BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Dün işçileri yandı, bugün vizeyi aldı!

Kayı İnşaat, Avrupa'da bir Türk firması tarafından gerçekleştirilen en büyük inşaat projesini tamamladı ve bu vizeyi de aldı..

Abone ol

İşçileri dün çadırda yanan inşaat firması Avrupa'daki inşaatlarında işçilerin otoparkına kadar düşünüyor.

Vatan'ın haberine göre, Türk müteahhitleri, Rusya'da Körfez ülkelerinde, Libya'da milyarlarca dolarlık taahhüt işi yaparken Avrupa'da boy gösteremiyor. Zira AB normlarına uygun inşaat yapmak çok zor. Kayı İnşaat, Avrupa'da bir Türk firması tarafından gerçekleştirilen en büyük inşaat projesini tamamladı ve bu vizeyi de aldı.

Dünyanın farklı ülkelerinde 50'ye yakın inşaat projesi gerçekleştiren Kayı İnşaat, Avrupa Birliği standartlarının uygulandığı Litvanya'nın başkenti Vilnius'daki OZAS Alışveriş Merkezi'ni tamamlayarak önceki gün mal sahibi Alman ECE firmasına teslim etti. 2 yıl gibi kısa sürede tamamlanan 180 bin metrekare kapalı alana sahip Baltıklar'ın en büyük AVM'sinin yapımında toplam 2 bin 500 Türk işçisi de görev yaptı.

Vilnius OZAS Alışveriş Merkezi, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle hizmete açılırken, Kayı İnşaat da Avrupa ülkelerinde inşaat yapmak için gereken "vize"yi cebine koymuş oldu. Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, "Bu proje bizi Avrupa'nın merkezine taşıyan önemli bir referans oldu" dedi.

Orhun Kartal, AB ülkelerinde inşaat yapmanın zorluğunu da şu sözlerle tanımladı: "İnşaat için kule vinç kullanacağız. Yerel yönetim nerelere koyacağımızı sordu. Vinçlerin arkalrında bir ağırlık vardır. Genellikle inşaatçılar bu ağırlığı hemen inşaat bölgesinde döktükleri betondan hazırlarlar. AB standartlarına göre bunu yapamadık. Lisanslı bir üreticiden almak zorunda kaldık. Neticede beton Polonya'dan geldi. Otoparklar nerede dediler. Biz AVM projesindeki otoparkları soruyorlar zannettik. Meğer işçilerin geldiklerinde arabaları park edecekleri otoparkı soruyorlarmış. Hiç düşünmemiştik. Hemen inşaat alanına bir otopark planlaması yaptık. Anlatmak istediğim o ki, AB'de inşaat yapmanın bu gibi ince püf noktaları var. İnanılmaz titizleniyorlar. Zaten bu yüzden pek çok Türk firması, bu anlayışa uyamadığı için AB pazarından uzak duruyor. Oysa bu pazarda çok büyük fırsatlar var."

3 kıta, 7 farklı ülke

1991 yılında Coşkun Yılmaz'la birlikte kurdukları Kayı İnşaat'ın bugün 3 kıtada, 7 farklı ülkede 6 bin çalışanıyla çeşitli taahhüt işleri yürüttüğünü ifade eden Orhun Kartal, şöyle konuştu:

"Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Litvanya, iş yaptığımız ülkeler. Litvanya'da ECE Grubu'nun bizi tercih etmesi, odaklanmak istediğimiz Almanya, İsviçre ve Fransa gibi ülkeler için de önümüzü açtı. Nitekim ECE Grubu Başkanı Alexander Otto, Almanya'da bizimle iş yapmak istediklerini bildirdi."

Boğaziçili arkadaşlar, şirketi dünyanın en iyi 105'inci firması yaptı

Kayı İnşaat, kurucuları Orhun Kartal ve Coşkun Yılmaz'ın soyadlarından türettikleri bir inşaat markası olarak 18 yıl önce yola koyuldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde okurken arkadaş olan 40 yaşındaki Orhun Kartal ve 43 yaşındaki Coşkun Yılmaz, hiçbir inşaat firmasında deneyim edinmeden mezun olur olmaz şirket kurdular. Orhun Kartal, "İlk ve tek deneyimimiz, okulun son yılında yaz dönemi stajında, okulun tadilat işlerini yapan firmaya yaptığımız yardım oldu" diyor.

Engineering News Record (ENR) Dergisinin hazırladığı "Dünyanın En İyi İnşaat Şirketleri" listesinde, 225 kuruluş arasında Kayı İnşaat 2007'de 200'üncü oldu.

