Sonunda beklenen oldu... DTP'lilerin sivri demeçleri ardından kapatma için düğmeye basıldı.
Abone ol Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında kapatma davası açtı. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından hazırlanan dava dosyası, Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi. 8 VEKİLE SİYASİ YASAK! |
Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici, Osman Özçelik, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve Sevahir Bayındır'ın vekillikleri düşecek ve 5 yıl siyasi yasaklı olacaklar. |
Başsavcılık, dava gerekçesinde "DTP üyelerinin beyanlarının devletin bağımsızlığına, bölünmez bütünlüğüne aykırılık oluşturduğu tespit edilmiştir" denildi. Başsavcılık, bir süredir DTP'ye ilişkin belge ve bilgi topluyordu.
SİZ DEĞİL BİZ KAPATIRIZ
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkan Vekili Selahatin Demirtaş, Yargıtay'da partilerinin kapatılması istemiyle dava açılmasına tepki gösterdi.
Demirtaş, “Parti kapatma sorunu çözecek en azından akan kanın durdurulmasını sağlayacaksa bizi tatmin etsinler. Partimizi, kendimiz feshedip Meclis'ten ayrılacağız'' dedi.
Süreç nasıl işleyecek?
DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
DTP'NİN B PLANI HAZIR |
Kapatılmayı bekleyen DTP'nin B planı hazır. DTP kurulurken bir de yedekle kuruldu. Yedek partinin adı “Özgür Toplum Partisi'... Ancak DTP yöneticileri ve milletvekilleri istifa edip ÖTP’ye geçseler bile DTP davasındaki sorumlulukları sürecek. |
Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
DTP'nin eylemleri tepki çekiyor
Hükümet ve muhalefetin ısrarına rağmen terör örgütü PKK ile arasında "net" bir mesafe koymayan DTP, son kongrede kabul edilen "özerklik" yanlısı bildiri ile de tepki çekmişti.
Ordu da, DTP'nin PKK'yı "terör örgütü" olarak nitelememesi nedeniyle açık bir biçimde karşıt duruş sergiliyordu. //