BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Dünyadan Türkiyeye 301 çağrısı

Dünya çapında gazetecilik alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, Türkiye'ye 301 çağrısından bulundu.

Abone ol

Dünya çapında gazetecilik, yayıncılık ve düşünce özgürlüğü alanlarında faaliyet gösteren 34 sivil toplum kuruluşu, Türk yetkililere Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin tamamen kaldırılması çağrısında bulundu.

Yapılan ortak açıklamada, 301. madde çerçevesinde "Türklüğü aşağıladığı" suçlamasıyla yargılanan gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden büyük üzüntü duyulduğu ifade edildi.

"Aşağılama" ve "hakaret" kavramlarının ifade özgürlüğünü garanti altına alan uluslararası standartlarla bağdaşmadığı belirtilen açıklamada, "aşağılama" kavramının bir cezaya dayanak olamayacak ölçüde "muğlak" olduğu kaydedildi.

"Türklüğü aşağılamak" ile suçlananların, bazı radikal kesimlerin hedefi durumuna gelebileceğine işaret edilen açıklamada, "301. madde tamamen kaldırılsın" denildi.

Açıklamayı yayınlayan kuruluşlar arasında Uluslararası Yayıncılar Derneği, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Gazeteler Derneği gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra belirli ülkelerde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri de yer alıyor.