatlarına orada devam edeceğiz. 2014 yılının Mart ayında da kule temellerini yine yüzdürerek deniz tabanına batıracağız" dedi.

PROJEDE EN ÖNEMLİ AYRINTI DEPREM RİSKİ
Deniz doldurularak ve su hapsedilerek 3 vardiya çalışan işçilerin yapımına devam ettiği keson temeller kuru havuzun ardından Kaytazdere’de bulunan ıslak havuza yüzdürülüp götürülerek daha da genişletilecek. Son olarak 2014 Mart ayında denize deprem riskine karşı kuzey ve güney kısımda çakılan 195 kazığın üstüne iki tane keson koyulacak. Proje bu seviyeye geldiğinde kuzeyinde ve güneyinde sadece birer metre bir beton yükselti görülecek. Bütün parçaları ayrı ayrı hazırlanan asma köprü, kesonların tamamlanmasının ardından şekillenmeye başlayacak. Projede hummalı çalışmalar devam etmesine rağmen çalışmalar denizin içinde devam ettiğinden 17 ay boyunca köprüye benzer bir yapı görülmeyecek. Projede en çok üzerinde durulan bir diğer konu ise bölgenin sismik yapısı. Olası bir deprem riskine karsın -43’e kadar derine inen kazık çakma ve güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Asma köprü tamamlandığında 1999 depreminin iki katı büyüklüğündeki bir deprem dahi olsa can kaybı yaşanmayacak.

KÖPRÜDEN GEÇİŞ 35 DOLAR
Asma köprünün 2015 sonuna yetiştirmeyi çalıştırdıklarını belirten Genel Müdür Yardımcısı Öztürk, proje bittiğinde orta açıklık açısından dünyanın en büyük 4. köprüsü olacağını söyledi. Köprüden geçişin sözleşmesel olarak 35 dolar olarak belirlendiğinin kaydeden Öztürk, bu çalışma temposunda gidilirse köprüyü planlanan tarihten erken bitirebileceklerini açıkladı.
Sadece köprü inşaatında bin 100 işçi çalışırken iş güvenliği konusuna da özel önem veriliyor. Baretsiz ve can yeleksiz hiçbir işçi çalıştırılmazken, tehlikeli bölgelerde çalışan işçilerin mutlaka emniyet kemeri takması sağlanıyor. İki ayağı da denizin içinde bulunan 3 gidiş 3 geliş toplamda 6 şerit olacak olan köprünün betonları da deniz suyuna karşın özel olarak yapılıyor.

KÖPRÜNÜN İKİ AYAĞI DENİZDE OLACAK
Köprü inşaatının bir bölümünün devam ettiği Altınova kesiminde ayaklar için denizde 6 bin 400 metrekarelik alan inşa edildi.İki ayağı denizde olacak köprüde toplam kule uzunluğu 2 bin 682 metre olacak. İki kule arasında uzunluk bin 550 metre olacak.Ayaklar içerisinde boş odalar olacak.Ayaklar etrafındaki setler eylül ayında çıkarılacak. 38 ton ağırlığındaki ayaklar denize rahat batsın diye boş odalar suyla dolduralacak.

GEÇİŞ ÇELİK VİYADÜKLERLE SAĞLANACAK
Asma köprüye gelişin ve gidişin çelik viyadükler yardımı ile sağlanacağını belirten Nebil Öztürk,"Asma köprüden sonra karaya bağlantı noktasında yapılacak olan bin 400 metrelik bir çelik viyadük inşaatının son noktası. Bunun nedeni bölgenin sismik risklerinin olması. Çalışmalara iki ay önce başladık. 2015 yılının Mayıs ayında komple bitirmeyi planlıyoruz. İş programına uygun bir biçimde çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan kaset tipi temel uygulaması var. Bu da lokasyonun deprem riskine açık olmasından dolayı. Asma köprü denizden 57 metre yukarıda o yüzden bu köprü yaklaşım viyadüğü olarak inşa ediliyor" diye konuştu.
Öte yandan asma köprü inşaatı tüm hızıyla sürerken viyadük ve tünel çalışmaları da bir taraftan devam ediyor.
Dünyanın en uzun köprüsü 1991 metreyle Japonya’nın Akashi Kaikyo Köprüsü.
(İHA)