Uluslararası Şeffaflık Örgütü 'Transparency International', dünyadaki yolsuzlukların üç yıl öncesine kıyasla çok daha yüksek düzeyde olduğunu açıkladı.
Abone ol86 Ülkeden 90 bini aşkın kişi arasında yapılan yoklama sonunda her on kişiden altısının, kendi deneyimlerine dayanarak, rüşvetin giderek daha yaygın hale geldiğini düşündüğü ortaya çıktı.
Yoklamaya katılan her dört kişiden biri, son 12 ay içinde ve çoğunlukla da polise, şahsen rüşvet verdiğini açıkladı.
Transparency International'a göre yolsuzlukların en fazla görüldüğü ülkelerin başında Afganistan, Nijerya, Irak ve Hindistan geliyor.
Bu ülkeleri, Çin, Rusya ve Orta Doğu'daki birçok devlet izliyor.
Dünya çapında en fazla rüşvet olayı Sahra Çölünün güneyinde kalan Afrika ülkelerinde görülüyor. Yüzde 36'yla Orta Doğu ve Kuzey Afrika ikinci sırada yer alırken, eski Sovyet Cumhuriyetleri yüzde 32, Güney Amerika yüzde 23, Balkan ülkeleri ve Türkiye yüzde 19 ile, Asya-Pasifik bölgesi yüzde 11'le, AB ve Kuzey Amerika ise yüzde 5'le sıralamada yer alıyor.
Türkiye'deki tablo
Uluslararası Şeffaflık Örgütü Transparency International'a göre Türkiye'den yoklamaya katılanlar, en çok iş çevrelerinin ve özel sektörün, ardından devlet daireleri ve kamu görevlileriyle, eğitim sektörünün en çok rüşvet verilen alanlar olduğunu belirtti.
Türkiye'de son 12 ayda bir görevli ya da yetkiliye rüşvet ödediğini açıklayanların oranı yüzde 20 ile 29,9 arasında. Aynı grupta, Rusya, Tayland, Macaristan, Kolombiya, Bosna Hersek, Ermenistan ve Makedonya gibi ülkeler yer alıyor.
Yolsuzluk en çok konuşulan sorun
BBC Tarafından yaptırılan ayrı bir yoklamaya göre de, yolsuzluklar, küresel düzeyde en fazla üzerinde konuşulan sorun. İklim değişikliği, işsizlik, yiyecek ve enerji fiyatlarındaki artışlar, "en çok konuşulan konular" sıralamasında, yolsuzluklardan sonra geliyor.
Transparency International araştırmasında, yolsuzluklara en çok karışan kurumların siyasi partiler olduğu kaydedildi; yoklamaya katılanların yarısı, hükümetlerinin sorunla mücadelede yetersiz olduğuna inandıklarını söyledi.
Örgütün yolsuzluk barometresinde 2004 yılında yüzde 71 ile en çok yolsuzluğa karışan kurumlar olarak belirlenen siyasi partiler, bu yıl yüzde 80 oranıyla en fazla yolsuzluk yapılan kesim olarak saptandı.
Yoklama katılımcıları, son 12 ay içinde verdikleri rüşvetin yüzde 29'unu polise, yüzde 20'sini kayıt işlerinde çalışan ve izin çıkaran yetkililere, yüzde 14'ünü de yargı makamlarına ödediklerini belirttiler.
Dini kuruluşların yolsuzluklara karıştığını düşünenlerin sayısı da 2004'de yüzde 28 iken, bu yıl yüzde 53'e çıktı.
Neden rüşvet ödeniyor?
Küresel Rüşvet Barometresi'ne göre, Afrika kıtasının güney bölgelerinde "yetkililerle sorun yaşamamak için" rüşvet ödeniyor. Arap ülkelerinde ve Latin Amerika'da "işleri hızlandırmak için" rüşvete başvuruluyor.
Asya-Pasifik bölgesinde insanların yüzde 35'i, aslında hakları olan hizmeti alabilmek için rüşvet veriyor.
Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği'ndeyse rüşvet verenlerin çoğu, niçin rüşvet vermiş olduklarını hatırlamadıklarını söylediler.