BIST 8.648
DOLAR 34,35
EURO 37,45
ALTIN 3.023,46
HABER /  EKONOMİ

Dünya merkez bankaları birbiri ardına dijital para birimi projelerini açıklıyor

Dünya merkez bankaları, birbiri ardına dijital para birimi çıkarma konusunda projelerini açıklıyor. Çin'in uygulamaya geçtiği dijital paralar, üç yıl içinde dünyanın beşte biri tarafından kullanılacak. Dünya merkez bankalarının yüzde 86'sı şu anda bu konu üzerinde çalışıyor. Çok yakın bir zamanda dijital Türk Lirası, dijital ruble veya dijital riyal görmek mümkün hale gelecek.

Abone ol

Rekorlar kırıp 50 bin doları da aşan Bitcoin ve diğer kripto paralara her geçen gün yenileri eklenirken; bir yandan da devletler işe el atmaya başladı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi ile birlikte biraz da ötelenen dijital para birimleri projeleri canlanmaya başladı. İlkini Çin Merkez Bankasının çıkardığı dijital paralarda yılın geri kalanında önemli adımlar atılacak. İran'ın da bu konuda hazırlık yaptığı haberi geldi.

Üç merkez bankasından ikisi çalışıyor

2021 tüm merkez bankalarının bu alanda somut adımlar attığı bir yıl olacak. Çin Merkez Bankası, pilot uygulamalarına başlarken; gerçek hayatta kullanım da hızla yayılıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 2021'in ortalarına doğru kendi dijital parasını çıkaracağını açıkladı.

Bankaların küresel kuruluşlarından Bank of International Settlement (BIS), merkez bankalarının dijital para birimleri ve stablecoinlere yönelik duruşunu araştırdı. Merkez bankalarının üçte ikisinin dijital para birimleri ve stablecoinler üzerinde çalıştığının çıktığı araştırmaya göre; Çin Merkez Bankası, büyük şehirlerde devam eden pilot uygulaması ile rakiplerini geride bıraktı.

Dijital Türk Lirası da yolda

Avrupa merkez bankaları, dijital avro hazırlıkları konusunda hızlı hareket ederken; Hindistan ve İran da dijital para yarışına katılan en son ülke oldu. İran, Hindistan ve Rusya gibi ülkeler dolara olan bağımlılığı azaltmak için dijital para birimleri üzerinde çalışıyor. Çok yakın bir zamanda dijital Türk Lirası, dijital ruble veya dijital riyal görmek mümkün hale gelecek.

BIS araştırmasına göre; dünya nüfusunun beşte birinin üç yıl içinde bir merkez bankası parası kullanması bekleniyor. Bununla birlikte merkez bankaları, Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimlerine hala şüpheyle yaklaşıyor. (Barış Ergin - Sabah)

"Doların konumu zayıflıyor"

​Öte yandan; Financial Times gazetesi, Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinin değerindeki yükselişe dair dikkat çeken Rana Foroohar imzalı bir analiz yayımladı. Foroohar, "Doların başrol oyuncusu niteliğinin zayıfladığı bir yeni dünya düzeninde kripto para birimlerinin yeri var" değerlendirmesi yaptı.