Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, 12 Eylül referandumu sürecine 'eksik ama evet' dediklerini hatırlatarak, 'O gün biliyorsunuz ki BBP suçlandı' dedi.
Abone olDestici "Fakat o gün BBP’yi suçlayanlar bugün davaya müdahil oldu. Demek ki BBP doğru bir iş yaptı, o günki anayasa değişikliği doğru bir değişiklikti” dedi.
Ankara Nata Vega Alışveriş Merkezi’ndeki ‘Ülkücüler’ adlı filmin ilk gösterimine katılan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, girişte 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını değerlendirdi. Bu noktaya gelinmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Destici, şöyle konuştu: “12 Eylül referandum süreci yaşanırken biz, eksik ama evet derken, buradaki en önemli dayanaklarımızdan bir tanesi geçici 15. Maddenin kaldırılması ve darbeyi yapanların yargılanmasının önündeki engellerin kaldırılmasıydı. O gün biliyorsunuz ki BBP suçlandı. Fakat o gün BBP’yi suçlayanlar bugün davaya müdahil oldu. Demek ki BBP doğru bir iş yaptı, o günki anayasa değişikliği doğru bir değişiklikti.”
YENİ SİVİL ANAYASAYA KAVUŞMADAN KİMSE DARBE OLMAYACAĞININ GARANTİSİNİ VEREMEZ
Bugün bütün Türkiye’nin gözünün bu davanın üzerinde olduğunu, 90-95 yaşına gelmiş 2 kişinin yargılanıp cezaevine atılmasının çok önemli olmadığını belirten Destici, “Önemli olan bir zihniyetin yargılanmasıdır.
O zihniyeti yargılayacaksın ki bir daha Türkiye’de hiç kimse kendisini milli iradenin üzerinde görmesin, hiç kimse yasalara dayanarak yönetime el koyamasın, hiç kimse bu ülkenin insanlarını Alevi-Sünni, Kürt-Türk, sağ-sol diye bölemesin. Darbe ortamlarını bizzat kendileri organize edip kendileri planlayıp bu ülkenin insanlarını birbirine kırdırıp işte Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas’ta olduğu gibi, sabah sağcıyı vuran silahın öğleden sonra solcuyu vurması gibi.
İşte o ikinci komutan Bedrettin Demirel’in 'olgunlaşmasını bekledik' derken aslında olgunlaştırdılar. Binlerce Türk gencinin hayatı onların umurunda olmadı. İşte onların bu darbeye cesaret edememeleri için bu dava önemli. Ama bu yargılama yetmez, sistemin değiştirilmesi lazım. Yeni sivil demokratik anayasaya kavuşmadan hiç kimse gelecek yıllarda darbe olmayacağının garantisini veremez” diye konuştu.
Bizzat BBP’nin ve şahısların da davaya müdahil olduğunu aktaran Destici, rahmetli genel başkanın eşinin de davaya müdahil olduğunu hatırlattı. Destici, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır bey de içeride 20 dakika konuştu.
BBP’nin davaya neden müdahil olduğunu anlattı. Bugün TBMM’nin, başbakanlığın, bakanlar kurulunun, partilerin ve derneklerin temsilcileri avukatları dinlendi. Yarın da kişiler dinlenecek ve bu tahminen 3 gün sürecek ve kimlerin müdahil olacağına karar verilecek. Daha sonra bu mahkeme süreci devam edecek. Biz sonuna kadar bu davayı takip edeceğiz ve bu davanın müdahiliyiz.”
EMRİ UYGULAYANLARIN DA YAKINDA YARGILANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Ankara Adli Tıp Kurumu’nun Evren ve Tahsinkaya’nın sağlık durumları hakkında bir rapor sunamaması ve İstanbul Adli Tıp Kurumu’na topu atmasının sorulması üzerine ise Destici, “Onların ne yaptığı önemli değil, rapor almışlar, gelmişler ben bunları çok önemsemiyorum. Elbette ki mahkemeye getirilmeliler, zaten bugün müdahillerin isteği de onların getirilmesi ve iddianameyi yüzlerine okunmasının ayrı bir önemi var. Ama şayet gelmeseler de artık Türkiye bugünleri yaşıyor, bugün artık Türkiye’de darbe yapanlar yargılanıyor. Bugün o dönemin bürokrasilerinin de yargılanması lazım. Darbeye sadece onlar yapmadılar, emri uygulayanların da yakında yargılanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı .