Dünya Liderlerinin gözünden '17 Aralık'
Geçtiğimiz yıl bugün, Türkiye’nin gündemini sarsan ‘yolsuzluk ve rüşvet operasyonu’ başlamıştı…
Geçtiğimiz yıl bugün, Türkiye’nin gündemini sarsan ‘yolsuzluk ve rüşvet operasyonu’ başlamıştı… Bu yıl ise CHP’nin önerdiği/ilan ettiği “Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası”nın ilk günü… Tam bir yıl dolarken, soruşturmaya ilişkin dosyaya verilen takipsizlik kararına itiraz da reddedildi ve dosya –en azından şimdilik– kesin olarak kapandı. Peki, 17 Aralık ve sonrasında yaşananları dünya nasıl algıladı ve yorumladı?
AVRUPA BİRLİĞİ 2014 İLERLEME RAPORU (8 Ekim 2014)
Aralık 2013 yolsuzluk iddialarını müteakip hükümetin benimsediği tavır, yargının bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi bakımından ciddi endişeler yaratmıştır. Polis memurlarının, hakimlerin ve savcıların yaygın olarak başka görevlere atanması ve görevden alınması, Hükümetin bu işlemlerin yolsuzluk davasıyla bağlantılı olmadığını iddia etmesine rağmen, ilgili kurumların etkin bir biçimde çalışmasını etkilemiş, bu işlemlerin resmiyet kazanması için başvurulan yöntemlere ilişkin soru işaretleri doğurmuştur. 19 Aralık'ta, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, savcıların talimatı üzerine hareket eden kolluk görevlilerine, suça ilişkin ihbar veya şikayetler hakkında en üst dereceli amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirilmiştir. 25 Aralık'ta, savcının yolsuzluk iddiaları ile ilgili iki soruşturma kapsamında şüphelilerin tutuklanması için verdiği talimatlar polis tarafından yerine getirilmemiştir. Yolsuzluk iddiaları ile ilgili soruşturmaların tam bir şeffaflıkla doğru bir şekilde yürütülmesi ve yargı ile polis teşkilatının operasyonel yeteneklerinin güvence altına alınması büyük önem taşımaktadır…”
AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKİYE RAPORU (12 MART 2014): “Türkiye’de yüksek düzeyde yolsuzluk iddiaları ile ilgili son dönemde ortaya çıkan gelişmeler derin endişe kaynağıdır. Soruşturmaları yürüten savcı ve emniyet görevlilerinin görevlerinden alınmaları yargı bağımsızlığına aykırı oluşu ve soruşturmaların saygınlığını olumsuz etkileyecek olması nedeniyle üzüntüyle karşılanmaktadır. Hükümet, yargı, polis ve medya arasındaki güvenin ortadan kalkması üzüntü vericidir. Hükümet, demokratik ilkelere tam olarak bağlı olmalı ve yolsuzluklarla ilgili soruşturma ve takibata müdahaleden kaçınmalıdır. Hükümetin yolsuzlukla mücadele konusunda vermiş olduğu taahhütler bulunmakta, bu kapsamda Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) tarafından 2005 yılında oluşturulan raporlarda belirtilen tavsiyelerin uygulanması gerekmektedir.”
AP’NİN EN BÜYÜK GRUBU HIRİSTİYAN DEMOKRATLAR'IN TÜRKİYE RAPORTÖRÜ SOMMER (29 KASIM 2014): “İktidarın ‘yolsuzluk yok, darbe var' yaklaşımı, katiyen inandırıcı değil. Saçma. Kulağa çok saçma geliyor. Bunu ispatlayan deliller nerede? Başkalarını suçlamak her zaman kolay bir yol olmuştur. Her zaman ‘Biz böyle şeyler yapmayız. Bizler harika insanlarız.' derler. Bu bana gülünç geliyor.”