Dünya en sıcak döneminde
Uzmanlar Yeryüzü'nün en sıcak döneminde olduğunu söylüyor. En büyük faktörse: İnsan
Abone olBilimsel çalışmaların, Dünya'nın en az son 400 yıldan, muhtemelen de çok daha uzun süreden bu yana en sıcak dönemini yaşadığını ortaya koyduğu bildirildi.
ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin, Kongrenin talebiyle çeşitli bilimsel çalışmaların geniş çaplı değerlendirilmesi sonucu hazırladığı raporda, Dünya'daki şu anki sıcaklığın en azından 400 yıldır ve belki de birkaç bin yıldır görülmediği kaydedildi. Önde gelen iklim bilimcileri kurulu tarafından Kongreye sunulan raporda, Dünya'daki ısınmanın çoğundan insan faaliyetlerinin sorumlu olduğu belirtildi.
Kurulun 155 sayfalık raporuna göre, Kuzey Yarıküre'de yerin ortalama sıcaklık derecesi 20. yüzyılda yaklaşık 1 derece arttı. Bazı iklim bilimcilerin yaptıkları araştırmalarda Kuzey Yarıküre'nin 2000 yılın en sıcak döneminde olduğu sonuca kadar ulaştıkları kaydedilerek, yapılan çalışmaların geniş değerlendirmesi sonucunda da en azından 20. yüzyılın son birkaç on yılının, son 400 yılın karşılaştırılabilir herhangi bir dönemine göre daha sıcak olduğu sonucunun ortaya çıktığı belirtildi. Sonuçta akademi kurulunun, yaklaşık 1500'den 1850'ye kadarki Küçük Buzul Çağı'ndan önce 1000 yılı civarında sıcaklık durumunun nispeten sürmesine rağmen, 20. yüzyılın son birkaç on yılındaki ısınmanın, son 1000 yılda görülmemiş biçimde olduğunu kabul ettiği kaydedildi.
Bilim adamları, 1600'den önceki sıcaklık derecelerinden daha az emin olduklarını, ancak atmosferde ısıyı tutmasından ve küresel ısınmaya yol açmasından sorumlu tutulan sera etkisi yaratan önde gelen iki gaz olan karbondioksit ve metanda, 12 bin yıl uygun bir düzeyde kaldıktan sonra 20. yüzyıldan başlayarak keskin yükseliş olduğu sonucuna varmayı yeteri kadar güvenilir bulduklarını belirtti.
MS 1 ve 1850 arasında volkanik patlamalar ve güneşle ilgili değişimlerin sera etkisi yaratan gazların seviyesindeki değişimlerin ana nedeni olarak görüldüğüne işaret edilen raporda, ancak bu sıcaklık değişimlerinin, 19. yüzyıl ortasından itibaren hava kirliliğiyle sera etkisi yaratan gaz seviyelerine bağlı olarak bildirilen ısınmadan çok daha az olduğu kaydedildi.
Amerikan Kongresi tarafından, hükümete bilimsel konularda tavsiyede bulunması için görevlendirilen özel bir kuruluş olan Ulusal Bilimler Akademisi'nden küresel ısınmayla ilgili raporun, kasım ayında meclis bilim komisyonu tarafından, bu durumun bir tehdit olup olmadığının ortaya konması için istendiği belirtildi.
Başkan George Bush yönetimi ise küresel ısınma tehdidinin, yeni hava kirliliği kontrolleri isteyecek kadar ciddi olmadığını ileri sürüyor. Beyaz Saray, küresel ısınmaya yol açan sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımının azaltılması uygulamasının 5 milyon Amerikalının işine mal olacağını savunuyor.