Dünyada nasılsa bizde de aynı olacak
Türk-AB işçi kesimlerini bir araya getirmeyi hedefleyen projede sona gelindi.
Abone olAvrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) işbirliği ve Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in ortaklığıyla düzenlenen “İşçiler Bir Arada” projesinin kapanış konferansı Dedeman Otel’de başladı.
22 ay önce eski Bakan Faruk Çelik’in katılımıyla start verilen ve Türk işçi sınıfının haklarını uluslararası düzeye çıkarmayı hedefleyen projenin kapanış konferansına ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer başkanlık etti. Toplantıda konuşan Dinçer, Türkiye’nin demokratikleştirilmesi konusunda reform çalışmaları olduğunu anımsatarak, değişimin kolay olmadığını belirtti.
Dinçer, “Sendikal hayatta ILO’nun ve AB’nin sendikal anlamda ortaya koyduğu evrensel standartlar neyse o standartların bizim ülkemizde de uygulanmasında kararlı olmalıyız” dedi. Son olarak sendikalarla ilgili hazırlanan kanunu kamuoyuyla paylaştıklarını ve yeni kanunda temel olarak ILO’nun ve AB’nin ortaya koyduğu standartların tamamının karşılandığını da anlatan Dinçer, böylece bakanlığın üzerinde vesayet kalmadığını düşündüklerini belirtti. “Çalışma hayatının esnekliğiyle ilgili sorunlarımız da var” diye konuşan Dinçer, sendikaların şeffaflaşmasıyla ilgili sıkıntıların bulunduğunu söyledi.
TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYORUZ
ETUC Genel Sekreteri John Monks da, sendikal hakların ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin önemine dikkati çekerek, “AB müzakere sürecindeki Türkiye’de sendikal hakların AB standartlarında yenilenmesi ve güçlenmesi çok önemli” dedi. Türkiye’de sendikal haklar alanını yakından izlediklerini ifade eden Monks, kapanış konferansının gerçekleştirilen projenin, sendikaları desteklemek, sendikalar arası işbirliğini artırmak açısından önemli olduğunu söyledi.
Türkiye’de sendikacılık ile ETUC ortaklaşa gerçekleştirdiği projenin tam adı “Sivil Toplum Diyaloğu: Ortak Çalışma Kültürü Vasıtasıyla Türkiye ve Avrupa Birliğinden İşçileri Bir Araya Getirmek. İşçiler Bir Arada”. Projenin tamamına ETUC üyesi Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Slovakya, İsveç ve Yunanistan’dan işçi konfederasyonları da katılırken başlangıçta yer alan KESK daha sonra projeden çekildiğini açıklamıştı. Söz konusu projeye AB 3 milyon avro bütçe ayırmıştı.
TARAF