BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Dünya cezaevlerinden kadın yüzleri

Uluslararası Af Örgütü, ‘Kadına Yönelik Şiddete Son" kampanyası çerçevesinde bir fotoğraf belgeseli hazırladı. Belgeselin konusu cezaevlerinde yatan kadınlar...

Abone ol

Jane Evelyn Atwood’un aynı adlı kitabında yer alan 120 siyah-beyaz fotoğraftan uyarlanan fotoğraf belgeseli, tüm dünyada cezaevlerinde insanlık dışı koşullarda ayakta kalmaya çalışan kadınların yaşam koşullarını dile getirdikleri ibret verici karelerden oluşuyor.

Belgesel, cezaevinde yaşamını yitiren Corinne Hellis’in anısına ithaf edildi. Paris’te yaşayan Amerikalı fotoğraf sanatçısı Jane Evelyn Atwood, 9 yıl boyunca dünyanın değişik ülkelerinde (Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Hindistan, İspanya, İsrail, ABD ve Rusya’daki) 40 cezaevini ziyaret etti.

Çalışmasını ABD, Batı ve Doğu Avrupa’ya yönelterek, cezaevlerindeki kadın mahkumların yaşam öykülerini çektiği karelerde yakalamaya çalıştı.
Kitap olarak 2000 yılında yayımlanan fotoğraf kareleri, Af Örgütü’nün ABD’de hazırlanan internet sayfalarında, mahkum kadınların sözlü anlatımları ve Phillip Glass’ın çarpıcı müziği ile tamamlanarak online belgesele dönüştürüldü.

Belgeselin başında yer alan manifestoda Atwood gözlemlerini şöyle dile getiriyor:

“Erkeğe ait matematik kuralları belirler cezaevi yaşamını: bir hücrenin biçimi ve kaç adımlık bir alan olduğu, mahkum giysilerinin ölçüleri... Hükümler, yıllar ve aylarla ölçüldü; kilitler altında ve sayılarla hesaplanmadı günler. Hiçbir şey kadına ait değildi, hiçbir şey esnek değildi... Cezaevleri, çoğunluğu oluşturan erkek mahkumlara göre inşa edilmişti. Oysa, sadece ABD’de kadın mahkumların sayısı, 1980’den bugüne, beş katına çıktı. Kadın ve erkek mahkumlara yasalar gereği, cezaevlerinde eşit davranılıyor. Ama kadınlar, erkek değildir. Onların fiziksel ve duygusal ihtiyaçları farklıdır. En önemlisi, onlar çocukları taşırlar.”

Kaynak: