Dünya Bankası, yoksul kesimleri çok daha ağır bir şekilde etkileyen gıda fiyatlarındaki artışın 'tehlikeli düzeylere' çıktığı uyarısında bulundu.
Abone olDünya Bankası, gıda fiyatlarının küresel ölçüde 'tehlikeli düzeylere' çıktığını ve geçen Haziran ayından bu yana 44 milyon insanı yoksulluğa ittiğini açıkladı.
Kuruluşun açıkladığı son verilere göre, geçen yılın Ekim ayıyla, geçen aya kadar geçen dört aylık sürede gıda fiyatları yüzde 15 oranında arttı.
Gıdadaki enflasyon, gelirlerinin yarısından fazlasını gıdaya harcayan yoksul kesimler arasında özellikle çok ağır hissediliyor.
Dünya Bankası bu hafta Paris'te yapılacak G-20 ülkeleri zirvesinde konunun gündeme alınması çağrısında bulundu.
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick yayımladığı yazılı açıklamada, 'Küresel gıda fiyatları tehlikeli düzeylere çıktı ve bu durum dünya çapındaki milyonlarca yoksul insanı tehdit ediyor' dedi.
Zoellick ayrıca, gıda fiyatlarının Orta Doğu ülkelerinde son dönemde yaşanan isyanların ana nedeni olmasa da, sebeplerden biri olduğunu kaydetti.
2008'de hızla artan gıda fiyatları bazı ülkelerde protesto gösterileri ve şiddet olaylarına yol açmıştı.
Dünya Bankası o dönem dünya çapında 125 milyon kişinin 'aşırı yoksulluk' içinde yaşadığını tahmin ediyordu.
Kuruluş, şu anda gıda fiyatlarının 2008'deki düzeylerin sadece yüzde 3 daha azı düzeyinde seyrettiğini, ancak geçen yıla kıyasla yüzde 27 artış yaşandığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun bu ay başında yayımladığı bir başka raporda da, gıda fiyatlarının Ocak ayında rekor kırdığı söyleniyordu.
G20'ye üye ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası yetkilileri bu hafta Paris'teki bir toplantıda bir araya gelecek.