BIST 9.916
DOLAR 35,22
EURO 36,67
ALTIN 2.963,27
HABER /  GÜNCEL

Dünya açlığa mı sürükleniyor

Uluslararası Hububat konseyi (IGC) Fiyat İndeksi’ne göre, dünya buğday fiyatları son bir ayda yüzde 16,2 ve bir yılda ise yüzde 6,9 arttı.

Abone ol

Küresel hububat ve yağlı tohumlar piyasalarındaki son yıllarda artan düzensizlikler nedeniyle IGC, daha zamanlı ve güncel bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla 2011 Kasım ayında günlük Hububat ve Yağlı Tohumlar İndeksi’ni (IGC GOI) başlattı.

Böylece, uluslararası hububat fiyatlarını günlük olarak izleyen IGC, piyasalardaki şeffaflığı teşvik etme çalışmalarının bir gereği olarak, çok sayıda hububat ve yağlı tohum için hem fiziksel hem de vadeli piyasaları içeren detaylı günlük fiyat bilgisi derliyor.

Buğday, mısır, arpa, sorgum, pirinç, soya fasulyesi ve kanolayı içeren yedi önemli ürünün uluslararası fiyat hareketlerinin ticaret ağırlıklı bir ölçümü olarak yorumlanan Fiyat İndeksi, dünya genelinde fiyatlardaki dalgalanmaları da ortaya koyuyor.

IGC, fiyat endeksini oluştururken, ABD, AB, Avusturya, Arjantin, Rusya ve Kanada gibi ülkeleri de içeren 9 noktadan aldığı rakamlarla buğday fiyatlarını, birçok önemli üretici ülkelerden aldığı mısır, arpa, sorgum, pirinç ve kanola rakamlarıyla da hububat ve yağlı tohumlar fiyatlarını izleyebiliyor.

Uluslararası Hububat Konseyi’nin Fiyat Endeksi’ne göre, 25 Temmuz itibarıyla, dünya buğday fiyatlarında, aylık yüzde 16,2 ve yıllık ise yüzde 6,9 oranında artış görüldü.

FİYAT ARTIŞALARINI SICAKLAR TETİKLİYOR

Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve bir firmanın Hububat ve Ürünleri Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, uluslararası piyasalardaki fiyat yükselişlerinin ana nedeninin aşırı sıcaklar olduğunu söyledi.

Dünyanın birçok ülkesinde yaz aylarının sıcak geçtiğini ifade eden Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"ABD’de özellikle orta ve batı bölgelerindeki rekor sıcaklıklar ile Baltık Denizi bölgesindeki kuru hava koşulları, buğday üretimi öngörülerini azaltıyor. ABD Tarım bakanlığı’nın gelecek sezon için en son buğday üretim öngörüsü, önceki döneme göre şimdilik yüzde 4 daha düşük. Kuru koşullar devam ettiği takdirde buğday verimleri daha da kötüleşecek. Üretim azlığı öngörüsü ve belirsizlikler, fiyatların yükselmesine yol açıyor. Bu bağlamda, dünya hububat ve yağlı tohumlar piyasalarında son haftalarda ciddi hareketlilik görülüyor. 25 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla bir ay öncesine kıyasla genel olarak hububat ve yağlı tohumların fiyatı yüzde 14,4 arttı. Yıllık artış ise yüzde 13,3 olarak gerçekleşti.”