BIST 9.725
DOLAR 35,17
EURO 36,89
ALTIN 2.973,07
HABER /  EKONOMİ

Dünya Bankası'ndan şaşırtan Türkiye açıklaması

Dünya Bankası Türkiye'nin 2015 için büyüme tahminini yüzde 3.5'ten yüzde 4.5'e çıkardı.

Abone ol

Dünya Bankası, Türkiye’nin 2015 için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3,2'den yüzde 4,2'ye yükselttiğini açıkladı.

Kurum açıklamasında, "Haziran seçimi sonrasında zayıflayan tüketici güvenine ve artan seçim belirsizliğine rağmen, özel tüketim şaşırtarak hızlandı" ifadelerini kullandı.

 Banka, geçen yıl için daha önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 5,5'i olarak açıkladığı cari açık tahminini de yüzde 5 olarak değiştirdi.

Dünya Bankası'nın "Türkiye Düzenli Ekonomik Notu (Ocak)" yayınlandı.Banka, 2015'in üçüncü çeyreğinde beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme sebebiyle Türkiye için 2015 yılı büyüme tahminini yüzde 3,2'den yüzde 4,2'ye yükseltti.

Dünya Bankası, 2016 ve 2017 için büyüme tahminini yüzde 3,5'te sabit tuttu.Dünya Bankasının notunda, "İthalattaki önemli düşüş ve dirençli özel tüketim sayesinde mevsim etkisinden arındırılmış GSYH üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 5,2 oranında artış kaydetti.

Sonuçsuz kalan haziran seçimi sonrasında zayıflayan tüketici güvenine ve artan seçim belirsizliğine rağmen, özel tüketim şaşırtarak hızlandı. Kamu harcamaları da büyümeyi desteklemeye devam etti. Bununla birlikte, ikinci çeyrekte büyümeyi destekleyen özel yatırımlar üçüncü çeyrekte sert bir şekilde düştü.

Bu durum haziran seçiminin belirsizlikleri çözmemesi üzerine özel sektörün sermaye harcamalarını kıstığını göstermektedir. Stoklardaki erime üçüncü çeyrekte de devam etti ve büyümeyi aşağı çekti" ifadeleri yer aldı.Bankanın notunda, Türk lirasındaki değer kaybının ulaşım, mobilya ve hazır giyim gibi sektörlerde fiyatları önemli ölçüde arttırdığına işaret edildi.

Notta, "Aralık ayında 12 aylık çekirdek enflasyon yüzde 9,5'e yükselirken, çekirdek enflasyon momentumu yüzde 10,5'in üzerinde kalmıştır. Önümüzdekidönemde, 1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücrette yapılan yüzde 30'luk artışınenflasyonu hedef bandının üzerinde tutması olasıdır" değerlendirmesi yapıldı.

Geçen yılın ilk 11 ayında merkezi yönetim bütçesinin GSYH'nin yüzde 0,3'ü oranında açık verdiği, faiz dışı fazlanın ise GSYH'nin yüzde 2,3'üne ulaştığı aktarılan notta, şu değerlendirmelere yer verildi:

 "Yıllık bazda yüzde 12,3 artan toplam harcamalar büyümeyi desteklemeye devam ederken, güçlü vergi geliri performansı sayesinde söz konusu dönemde gelirler yıllık bazda yüzde 14,2 oranında arttı. Özellikle, yıl boyunca gerçekleşen güçlü tüketim harcamaları yurt içi KDV ve özel tüketim vergisi gelirlerini yükseltti."