BIST 10.007
DOLAR 35,43
EURO 36,53
ALTIN 3.053,75
HABER /  DÜNYA

Dünya işgale tam destek verdi

Giderek artan gelir eşitliğine karşı düzenlenen protestolar ABD'deki Wall Street İşgali'nin ardından dün dünyaya yayılarak Avrupa ve Asya'da da düzenlendi.

Abone ol

Gelir dağılımı dengesizliği, işsizlik ve ekonomideki politikalara karşı çıkmak amacıyla bir süreden bu yana ABD'nin New York kentinde, finans merkezi olarak bilinen 'Wall Street' adıyla düzenlenen eylemler, Yeni Zelanda, Kanada, İtalya, Almanya, İsviçre, Avustralya, Japonya, Tayvan, İngiltere, Yunanistan ve Meksika'ya da yayıldı.

Ekonomistlere göre eylemlerin temelinde 2008'de başlayan mortgage krizi yatıyor. Bu arada, tüm dünyaya yayılan eylemlerin en şiddetlisi dün Roma'da yaşandı. Gösterilerde, polis gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullandı

Londra'da yaklaşık bin, Frankfurt'ta 5 bin kişi sokaklardaydı. İngiltere'nin başkentinde polis, göstericilerin Londra Borsası'nın bulunduğu Paternoster Meydanı'na girmelerini engelledi. Alman televizyonu ZDF'ye göre, Frakfurt'ta göstericiler Avrupa Merkez Bankası'nın bulunduğu alanda toplandı. Oyuncak tabancalardan sabun baloncukları sıkan göstericiler kamp kurmayı planlıyorlar.

Londra Borsası işgali

Londra'daki St. Paul katedralinin gölgesinde göstericiler "Boğaya hayır, ayıya hayır, sadece domuzlar" ve "Bankacılar Gerçek Yağmacılar" yazan pankartlar taşıyarak sloganlar attı.

Polis araçları, Londra Borsası'na yaklaşmayı engellemek amacıyla katedralin önüne park etti. Gösterilerin çekirdek ekibinden Spyro Van Leemen'e göre, Londra Borsası İşgali'nde de 3 bin kişi yer aldı. Polis ise bir rakam vermedi.

Berlin'de 6 bin kişi

Gösteriler Almanya'da Berlin'in de içinde bulunduğu 50 şehre sıçradı. ZDF'ye göre, Berlin'de 6 bin kişi sokakları dolduruken Cologne'da da 1.500 kişi gösteri düzenledi. Zürih'te 200 gösterici monopoly oynayarak ve bedava kahve verilen bir standdan aldıklarını kahvelerini yudumlayarak Paradeplatz'da toplandı. Güney Afrika'da yaklaşık 80 kişi Johannesburg Borsası'nda toplandı. Gösteriler, polisin itirazı ile karşılassa da devam etti. Tayvan'da bir kaç yüz kişi Taipei Dünya finan Merkezi'nin dışında sessiz oturma eylemi yaptı.

'Zenginlik paylaşılsın'

Hong Kong'da yaklaşık 200 kişi şehrin ana alışveriş ve iş merkezinde toplandı. "Hong Kong kapitalistler için bir cennet" diyen 29 yaşındaki sosyal bilimler öğretmeni Lee Chun Wing, "Zenginlik işçiler tarafından yaratılıyor. Bu nedenle işçilerle paylaşılmalı" dedi.

Tokyo'da yağmurun vurduğu gösterilere 120 kişi katıldı. Göstericiler nükleer enerji üretiminin sonlandırılmasını istediler. Saray Bosna'da da yüzlerce kişi ilk "işgal" protestosu için toplandı ve "neoliberal kapitalizm" ve işsizliğe karşı yürüyüş düzenledi. Avustralya'da yaklaşık 800 kişi, "İnsan ihtiyacı, şirket açgözlülüğü değil" sloganları attı.

NEW YORK'TA 14 KİŞİ GÖZALTINDA

Manhattan'ın Zuccotti Park'ında New York polisi ve göstericiler arasındaki gerilim, dün parkın temizliğinin ertelenmesi ile engellendi. New York'ta gösteriler başladığından beri bir çoğu başkalarının huzurunu kaçırdığı gerekçesiyle 700'den fazla kişi gözaltına alındı. Polis önceki gün de sokakta oturdular, çöp kutularını ters çevirdiler gibi gerekçelerle 14 kişiyi gözaltına aldı. Dün, New york'taki göstericiler yerel saatle 17:00'da Times Meydanı'nda toplanarak, "Wall Street açgözlülüğüne karşı küresel hareket günü"ne katılmayı planlıyorlardı.

ÜNLÜLER DESTEKLİYOR

Wall Street İşgalcileri'ni çok sayıda ünlü de destekliyor. Bunların arasında WikiLeaks'le belgeleriyle tanınan gazeteci Jullian Assange, milyarder iş adamı George Soros, yönetmen Michael Moore, dilbilimci Noam Chomsky, hip-hop yıldızı Kanye West ve ünlü oyuncular Susan Sarandon, Alec Baldwin ve Mark Ruffalo bulunuyor.

Ayaktalar çünkü...

Wall Street işgalcileri, ABD'de aşırı zenginlerin ülkenin nüfusunun sadece yüzde 1'ini oluşturduğunu, ancak onları 'kayırmak' için uygulanan politikaların geri kalan herkesi ateşe attığını söylüyor. "Yüzde 1'i değil, yüzde 99'u kurtarın" diyen işgalcilerin internetteki bloglarında yayımladığı itiraz noktaları şöyle:

- Evlerimize orjinal mortgage düzenlemesinde olmayan yasadışı ipotek prosedürleri ile el koydular.
- Vergi veren vatandaştan mali yardım adı altında ek ödemeler aldılar, üst düzey yöneticilere aşırı miktarda bonuslar vermeye devam ettiler.
- İş yerinde yaşa, ırka, cinsiyete, kökene bağlı olarak yapılan eşitsizliği ve ayrımcılığı olağan hale getirdiler.
- Çalışanların daha iyi maaşlar ve güvenli iş ortamı için müzakere etme hakkını ellerinden aldılar.
- Öğrencileri, eğitim için binlerce dolar borca mahkum ettiler.
- Medya üzerindeki kontrollerini kullanarak halkı bilgisiz ve korkusuz tuttular.
- Alternatif enerji kaynaklarını engelleyerek bizi petrole bağımlı kıldılar.
- Gizliliğimizi bir mal gibi sattılar.
- Politikacıların iş dünyasını denetlemesi gerekirken, patronlar politikacılara milyonlarca dolarlık bağışlar yaptı.
- Kitle imha silahlarının üretimine devam ediliyor.
- Yurtiçinde ve dışında sömürgeciliği hakim kıldılar.
- Yurtdışında masum insanlara işkence yapıldı.