DTP milletvekileri kapatma kararını protesto için istifa ederse erken seçim gündeme gelecek.
Abone olAnayasa Mahkemesi kararının ardından gözler "Partimiz kapatılırsa sine-i millete döneriz" diyen DTP'ye çevrildi. Kapatma kararını protesto etmek için 21 DTP’li istifa ederse TBMM’deki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’ya göre 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçim zorunluluğu var. Ancak istifaların kabulü de TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılıyor.
Partide, kararın açıklanmasından önce DTP'liler "istifa ederiz, sineyi millete döneriz" şeklindeki açıklamalarda bulunmuşlardı. Şimdi bu sözlerinin arkasında duracaklarını belirtiliyorlar.
VEKİLLERİN İSTİFA ETMESİ YETMİYOR
DTP milletvekili Bengi Yıldız 'istifalarımız eş başkanlarımızın cebinde' diyerek sine-i millette kararlı olduklarının altını bir kez daha çizdi. |
Ancak kalan 19 milletvekilinin istifa dilekçesi vermesi ile istifa etmiş sayılmıyorlar. Bunun için TBMM Genel Kurul'unda oylama yapılması gerekiyor. Yapılacak oylamada her vekilin istifa dilekçesi tek tek oylanıyor. Milletvekilliğinin düşürülmesinin kabul edilmesi için oylamada bir oy farkla kabul oylarının fazla olması gerekiyor.
İSTİFA KARARINDAN VAZGEÇİLEBİLİR
Öte yandan bu yolun kullanılması halinde, Genel Kurul'da bazı DTP'lilerin istifasının kabul edilmesi bazılarının kabul edilmemesi gibi bir sonuç da çıkabilir. Bu durumda yeniden grup kurmak istenmesi halinde yeterli sayıya ulaşmak da zorlaşacak.
Bu nedenle yapılan ilk açıklamaların ardından daha geniş çaplı bir değerlendirme yapılarak, istifa kararından vazgeçilmesinin mümkün olduğu da ileri sürülüyor.
ANAYASA NE DİYOR?
Milletvekillerinin istifası ile ilgili işlemler Anayasa’da düzenleniyor. 1985’e kadar istifa eden milletvekilinin, bu istifasının kabulü için, Genel kurulda yapılan oylamada, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 kabul oyu gerekiyordu. Yapılan değişikliğin ardından ise artık salonda bulunanlar arasından, kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması yeterli bulunuyor.
Anayasa’nın 84. maddesi ‘’İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır’’ hükmünü taşıyor