Dünya, Türkiye haberlerini onların süzgecinden okuyor
Jessica maas (hollanda haber ajansı) 3 yıldır türkiye’de gücü elinde tutan elit kesim gücünü kaybediyor, - türkiye’deki değişimi nasıl yorumluyorsunuz? - türkiye demokrasi yolunda hızla ilerliyor. bazı insanlar bu değişimden korkuyor. çünkü değişim çok hızlı gerçekleşiyor. - sizce neden korkuyor...
Jessica Maas (Hollanda Haber Ajansı) 3 yıldır Türkiye’de
Gücü elinde tutan elit kesim gücünü kaybediyor,
- Türkiye’deki değişimi nasıl yorumluyorsunuz? - Türkiye demokrasi yolunda hızla ilerliyor. Bazı insanlar bu değişimden korkuyor. Çünkü değişim çok hızlı gerçekleşiyor. - Sizce neden korkuyor insanlar? - İnsanlar, genel olarak değişimden korkar. Türkiye’de gücü elinde tutan elit kesim artık gücünü kaybetmeye başladı. Seçkinler, halkı fakir ve eğitimsiz olarak görüyordu ve bu nedenle onların yerine karar verme yetkisini kendilerinde buluyordu. Fakat günümüzde muhafazakâr halk, ekonomik gelişmeyle beraber gücü eline geçirmeye başladı. Bu değişim elit kesimi korkutmaya başladı. Elit kesim gücünü kaybetmek istemediği için bir kargaşa oluşuyor. - Sizce Türkiye’nin en önemli sorunları neler? - Bence Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri, kutuplama. Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda yaşadığı sorunlar ve Kürt sorunu da önemli.
- Referandum sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? - Bence Türk demokrasisi adına önemli bir adım. Fakat açık olan şu ki Türkiye’nin tamamen yeni ve modern bir anayasaya ihtiyacı var. Avrupa, Türkiye’de olan gelişmeleri yakından takip ediyor. Referandum sonucunu da olumlu bir şekilde karşıladı. Referandum sonucu Türkiye’nin demokratikleşmesi adına önemli bir adımdı. - Türkiye’deki kadın erkek ilişkilerine nasıl bakıyorsunuz? - Bence demokratikleşme sürecinde yaşanan değişimlerin kadın haklarına da olumlu etkisi olacak. Fakat şu anda çözülmesi gereken çok sorun var; kadına karşı şiddet, töre cinayetleri, çocuk hakları, kadınların aktif politikaya katılması gibi.
- Evet, Türkiye’nin AB üyesi olacağına inanıyorum. Fakat şu anda Avrupa’da rüzgârlar tersine dönmeye başladı. Birçok ülke daha milliyetçi ve İslamfobik hale gelmeye başladı. Türkiye bunun kurbanı oluyor. Ama her iki tarafın da birbirine ihtiyacı var. - Türkiye’nin eksen kayması yaşadığını düşünüyor musunuz? - Türkiye’nin eksen kayması yaşadığına inanmıyorum. Ama Türkiye dış politikası çok büyük bir değişim geçiriyor, ülke daha çok dışa açılıyor ve bölgesel bir güç olma çabası içinde. Hem Müslüman hem batılı olması, kültürü, ekonomisini güçlendirmesi ve yapılan yeniliklerden dolayı dünya basını da Türkiye’ye akın ediyor. Hemen her gün haberlerde Türkiye hakkında bir analiz çıkıyor.
Amer Lafi (El Cezire muhabiri-Filistinli gazeteci) 16 yıldır Türkiye’de
Ülkeniz, bazı Arap devletlerine örnek oluyor
- Arap dünyası Türkiye’ye nasıl bakıyor? - Arap devletleriyle halk arasında farklı bakış açıları mevcut. Türkiye’yi rakip olarak görmeye başlayan ülkeler var. Çünkü Arap halkı, ‘Türkiye’deki hükümet az bir zamanda Türkiye’yi geliştirdi. Ama siz halkınız için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Sadece koltuk derdindesiniz,’ diyor. Bu yüzden Türkiye, daha da başarılı olursa iktidarları için tehlikeli olacağını düşünüyorlar. Türkiye’nin uluslararası ve bölgesel rolünün iyiye gitmesini istemiyorlar. - Peki, Arap halkının bakış açısı... - Özellikle Başbakan Erdoğan’ın Filistin ile ilgili duruşu halk için çok önemli. Arap dünyasında o kadar popüler ki, Sayın Erdoğan seçimde aday olsa yüzde 100 oy alır. - İsrail ve Türkiye’nin arasındaki gerilimi nasıl yorumluyorsunuz? - İsrail’in Mavi Marmara ile ilgili özür dilemesi ve maddi-manevi tazminat vermesi gerekiyor. Türkiye bu taleplerinden geri adım atmamalı.