BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,17
ALTIN 2.982,03
HABER /  GÜNCEL

Düğün gençlere bayram esnafa

Türkiye’de her yıl ortalama 500 bin çift, nikah memuruna ‘evet’ diyor. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün rakamlarına göre yeni bir ev kurmanın ortalama

Abone ol

Türkiye’de her yıl ortalama 500 bin çift, nikah memuruna ‘evet’ diyor. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün rakamlarına göre yeni bir ev kurmanın ortalama maliyeti 16 bin Yeni Türk Lirası (16 milyar lira).

Söz konusu rakam evlenen çift sayısı ile birlikte değerlendirildiğinde ‘düğün’ sektörü diye nitelendirilen pazarın büyüklüğü 8 milyar YTL’yi buluyor. En çok düğün ağustosta yapılıyor. Esnaf, mayıs-eylül arasındaki durgunluğu ise evlenmeye hazırlanan çiftlerin siparişleri ile atlatıyor. Mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan davetiyeciye, düğün salonundan kuaförüne kadar binlerce işletmeci her geçen gün büyüyen pastadan pay alabilmek için yarışıyor. Esnafın bir bölümü müşteri kapmak için hediye paketi hazırlıyor. Bazıları ise 24 aya varan taksitli satış yöntemini tercih ediyor.

Sokaklardaki düğün konvoylarındaki artışla yüzü gülen sektörlerin başında mobilya geliyor. Boydak Grubu şirketlerinden İstikbal Mobilya yıllık satışlarının yüzde 45-50’sini düğün sezonunda gerçekleştiriyor. Bu sebeple firma, tanıtım ve reklam kampanyalarına düğün sezonunda hız veriyor. 5 aylık döneme sığan satışların İstikbal’in kârlılığında önemli katkısı olduğunu belirten Genel Müdür Memduh Boydak, önceki yıllarda olduğu gibi mobilya satışlarının düğün sezonuyla birlikte yüzde 50’lik artış gösterdiğini söylüyor. Boydak, peşin fiyatına 18 aya yayılan taksitlerle evlilik hazırlığı yapanlara ödeme kolaylığı sunduklarını ifade ederek, “Mağazalarımıza gelen çiftler daha çok monte edilebilir ve fonksiyonel ürünleri tercih ediyor.” diyor. İpek Mobilya İç Anadolu Bölge Ana Bayii Levent Şimşek de mayıs ayından itibaren satışların iki kat arttığına dikkat çekiyor.

Şimşek, ev kuracak çiftlere en alt ve üst limitlerde fiyat seçenekleri sunduklarını belirterek, "Ekonomideki iyileşme her geçen yıl kendini belli ediyor. Bunu bayilerimin raporlarından ve piyasadaki hareketlilikten görebiliyorum." bilgisini veriyor. Bosch Bayii Erendemir'in satış sorumlusu Hakan Erendemir ise siparişler içindeki düğün eşyasının payını şu sözlerle ortaya koyuyor: "100 buzdolabı satılıyorsa 70'ini evlenen çiftler alıyor. Diğer beyaz eşya ürünlerinde de durum farklı değil. Bu yüzden bütün esnaf her yıl düğünlerin arttığı yaz aylarını dört gözle bekliyor." Genç çiftlerin daha araştırmacı olduğunu kaydeden Erendemir, ucuzdan ziyade kaliteli ve orta düzey ürünlerin tercih edildiğini vurguluyor. Şirket dünyaevine girmeye hazırlanan gençlere uzun vadeli ve normal satışların dışında yüzde 5'lik indirim de yapıyor.

Davetiyeciler de mayıs-eylül arasında siparişleri yetiştirmek için çalışma sürelerini uzatıyor. Sektörün önde gelen markalarından Koza Davetiye her yaz çalışan sayısını artırarak taleplere karşılık vermeye çalışıyor. Şirketin genel müdürü Şaban Yörüklü, davetiye satışlarının yüzde 80'inin mayıs ve eylül ayları arasında gerçekleştiğini söylüyor. Satışlar ağustosta zirve noktasına ulaşırken, Yörüklü şunları aktarıyor: "Ülkemizin genç bir nüfusa sahip olmasından dolayı gerçekleşen evlilik sayısı her yıl artıyor. Bu da bizim satışlarımızı doğrudan etkiliyor." Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da "Zenginlerin aldığı hediyelik altınlar birkaç bin YTL'yi bulabiliyor. Ancak gelirleri düşük olanlar da hesaplı buldukları takılardan alıyor. Yani herkesin yolu kuyumcudan geçiyor. En önemli gelir kaynağımız düğünler." sözleriyle düğün sektörü gerçeğini gözler önüne seriyor. Önceki yıllarda daha çok bileziğin rağbet gördüğüne işaret eden Çavuşculu, son dönemlerde kolye, künye ve takı seti gibi ürünlerin daha çok tercih edildiğini belirtiyor.

Gelinlik ve damatlık vitrinlerindeki manzara kuyumculardan farklı değil. 350 YTL ile bin 500 YTL arasında değişen gelinlik fiyatlarında son üç sezondur önemli bir değişiklik yok. Şanlı Giyim Genel Müdürü Gülnur Karagöz, enflasyondaki düşüşün etkisi ile geçen yıl 350 YTL'ye sattıkları takımı bu yıl 250 yeni liraya alıcıyla buluşturduklarını kaydediyor. Toptan satış yapan üreticiler ise aldıkları siparişlerle sezonun 4'te 3'lük kısmını kapattıklarını söylüyor. İzmir'de gelinlik üretimi yapan Hocazade firmasının yetkilileri yurtiçine verdikleri ürün miktarının geçen yıla oranla yüzde 40 arttığını ifade ediyor. Koral Turizm Fethiye Bölge Müdürü Murat Mallı şu ana kadar 76 evli çiftin balayı için yer ayırttığını dile getiriyor. Şirketin bir haftalık balayı için istediği en düşük fiyat 500 yeni lira. Geçen yıl Koral Turizm aracılığıyla evlenen 108 çifti, Fethiye, Kaş, Kalkan ve Göcek'te tatil yapmış. Balayı için genellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Denizli ve Antalya illerinden çiftler geliyor.

