İstanbul'da hayatı zindana çeviren köprü bakımları, yurt dışında bu işler nasıl yapılıyor sorusunu gündeme getirdi.
Abone olFatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün birkaç şeridi bakıma alınınca İstanbul adeta koca bir zindana dönüştü. Trafik tarihte görülmemiş bir kaos halini aldı.
Eskiden işiyle evi arasında yarım saat yol zahmeti çeken İstanbullu, bu sürenin 3 hatta 4 saate çıkmasıyla adeta cinnet getirecek hale geldi.
Yetkililer bunun kaçınılmaz bir şey olduğunu söylese de, Avrupa'daki örnekler, söylem sahiplerini yalancı çıkarmaya yetiyor da artıyor bile..
Avrupa'da bu işlerin nasıl yapıldığını araştıran Zaman Gazetesi, çok ilginç, ilginç olduğu kadar da öfkelendirici verilere ulaştı. Bakın dünyada bu işler nasıl yapılıyor ve yapım süresi ne kadar..
Gelişmiş ülkelerde çok daha kapsamlı köprü yenileme ve bakım çalışmaları ortalama 2 ay içinde bitiriliyor.
ABD'nin ünlü Brooklyn Köprüsü'ndeki çalışmalar 68 günde tamamlandı. Üstelik sadece 00.00-06.00 saatlerinde mesai yapıldı. San Francisco'daki 75 yıllık Golden Gate Köprüsü ise bugüne kadar 12 kez bakıma girdi. ama halk bu bakımların ne zaman ve nasıl yapıldığını hatırlamıyor bile..
Son çalışma sadece geceleri yapılarak köprü bir gün bile araç ve yolcu trafiğine kapatılmadan bitirildi. Philadelphia Köprüsü'ndeki çalışmalar da sadece bazı şeritler kısmî olarak trafiğe kapatılarak yapıldı. Trafikte asla bir keşmekeş yaşanmadı.
Dünyanın en büyük köprülerinden Hong Kong Tsing Ma'nın bakımı ise trafik bir kez bile durmadan kısa sürede tamamlandı. İnsan seli olarak bilinen bölgede kimse bakımın ne zaman yapılıp ne zaman bitirildiğini farketmedi bile..
Ve İstanbul..
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde bazı bakım çalışmalarının yapılacağı söylendi. Bu bakım çalışmalarının çoğunun asfaltlama olduğu daha sonradan ortaya çıktı. Trafikte büyük bir kaos yaşanınca Karayolları Genel Müdürü, "Mümkünse şehir dışına çıkın, tatile gidin" önerisinde bulundu.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile birlikte, Boğaziçi Köprüsü'ne bağlanan bazı yollarda kaldırım ve asfaltlama çalışmaları başlayınca trafik, tarihte görülmemiş bir işkenceye dönüştü. Avrupa'da gece 00.00- 06.00 arasında yapılan çalışmalar bizde devlet memuru zihniyetiyle yapılmaya başlandı. Bir çok yerde, sabah 08.00'da asfaltlama çalışmalarına başlandı.
Köprü bakım çalışmalarında da bu sistemin işlediği anlaşıldı. haliç Köprüsü'nde gece çalışma yapılmamasının gerekçesi şöyle açıklandı: "Gece nemden dolayı çiğ oluşuyor ve bu durum bizi engelliyor"
Söylemler gösterdi ki, İstanbul'da zaten var olan büyük trafik sorununu daha da büyük bir çile haline getiren yetkililer, avrupanın çalışma sistemini araştırma gereği bile duymamış...