Kayı İnşaat, geçen yıl aynı listede 95 basamak birden atlayarak, 105'inci sıraya yükseldi. Şirketin 2008'deki net satışları 533.2 milyon lira, aktifleri toplamı 273.4 milyon lira olarak gerçekleşti. Net kârı da 2008'de yüzde 61.8 artarak 14.4 milyon lira oldu.

70 Türk işçisi kendine Litvanyalı gelin buldu

Yapımını Kayı İnşaat'ın üstlendiği Alman ECE Grubu'na ait Vilnius OZAS Alışveriş Merkezi'nin açılışını Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan gerçekleştirdi. Açılış töreninde yer alan Türk işçiler Çağlayan'a büyük sevgi gösterirken Çağlayan da işçilerle tek tek ilgilendi. Çağlayan, törene katılması ile ilgili olarak da "Türk müteahhitlik sektörü dünyanın dört bir yanına dağılmalı. Büyük fırsatlar var. Geçen yıl 24 milyar dolarlık taahhüt işi yapmışız. Neden 50 milyar dolara çıkarmayalım. AB zor bir pazar. Kayı İnşaat'ı bu nedenle kutluyorum" dedi.

Bu arada, 2 yıl süresince Litvanya'da çalışan 2 bin 500 Türk'ten 70'inin Litvanya'da evlendiği ortaya çıktı. Hatta 4'ünün AB vatandaşı çocuğu da oldu.

Viking Treni, Baltıklar'ı Karadeniz'e bağlayacak

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan'ın bir günlük Litvanya gezisinin gündeminde "Viking Treni Projesi" de yer aldı. Çağlayan, projeyi şöyle anlattı: Karadeniz'den Baltık Denizi'ne karşılıklı olarak konteynerler için kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Viking Projesi, Derince ve Samsun limanlarından gemiyle Ukrayna'ya taşınan yüklerin, bu ülkeden Viking Treni'ne aktarılarak Belarus'tan Litvanya'ya, buradan da diğer ülkelere taşınmasını öngörüyor. Bu hattın oluşmasını Litvanya öneriyor ve istiyor. Eğer Ukrayna'yı ikna ederlerse, İskandinav, Doğu Avrupa ve diğer Baltık ülkelerine taşımacılığımız rahatlar, ihracatımız artar."

Türkiye, Litvanya'ya 2008'de 231.3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Litvanya'dan ithalatımız ise 198.7 milyon dolar oldu. Litvanya'ya inci, kıymetli taş, makine, otomobil gibi ürünler satıyoruz. Onlardan buğday ve hurda demir alıyoruz.

Krizdeki Litvanya'ya bu yılın 6 ayında 66.8 milyon dolarlık ihracat yapılabildi. İthalat 41.4 milyon dolarda kaldı.

Litvanya krizin en çok vurduğu AB ülkesi, 2 yıl kira almayacaklar

Litvanya, 3 milyon 300 bin nüfusu ile AB'nin en küçük ülkelerinden biri. Ancak son ekonomik kriz de en çok Litvanya'yı vurmuş vaziyette. Bunun temel nedeni de AB ülkesi olmalarına rağmen ortak para birimi euroya geçişi ertelemiş olmaları. Euro çatısı altında olmayınca, krizde Litvanya'nın yerel parası yüzde 60'ın üzerinde devalüe olmuş. Vergi toplayamayan ve bütçe açığı artan hükümet, memurların maaşında yüzde 15 indirime gitmek zorunda kalmış. Bu zor şartlar altında OZAS AVM'ye kiracı bulmakta zorlanan Alman ECE, 8 ya da 10 yıllık kontrat yapan müşterilerinden ilk 2 yıl kira almamaya karar vermiş.

Alman ECE, çıkarılan işe hayran oldu, 'Bizim inşaatı da sen yap' dedi

Türkiye'de de yatırımları olan Alman ECE, Kayı İnşaat'ın yaptığı Litvanya'daki OZAS AVM'nin mal sahibi. OZAS AVM; ECE'nin işlettiği 100'üncü alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor. ECE'nin kalifikasyonlarına uyarak bu inşaatı yapma hakkını elde eden Kayı İnşaat'ın işçiliğinden çok memnun kalan Alman ECE, projelendirdiği Bulgaristan yatırımını da Kayı İnşaat'a verdi. Sofya'daki alışveriş merkezinin Litvanya'daki projeden de daha büyük olduğu belirtildi. ECE'nin patronu Otto Grup "Biz sizinle olan işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Almanya ve Polonya'daki inşaat işlerimizi de size vermek istiyoruz" dedi.