BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Dünya basını ziyareti nasıl gördü?

Merkel'in Türkiye gezisi Alman basınının yanı sıra, dünya gazetelerinde de geniş yer buldu. Hangi gazete ziyareti nasıl gördü?

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye gezisi Alman basınının yanı sıra, dünya gazetelerinde de geniş yer buldu. Geziyle ilgili en ilginç başlıkları Wall Street Journal ile Münchner Mergür gazeteleri attı.

ERDOĞAN ZAMANINI BOŞA HARCIYOR

ABD'de yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, "Başbakan Erdoğan, Angela Merkel'in ziyaretinin verdiği fırsattan yararlanarak yine Türkiye'nin tam üyelik hedefini kabul ettirmeye çalıştı. Zamanını boşa harcıyor. Yunanistan'ın kurtarılması konusunda tutumundan hiç taviz vermeyen Alman Başbakanı, bu konuda bir U dönüşünü de yapmaya hazır değil."

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETMEK LAZIM!

Münih’te yayımlanan Münchner Merkur gazetesi gezi ile ilgili yorumuna, ‘Başbakan Erdoğan’a teşekkür etmek gerekir, zira tahrik edici açıklamalarıyla Başbakan Merkel’i, pozisyonlarını net bir biçimde açıklamak zorunda bıraktı’ cümlesiyle başlıyor ve şöyle devam ediyor:

“Erdoğan örneğin İran’ın nükleer programı çerçevesinde AB’nin tüm çabalarına ters çıkışlarda bulundu, iç politik reflekslerle dış ülkelerde yaşayan Türkleri, konuk oldukları ülkelere karşı kullanmaya çalıştı ve Şansölye Merkel’e Türk düşmanlığı suçlamasını bile yöneltmekten çekinmedi. Aslında Angela Merkel bu noktada kızgınlığını daha belirgin biçimde sergilemeliydi. Ancak AB’nin Türkiye’ye uyguladığı korkak ve tehlikeli oyalama taktiği de yerini artık, akılcı bir ‘ne verirsem, karşılığında ne alırım’ tartışmasına bırakması gerekir. İşte bu konuda Şansölye Merkel’den daha cesaretli davranması beklenir.”

KABUL ETMEK İSTEMİYORUZ SİNYALİ TEHLİKELİ

Hamburg’ta yayımlanan Financial Times Deutschland gazetesi yorumunda, Avrupa’nın Türkiye’yi ısrarla kulübe kabul etmek istemediği sinyali vermesinin tehlikeli olduğunu, zaten Türkiye’nin de hemen yarın hemen AB’ne üye olması diye bir durumun söz konusu olmadığını vurguluyor ve bu konuda Başbakan Merkel’e düşen görevi şöyle özetliyor:

“Türkiye, AB’nin önemli ülkelerinden biri olan Almanya’dan, ciddi bir üyelik perspektifi sinyali vermesini bekliyor. Başbakan Merkel Türkiye'deki gezisinden cesaret alarak, bu konuda kendi partisi içinde değişim yolunu açmalıdır.”

MERKEL TEMKİNLİ BİLİNİRDİ AMA...

Stuttgarter Zeitung gazetesi, hem Merkel’in, hem de Erdoğan’ın siyasi tavır alırken, öncelikli olarak iç politikada, parti içinde ve gelecek seçimlerde nasıl tepki alacaklarını düşünerek hareket ettiklerini belirtiyor. Ve buna örnekler de veriyor:

“Başbakan Merkel normalde daha temkinli açıklamalara eğilimli bir politikacı olarak tanınmasına rağmen, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde yakında yapılacak seçimleri göz önünde bulundurarak, Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da Türk okulları açılması önerisine kamuoyu önünde karşı çıktı. Ancak her iki politikacı da seçim taktiklerinin hangi noktaya kadar sürdürülebileceğini ve hangi noktadan itibaren ikili ilişkilerin bundan zarar göreceğini bilmeleri gerekir. Belki biraz gecikmeli de olsa, Merkel ve Erdoğan bu konuda sorumluluklarının bilincinde olduklarını sergilediler.”

GERGİN ZİYARET

İngiliz Guardian gazetesi, "Merkel'in gergin Ankara ziyareti" başlığı ile duyurduğu haberde şu ifadeleri kullandı: "Türklere yönelik nefret iddialarının ardından Angela Merkel'in gergin Ankara ziyareti gerçekleşiyor. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefetini tekrarlamasından ötürü Merkel'i suçladı."

OKULLAR İHTİLAFINI GİDERMEYE ÇALIŞTI

İngiliz Financial Times gazetesi ise haberinde "Angela Merkel, Türkiye ziyareti sırasında okullar ihtilafını gidermeye çalıştı. Ankara ve Berlin, Almanya'daki Türk liselerinin açılması çağrıları konusunda karşı karşıya geldi. Bir Türk yetkilisi, görüşmelerin çözüm için zemin hazırladığını söyledi" ifadelerini kullandı.

ntvmsnbc