Doğu Avrupa'daki akademisyenler Batı Avrupa'ya, Asyalı ekonomistler Kuzey Amerika'ya gidiyor.
Abone olGelişmekte olan ülkelerdeki yüksek eğitimli kişilerin ülkelerini terkederek zengin ülkelerde yaşamaya başlamasının yarattığı sorunlar Londra'da düzenlenen bir konferansta ele alınıyor.
Gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek eğitimli kişilerin ülkelerini terkederek zengin ülkelerde yaşamaya başlamasının yarattığı sorunlar Londra'da düzenlenen bir konferansta ele alınıyor.
Afrikalı üniversite mezunlarının yüzde 30'u kıta dışında yaşıyor
Beyin göçü küresel bir sorun.
Doğu Avrupa'daki akademisyenler Batı Avrupa'ya, Asyalı ekonomistler Kuzey Amerika'ya gidiyor.
Ancak beyin göçünün en dramatik boyutlarda yaşandığı yer Afrika.
Londra'daki konferansı düzenleyen İngiltere Okutmanlar Birliği'ne göre, Afrika'daki üniversite eğitimli profesyonellerin yüzde 30'u kıta dışındaki ülkelerde yaşıyor.
Bu; hükümet bakanlıklarının istatistikçileri olmaksızın görev yaptığı, üniversitelerin gelecek kuşağı eğitecek kadrolardan yoksun olduğu anlamına geliyor.
İngiltere'de geçici olarak çalışan Sierra Leone'li öğretmen Sarah Mansaray, "Öğretmenlere verilen hizmet seviyesi çok düşük. Maaşları tarih verilmeksizin erteleniyor. Bazen, sekiz ay para almadıkları oluyor. Ve yaşamak zorundalar. Bakmak zorunda oldukları çocukları var" diyor.
Bir kişinin üniversite seviyesine dek eğitiminin maliyeti çok yüksek ve bu para eğitimli kişilerin gelişen ülkelere göç etmesiyle kaybedilmiş oluyor.
Bu zararın tazmin edilmesi de hep tartışılagelen bir konu.
İngiltere Okutmanlar Birliği'nden Paul Bennett, "Gelişmekte olan ülkelerin sistemlerinin sanayileşmiş ülkelere sağladığı bu faydanın nasıl tazmin edileceği hakkında yollar bulunması için hükümetler arası dialog tesis edilmesine ihtiyaç var" diyor.
Akademik beyin göçü sorununun ancak yoksul ülkelerin zenginleşmesi sonucu çözüleceği açık.
Ancak Londra'da yapılan konferansta bu ülkelere daha hızlı nasıl yardım edilebileceği ele alınacak.
Bu öneriler arasında zengin ülkelerdeki üniversiteler ile gelişmekte olan ülkelerdeki kurumlar arasında bazı kaynakların paylaşılması amacıyla ortaklık anlaşmaları tesis edilmesi ve bilgi paylaşımının sağlanması için gelişmekte olan ülkelerde konferanslar düzenlenmesi gibi teklifler bulunuyor.