BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,14
ALTIN 2.963,47
HABER /  POLİTİKA

Dünya Erdoğana padişah dedi

Ergenekon davası dünyada da dikkatle inceleniyor. Dava üzerinden Erdoğan'a ilişkin yorumlar yapılıyor. En dikkat çekici yorum Almanlardan geldi. 'Erdoğan padişah gibi"

Abone ol

Ergenekon davası dünya basınında da geniş yankı buldu. İndependent Türkiye'de iki tarafın davaya farklı baktığını söylerken, Times "Eskiden ‘belgeleri kaybeden’ Türk savcıları, davayı sonuçlandırmaya kararlı görünüyor" diyor. En sert yorumu ise Tageszeitung yaptı:  "Erdoğan padişah edasıyla neredeyse hiç çekinmeden istediğini yapıyor"

ERDOĞAN PADİŞAH GİBİ

TAGESZEİTUNG (Almanya): ”Erdoğan iktidarda kaldıkça, yönetim daha otokrat bir hal alıyor. Ordu gücünü kaybederken 1980 darbesiyle elde edilen antidemokratik yönetim araçları ortadan kaldırılmıyor, kendi çıkarları doğrultusunda şekillendiriliyor. Basın baskı altına sokulurken, din rakiplere gözdağı vermede kullanılıyor. Şu sıra Türkiye’de özgürlükler genişliyor ancak bunun kalıcı ve istikrarlı bir hal alması için sivil muhalefetin oluşması gerekiyor. Bu sivil muhalefet şimdiye kadar ordunun AKP iktidarı karşında üstlendiği rolü, yeni ve demokratik çerçevede devralmalı. Bu toplumsal muhalefet henüz o kadar zayıf ki, Erdoğan padişah edasıyla neredeyse hiç çekinmmeden istediğini yapıyor.“

AKP HÜKÜMETİNE NASIL BAKIYORSAN ERGENEKON ÖYLE

THE INDEPENDENT (İngiltere):
Davayı “Türkiye’yi yeniden tanımlayacak olan dava” diye niteleyen gazete şu ifadeleri kullandı: “142 sanıklı hukuk sürecine alkış tutup tutmamak, Türkiye’ye ve AKP hükümetine nasıl baktığınıza bağlı. Modern bir devlet olabilmesi için darbelerle dolu askeri geçmişinden kendini kopartması şart bir Türkiye mi var gözünüzün önünde, yoksa laik anayasası dinci bir hükümet tarafından alt üst edilecek diye endişe duyduğunuz bir Türkiye mi? Birçokları için Ergenekon sanıklarının başarılı biçimde yargılanması, askeri iktidarın demokratik devlet önünde boyun eğmesi olarak alkış bulacak. Aralarında Batı yanlısı liberallerin de bulunduğu başkaları içinse ordu, bütün hatalarına karşın, laik anayasanın bekçisi durumunda. Bu kesim Ergenekon davasını, Türkiye’yi sinsice İslamlaştırmaya çalışanların muhaliflerini tasfiye girişimi olarak görüyor. Umuluyor ki AKP’nin dini emelleri laik karşıtlarının sandığı gibi çıkmasın. Çünkü bir şey kesin, Türkiye ordunun siyasete müdahele etmesinden fazlasıyla çekti. Gerçek anlamıyla modern bir devlet olacaksa, ikisi arasındaki ayrımı açık ve mutlak biçimde yapmalı.”

DAVANIN ARKASINDA SİYASİ İRADE VAR

THE TIMES (İngiltere): “Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, modern Türkiye’nin tarihinde sanık sandalyesine oturan en üst düzey askerler oldu. 1996 yılında meydana gelen Susurluk Olayı’nda olduğu gibi Türkiye’de hukuk bundan önce de ”Derin Devlet“e karşı adımlar attı. Ancak ilerleme sağlanamadı. Bu sefer de Ergenekon’da bir yere varılamamasından endişe edenler var. Eruygur ve Tolon’un önce bir askeri hastaneye kaldırılıp daha sonra serbest bırakılmaları bir süredir kafalarda soru işaretleri yarattı. Davanın arkasında bir siyasi irade var. Eskiden ‘belgeleri kaybeden’ Türk savcıları, davayı sonuçlandırmaya kararlı görünüyor.