Hatice ve Hasan Yıldız, on binlerce esnafın geçim umudu olan 500 bin çiftten sadece biri. Samsunlu çift, bir ay önce dünyaevine girmiş. Damat, düğün öncesindeki hiçbir safhada yer almamış. İş yoğunluğu yüzünden tatlı telaşa katılamadığını belirten Yıldız, hazırlıkları eşi ve ailesine devretmiş. "Sadece ev ve damatlık bulmak için gezdim. Pek fazla yorulmadım desem yeridir. Ama ailem mobilyacıdan davetiyeciye, düğün salonundan beyaz eşyacıya beş ay boyunca gezdi. Bana da nikâhta ‘evet' demek düştü." diyor. Çift, salonlar dolu olduğu için düğünü erkene alarak temmuz yerine mayısta nikah masasına oturmuş. Hatice Yıldız ev kurarken pek zorlanmadıklarını ifade ediyor: "Esnaf rekabet içinde. Bu da fiyatlara ve kampanyalara yansıyor. Tercihlerde zorlandığımızı söylemeliyim." Çiçeği burnunda evli çiftin bütün masrafları 14 bin yeni lirayı bulmuş.

Ankaralı İsa-Nuray Yazar çifti ise mayıs ayının son haftası dünyaevine girenlerden. Çift yaklaşık iki aylık hummalı bir çalışmanın ardından düğün hazırlıklarını tamamladıklarını ve bir hayli ter döktüklerini anlatıyor. "Millet olarak geniş bir düğün kültürüne sahibiz. Dolayısıyla teferruat da çok fazla. Gelenekler, görenekler iyi hoş, ama hepsinin ayrı bir maliyeti var. 15 bin YTL'yi buldu harcamalar." diyen İsa Yazar, ev kurarken aile desteği aldıklarını söylüyor. Masraf kalemlerinin başında mobilya ve beyaz eşyanın geldiğini belirten Yazar, üçüncü sırayı ise nikah salonu, gelinlik-damatlık, davetiye, araç, ev gibi kalemlerin aldığını bildiriyor. Çift, en çok sıkıntıyı ise nikâh salonu bulmakta çekmiş. "Yaz ortasında evlenmeyi düşünüyorduk. Fakat Ankara'daki bütün salonlar doluydu. Mayısın sonunda yer bulduk." diyor.

İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde 20 yıldır memurluk yapan Mahmut Yılmaz, şu ana dek 80 binin üzerinde çifte "....'yı eşiniz olarak kabul ediyor musunuz?" sorusunu yöneltmiş. Artık ikinci kuşağı evlendirmeye başladığını belirten Yılmaz, "1987 yılında nikahını kıydığım çiftin oğlunu da geçenlerde evlendirdim." diyor. Geçen yıl 8 bin 700 çiftin evlilik cüzdanını Kadıköy Evlendirme Dairesi'nin verdiğini kaydeden Yılmaz, 11 yıl boyunca hafta sonları 15'er dakikalık arayla akşama kadar nikâh kıydığını belirtiyor. Ankara'nın en büyük nikah salonlarından biri olan Vedat Dalokay Nikah Salonu ise 2005'in başından bu yana 4 bin çifti evlendirdi.

Beş yıldızlı otellerde düğün için ekime kadar yer bulunamıyor

Gelir seviyesinin artışı evlilik törenlerinin yapıldığı mekanlarda da değişikliğe yol açıyor. Beş yıldızlı oteller pahalı tarifelere rağmen düğün salonlarına rakip olma yolunda ilerliyor. Büyük şehirlerdeki beş yıldızlı otellerin salonları yaz mevsiminin sonuna kadar dolu durumda. Ankara'da Otel Etap Altınel yetkililerinden Evren Demir, toplam yedi yüz kişilik iki düğün salonunun temmuz sonuna kadar rezerve edildiğini belirtiyor. Otel Aktif Metropolitan satış sorumlusu Şeyda Şahin de otellerin düğün sektöründe de önemli bir yer edindiğini söylüyor. Şahin, düğün salonlarından farklı olarak açık büfe, kokteyl ve isteyen çiftlere balayı hizmeti sunduklarını dile getiriyor. Başkentte nikah törenlerine ev sahipliği yapan beş yıldızlı otellerin salon ücretleri kişi başına 25 dolardan başlıyor. Fiyatlar otelin sunduğu konfora göre yükselebiliyor. Düğün salonlarında yapılan törenlerin nikah ve otel salonlarına kaymasına rağmen, başkentteki 150 düğün salonu taleplere karşılık vermekte zorlanıyor. Ankara Düğün Salonları Sahipleri Derneği Başkanı Hasan Artun başkentte bulunan 150 düğün salonunun sezonu dolu dolu geçirdiğini ifade ediyor. Artun, semtlere göre değişiklik gösteren düğün salonu fiyatlarının 700-4 bin YTL arasında değiştiği bilgisini veriyor. Otellerin düğün törenleri düzenlemeye başlamasıyla birlikte düğün salonlarının işlerinin yüzde 35 oranında azaldığını ifade eden Artun, özellikle Çankaya ve civarındaki semtlerde oturanların düğün yapmak için 5 yıldızlı otelleri tercih ettiğini belirtiyor.

Haber: Hasan Bozkurt - Alper Sancar

Kaynak: