BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,27
ALTIN 2.923,66
HABER /  DÜNYA

Dünya'yı o kurtaracak!

Bilim adamları, Dünya'nın, üzerine gelmekte olan bir asteroitten tıpkı filmlerdeki gibi kurtulabileceğini ortaya koydu..

Abone ol

ABD'nin en önemli araştırma tesislerinden Los Alamos Ulusal Laboratuarı'ndaki bilim insanları, gerçekleştirdikleri bilgisayar simülasyonlarında, asteroitlere karşı nükleer füzeleri kullandı.

Simülasyonda, uzunluğu 500 metre olan asteroite, 1 megaton gücünde nükleer füze gönderildi. 1 megaton, Japonya'nın Nagazaki kentine atılan atom bombasının 50 katına denk geliyor.

Araştırmada yer alan Bob Weaver, "Elde ettiğimiz sonuca göre, nükleer füze asteroiti Dünya'ya zarar veremeyecek kaya parçalarına çevirecek" dedi. 3 boyutlu simülasyon, dünyanın en hızlı 10 bilgisayarından biri olan Cielo süper bilgisayarının 32 bin işlemcisinde gerçekleştirildi. Nükleer füze, asteroitin yüzeyinde çok büyük hasara yol açtı. Bu sonuç, tıpkı 1998 yılında çekilen Armageddon filminde olduğu gibi, kamikaze astronotların Dünya'yı kurtarmak için bir asteroitin yüzeyine inip nükleer bomba yerleştirmelerinin gereksiz olduğunu gösterdi.

Weaver, Armageddon filmindeki bir senaryonun, çarpışmaya sadece birkaç ay kalması gibi durumlarda son çare olarak denenebileceğini ifade etti. Ancak, asteroitlerin nükleer bombayla yok edilmesinin olumsuz sonuçları da olacak. Böyle bir durumda, çok sayıda toz ve kaya parçası Dünya'nın üzerine yağacak.

DİĞER SAVUNMA YÖNTEMLERİ

Bilim insanları, Dünya'ya ulaşması yıllar sürecek asteroitlere karşı nükleer füzeden başka çözümler de bulunabileceğini belirtti. Bunlardan bir tanesi, asteroite bir robotik uzay aracı göndermek. Uzay aracı, asteroitle beraber yol alarak, oluşturacağı çekim gücüyle bir römork haline gelecek. Yıllar süren yolculuk süresince, asteroit yavaş yavaş rotasını değiştirecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bu tür teknik beceriye geçmişte uzaya gönderdiği keşif araçlarıyla ulaştı. Dawn (Şafak) uzay aracı, asteroit kuşağında yer alan, 530 kilometre genişliğindeki Vesta asteroitiyle beraber hareket ediyor. Japonya'nın Hayabusa uzay aracı ise 2005'te Itokawa asteoitinde numune almayı başarmıştı.

Römork görevi görmek yerine, uzay araçları asteroitle kafa kafaya da çarpıştırılabilir. 2005 yılında NASA, Tempel 1 buzul kuyruklu yıldızının bileşenlerini tespit etmek için 'darbe ölçer' bir uzay aracı göndermişti. Bu yöntem, gök taşlarının rotasından çıkmasına neden olabilir ancak, bilim insanları römork seçeneğinin daha güvenilir olduğunu belirtiyor. Gök bilimciler, 65 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroitin bir benzerinin yakın zamanda yaşanabileceğinden endişe duyuyor ve giderek artan "asteroit tehdidi önleme" çabalarını destekliyor.