BIST 8.876
DOLAR 34,28
EURO 37,48
ALTIN 2.922,66

Dünya Kupasının bilinmeyenleri!

Dünya Kupasının bilinmeyenleri!

1930 uruguay: olimpiyatlardan bile daha fazla ilgi gören fıfa dünya kupası ilk kez 1930 yılında uruguay’da gerçekleşti. jules rimet kupası olarak da bilinir. rimet dönemin fıfa başkanı olduğundan onun adıyla anılır. kupaya sadece 13 takım katılırken belçika, fransa, romanya ve yugoslavya takımları...

Dünya Kupasının bilinmeyenleri!

1930 Uruguay: Olimpiyatlardan bile daha fazla ilgi gören FIFA Dünya Kupası ilk kez 1930 yılında Uruguay’da gerçekleşti. Jules Rimet Kupası olarak da bilinir. Rimet dönemin FIFA Başkanı olduğundan onun adıyla anılır. Kupaya sadece 13 takım katılırken Belçika, Fransa, Romanya ve Yugoslavya takımları 3 hafta süren bir deniz yolculuğu sonunda kupaya katılmışlardır. İlk Dünya Kupası’nın Uruguay’da yapılmasının nedeni ise 1928 Olimpiyatları’nda futbolda Uruguay şampiyon olmasıdır. Zira ilk Dünya Kupası’nı da onlar finalde Arjantin’i yenerek kazanmışlardır. Final maçının en ilginç olayı ise hem Uruguay hem de Arjantin takımının maçı kendi toplarıyla oynama isteği olmuştur. Maçın Belçikalı hakemi ilk yarı Arjantin, ikinci yarı ise Uruguay’ın topu ile maçı oynatmıştır.

Dünya Kupasının bilinmeyenleri!

1934 İtalya: Avrupa kıtasında düzenlenen ilk Dünya Kupası olma özelliğini taşır. Ayrıca kupa öncesinde turnuvaya katılacak takımlar ilk kez bu Dünya Kupası öncesinde gruplarda mücadele edip İtalya’ya gitme hakkı kazanmıştır. İlk şampiyon Uruguay, kendi ülkelerinde düzenlenen şampiyonaya Avrupa ülkelerinin çoğunun katılmamasından dolayı bu turnuvayı protesto ederek katılmamıştır. Kupayı finalde Çekoslovakya’yı 1 yenen ev sahibi İtalya kazanırken, Giuseppe Meazza oynadığı futbolla yıldızlaşmıştı. İtalya’da ki faşist yönetimden dolayı kupanın üzerinde hep bir şaibe olmuştur ayrıca.

Dünya Kupasının bilinmeyenleri!

1938 Fransa: Bu dünya kupasının ardından 2. Dünya savaşı patlak verdiği için 1950 yılına kadar kupaya ara verilmiştir. Savaş öncesi düzenlen son kupa, ev sahibi ve son şampiyonun direk turnuvaya katıldığı ilk Dünya Kupası olma özelliği taşır. Kupaya katılma hakkı kazanan takımlardan biri de Avusturya’dır. Ancak kupa öncesi Almanya, Avusturya’yı ilhak eder ve Avusturya kupaya katılamaz. Hitler bazı Avusturyalı oyuncuları Alman milli takımına katsa da ilk turda elenirler. İtalya finalde Brezilya’yı yenerek üst üste ikinci kez Dünya Kupası’nı kazanan ilk takım olurken, Vittorio Pozzo da üst üste iki Dünya Kupası kazanan ilk ve tek teknik direktör olarak kupa tarihine geçmiştir. Giuseppe Meazza ve Giovanni Ferrari ise bu başarıyı sağlayan ilk futbolcular olmuşlardır. Yarı finalde oynanan İtalya-Brezilya maçında bir pozisyonda Giuseppe Meazza ceza sahasında yerde kalır ve hakem penaltı kararı verir. Yerde kalan Meazza’nın şortu düşer. Bir yandan şortunu tutup bir yandan penaltı kullanan Meazza golü atar ve takımını finale taşır. Bu kupanın en ilginç olaylarından biri olarak tarihe geçmiştir. İtalya teknik direktörü Pozzo kupayı yatağının altında bir ayakkabı kutusunda saklar ve kupa savaş sırasında hasar görmekten kurtulur.

Dünya Kupasının bilinmeyenleri!

1950 Brezilya: 2. Dünya Savaşı nedeniyle tam 12 yıl aradan sonra düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nın dördüncüsüne Brezilya ev sahipliği yapmıştır. Finalde ev sahibi Brezilya turnuva sistemine göre finalde Uruguay’la beraber kalsa bile şampiyon olacakken, 2–1 maçı kaybeder ve Uruguay ikinci kez kupayı kazanır. 170bin’den fazla kişinin izlediği final maçı dünya kupaları tarihine geçmiştir. En ilginç olay ise Hindistanlı futbolcuların maçlara çıplak ayakla çıkmak istemelerinin ret edilmesi üzerine kupaya katılmaması olmuştur. Bir diğer ilginç olay ise ABD’nin İngiltere’yi 1–0 yendiği maçı Amerikalı basın mensuplarının bir hata olduğu düşüncesiyle ülkelerinde İngiltere’nin kazandığını yazmaları olmuştur. Türkiye bu turnuvaya katılma hakkı elde etmiş olsa da maddi imkânsızlıklardan dolayı Brezilya’ya gidememiştir. Savaş sonrası düzenlenen ilk dünya kupasına sadece 13 takım katılmıştır.