BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Dünya bunu izledi Putin'den Kırım açıklaması

Kırım'ın Rusya'ya bağlanmayı kabul etmesiyle birlikte Putin bugün son adımı da attı. Anlaşma imzalanırken, zenginler kulubü de Rusya'yı attı.

Abone ol

Kırım krizinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Kırım için son adımı da atan Putin, Duma'da konuşma yaparken zenginler kulubünden flaş haber geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius G-8 üyesi yedi ülkenin Rusya’nın katılımını askıya aldıkları kararını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise kararın alındığı dakikalarda parlamentoda konuşuyordu. Putin'in açıklamalarından başlıklar şöyle;


*Tarihte yaşanan gelişmeler sonucunda Kırım, Ukrayna'nın olmuştu. Fakat şimdi Kırım halkı kendi kararını verdi.

*Kırım, Rusya'nın bir parçası olmaya devam edecek. Nesilden nesile bu şekilde aktarılacak. Kırım'da Rusça, Tatarca ve Ukraynaca resmi dil olacak.

*Kırım, Rusya'nın yaşam tarzını, dilini muhafaza eder. Bu bakımdan Rusya'dan ayrılabilecek bir bölge değildir. Kırımlılar gerçekleştirilen referandumla tercihini ortaya koymuştur.

SON ADIM ATILDI ANLAŞMA İMZALANDI

Bu konuşmadan sonra, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Chaly ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını öngören anlaşmayı imzaladı. Kremlin, "Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Kırım Cumhuriyeti, Rusya'nın parçası sayılır" duyurusunu yaptı. Ancak parlamentoların ve Rusya Anayasa Mahkemesi'nin onayı bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kırım'ın Rusya'ya ilhak edilmesi yönünde bir adım daha atarak parlamentoya Kırım'ın birleşme talebini resmen iletti.

Putin dün de Kırım'ı egemen bir devlet olarak tanıyan kararnameyi imzalamıştı.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Kırım 1954 yılında, Sovyet yönetimi altındayken Rusya'dan Ukrayna'ya devredilmişti. Kırım nüfusunun çoğunluğu Rus.

Ukrayna'da aylarca süren protestolar ardından Moskova yandaşı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya kaçması üzerine, Şubat sonunda yarımada Rus yanlısı güçlerce ele geçirilmişti. Kremlin bu güçlerin Rus askerleri olduğunu yalanladı ama Yanukoviç'ten gelen resmi yardım talebi ardından milletvekillerinin Kırım'da kuvvet kullanılmasına yetki verdiğini kabul etti.

KIRIM'IN REFERANDUM KARARI

Kırım yetkilileri, Pazar günü yapılan halkoylamasında seçmenlerin % 97'sinin Ukrayna'dan ayrılma yönünde oy kullandığını açıkladı.

Avrupa Birliği ve ABD, söz konusu oylamayı yasa dışı ilan etmiş ve yaptırım uygulama kararı almıştı. Yaptırımlar Rusya ve Ukrayna'dan 21 yetkiliyi kapsamına alıyor.

TATARLAR SONUÇLARA TEPKİLİ

Referandumdan yüzde 97 gibi bir sonuç çıkması Kırım Tatarları tarafından imkansız olarak yorumlandı. Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Rıza Şevkiyev sonuçlarla ilgili şunları söylmedi;

“Sonuç inandırıcı değil. Kırım Tatar halkı yüzde 99 oranında boykot etti. Bundan başka 600 bin Ukraynalı’nın yüzde 80’inin iştirak etmediğini tahmin ediyoruz. Rus halkının tamamının birleşmeyi desteklemediği de bir gerçek. O zaman yüzde 97’lik Rusya’ya evet sonucu nasıl çıkıyor? Çünkü ikişer, üçer kere oy kullananlar oldu, seçim güvenliği yoktu. Ben oy kullanacak olsaydım, pasaportumu dikkatlice kontrol edip başka yerde oy kullandırtmazlardı. Ama Rusları o kadar sıkmadılar. Farklı farklı bölgelerde oy kullandılar.”

KIRIM'IN BAŞVURU BELGESİ

Kırım Başbakanı Sergiy Aksyonov, Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmak için yaptığı resmi başvurunun belgesini Twitter hesabından : "Tarihi belge" mesajıyla paylaştı.

TÜRKİYE : TANIMIYORUZ

Kırım’da hafta sonunda yapılan referandumun ardından Ankara da ‘Kırım trafiğine sahne oldu. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Eski Başkanı ve Ukrayna milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu’nu Ankara’da ağırladı.

"Referandumun meşruiyeti yoktur. Tanımıyoruz” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağının sinyalini verdi.

TÜRKİYE RUSYA'YA DOĞRUDAN CEPHE ALAMAZ ÇÜNKÜ...

Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin özellikle enerji konusunda Rusya’ya bağlı olduğunu hatırlatırken, Kırım konusunda Türkiye’nin Rusya’ya doğrudan bir cephe almasının beklenmemesi gerektiğini dile getiriyor. Ancak, yaşananların ikili ilişkilere zarar verdiğinin altını çizen aynı kaynaklar, “İlişkilerin yavaşlaması bile Rusya için ağır yaptırım olacaktır. İlişkilerde zorlu bir döneme giriyoruz” diyor.

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu ancak AGİT gibi platformlarda Rusya ile de ortak zemine sahip olduğunu belirten Bakan Davutoğlu da “Türkiye hem Ukrayna, hem de Rusya’ya komşu yegane ülke. Aynı zamanda doğrudan Kırım ile deniz yoluyla bağlantısı var. Dolayısıyla bizim herhangi bir ülkeden fazla kaygı duymamız, stratejik diplomasiyi hedeflememiz elzemdir” dedi..