Sigaraya 100 bin kurban veriyoruz. Dumanı çekmek bizlere sefasanı sürmek ise bayancılara kalıyor.
Abone olTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Doç. Dr. Celal Karlıkaya, ülkede her yıl 100 bin kişinin sigara nedeniyle öldüğünü belirterek, ''Bu her 5 ölümden 1'si demektir'' dedi.
Doç. Dr. Karlıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaradan kaynaklanan bu ölümleri durdurmanın, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve kişilerin görevi olduğunu söyledi.
Sigaranın, kanser, süreğen akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, vücudun savunmasını düşürerek verem gibi bulaşıcı hastalıkların riskinin artırdığını bildiren Karlıkaya, ayrıca çocuk ve hamilelere de zararlarına dikkate çekti. Karlıkaya, ülkede her yıl 100 bin kişinin sigara nedeniyle öldüğünü belirterek, ''Bu her 5 ölümden 1'si demektir'' dedi.
Önlem alınmaması halinde, önümüzdeki 20 yılda sigaradan kaynaklanan yıllık ölüm sayısının 250 binlere kadar ulaşacağını savunan Karlıkaya, bu kadar büyük can kaybının yanında büyük bir iş gücü ve ekonomik kaybın ortaya çıktığını söyledi.
Şu anki sigaraya bağlı ekonomik zararın neredeyse ülke olarak cari açığı kapatacak düzeyde olduğunu belirten Karlıkaya, şöyle devam etti:
''Sigara ülkemizin bugününü ve geleceğini tüketmektedir. Toplum olarak sigaranın zararlarına bağlı olarak çektiğimiz acıları ise ölçmek mümkün değildir. Sigara mücadelesi başarılabilir bir mücadeledir. Dünyada başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tütün tüketimi hızla azaltılmaktadır. Örneğin Avustralya'da sigara içme oranı yüzde 40'dan yüzde 16'ya indirilmiştir. Oysa son 20 yılda ülkemizde tütün tüketimi yüzde 80 artmıştır.''
SİGARAYI EN AZ BIRAKAN ÜLKE
Dünyada tütün tüketimini ciddi oranda arttıran, buna karşın içen insanları sigarayı en az oranda bırakan ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu belirten Karlıkaya, artık bir çok ülkede sokakta bile sigara içmenin güçleştiğini söyledi.
Bir plan ve program çerçevesinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve bireylerin, kanıtlanmış yöntemlere dayanarak çaba göstermesi gerektiğini bildiren Karlıkaya, özellikle çocuk ve gençlerin sigaraya başlamasını önlemeye yönelik yöntemler geliştirmek ve uygulamak gerektiğini kaydetti.
Karlıkaya, sigaranın zararlarına karşı dünyada olduğu gibi, ülkemizde de etkili önlemlerin alınmasını ve ulusal tütün kontrol programının zaman kaybetmeden hayata geçirilmesini istediklerini belirtti.